Meer premie betalen als je ongezond leeft: een heel slecht idee

Meer premie betalen als je ongezond leeft: een heel slecht idee

Mensen die ongezond leven moeten meer betalen voor hun zorgpremie, vindt 40 procent van de Nederlanders. Maar 'eigen schuld, dikke bult' roepen is te makkelijk. Bovendien: komt er dan straks een verzekeringsmannetje controleren of je niet drinkt en genoeg beweegt?

'Vind je dat de premie voor de basisverzekering voor rokers hoger zou moeten zijn, gelijk moet blijven of omlaag kan?' Je eerste ingeving is misschien: omhoog natuurlijk! Want waarom zouden we allemaal maar meebetalen aan andermans ongezonde gewoontes, terwijl wij de sigaretten wél laten staan en ons vanavond weer met frisse tegenzin naar de sportschool slepen?

Het CBS stelde de vraag of mensen die roken, (veel) alcohol drinken en niet genoeg bewegen, meer of minder zorgpremie zouden moeten betalen. Meer dan de helft van de ondervraagden (52 procent) vindt dat de premie voor rokers omhoog moet.

Zware drinkers moeten van 41 procent van de Nederlanders een hogere premie betalen, 20 procent wil een hogere premie voor mensen die niet genoeg bewegen, en mensen met overgewicht zouden volgens een kwart van de Nederlanders meer moeten betalen voor de basisverzekering.

Volgens het CBS-rapport Solidariteit in de gezondheidszorg komt dit voor uit uit de 'eigen schuld-gedachte'. 'Mensen worden door hun gedrag zelf verantwoordelijk gesteld voor hun zorgbehoefte.'

Een heel slecht idee

Ik kan me – zeker als niet-roker en niet-drinker - het hoge percentage ondervraagden met het onderbuikgevoel 'wie een sigaret opsteekt, moet zelf maar op de blaren zitten' ergens wel voorstellen. Maar als je iets langer nadenkt over wat zo'n premiumdifferentiatie naar levensstijl precies betekent, dringt al snel tot je door: dit is een heel slecht idee.

Om te beginnen omdat 'eigen schuld, dikke bult' voor rokers en drinkers niet zo makkelijk opgaat. Roken is zwaar verslavend, en sigarettenfabrikanten doen er van alles aan om rokers vooral rokers te laten blijven. Echt zware drinkers hebben ook een verslaving, die ze dus niet zomaar kunnen afzweren. En dan mensen met overgewicht… Hen meer laten betalen is echt kortzichtig: er zijn genoeg mensen met overgewicht die wel een gezonde leefstijl hebben, en dus ook gezond zijn. Bovendien is afvallen en dat gewicht eraf houden niet zo makkelijk, dus wat nou 'eigen-schuld-gedachte'?

De zorg zou er niet goedkoper van worden

Daar komt nog bij: mensen met een ongezonde levensstijl drukken helemaal niet zo erg op de zorgkosten. Of, zoals het CBS schrijft: 'Hoewel ongezond gedrag de kans op bepaalde ziekten vergroot, draagt dit slechts in beperkte mate bij aan de totale zorgkosten. In 2010 veroorzaakte ongezond gedrag 3,8 procent van de totale kosten van 74,9 miljard euro die aan zorg werd uitgegeven.'

Sterker nog: als rokers zouden stoppen, drinkers drastisch zouden minderen en mensen met overgewicht blijvend zouden afvallen, gaan we uiteindelijk met z'n allen waarschijnlijk méér betalen. 'Het RIVM laat zien dat het terugdringen van ongezonde leefgewoonten de zorgkosten in eerste instantie zal doen dalen, maar doordat de levensverwachting toeneemt en mensen andere ziekten krijgen, zullen de totale zorgkosten uiteindelijk toenemen', staat in het CBS-rapport.

Los van al die mitsen en maren: als Nederlanders vinden dat de zorgpremie omhoog moet voor mensen met een ongezonde levensstijl, hoe moet dat dan in de praktijk? Wie gaat dat controleren, en hoe? Stuurt de verzekeraar je een vragenlijst over wat je eet, drinkt, wel/niet rookt en hoeveel je beweegt en mag hij daarna bijvoorbeeld je socialemedia-accounts uitpluizen om te zien of je daar wel al sportend en salades etend op de foto staat? Of mag er iemand langskomen om de situatie thuis eens goed te bekijken?

Verplichte jaarlijkse longfoto

Ruim 40 procent van de ondervraagden vindt ook dat mensen met een gezonde levensstijl een lagere premie zou moeten betalen. Ook dat lijkt in eerste instantie een logische gedachte maar ook hier vraag ik me af: hoe gaan zorgverzekeraars dat controleren? Verplicht een jaarlijkse longfoto om te kijken of daarop sporen van stiekem roken te zien zijn? Loopt er een verzekeringsmannetje een week met je mee om te kijken of je inderdaad nauwelijks drinkt en of je wel genoeg beweegt?

Een flinke inbreuk op de privacy. En onbetaalbaar bovendien: controlerende verzekeringsmannetjes, extra longfoto's en andere gezondheidscheck-ups zouden de premie meer opstuwen dan de stimulans van een lagere premie aan (gezondheids)winst kan opleveren. We zullen dus toch verder moeten zoals nu: niet alleen solidair zijn met mensen die ziek zijn, maar ook met mensen waarover je in eerste instantie misschien denkt: 'als jij ziek wordt, is het je eigen schuld'.

Mensje Melchior  

Ook interessant