toggle menu

Mini-verpakkingen, maxi-winsten

Mini-verpakkingen, maxi-winsten

Nadat de wereld op 21 december toch weer niet verging, konden we in kranten en tijdschriften allerlei toekomstvoorspellingen lezen. In het NRC van 30 december voorspelt Elske Schouten, die vijf jaar in Indonesië verbleef, voor het jaar 2025 dezelfde armoede in Europa. En welke gevolgen dat waarschijnlijk heeft voor boodschappen doen.

We worden arm in 2025

Nu Elske weer in Nederland is, vallen haar de verschillen in de supermarkt op. Ze kan weer gretig gebruik maken van acties en hamster-aanbiedingen: twee flessen shampoo voor de prijs van één of vier flessen met een flinke korting. Haar voorspelling is dat het in 2025 in Nederland voor de gemiddelde consument niet meer mogelijk is zulke grote hoeveelheden ineens in te slaan. Wij Nederlanders, inmiddels ook armoedzaaiers, kopen dan shampoo per wasbeurt, net zoals dat nu in Indonesië gebeurt: in minizakjes van 5 ml voor 4 cent.

Minder per verpakking

Over de verdiensten van Unilever, grootste leverancier van dit soort producten, hoeft u zich overigens geen zorgen te maken, want in Indonesië slaagt men erin om met dergelijke miniverpakkingen juist recordwinsten te boeken. Misschien is het zelfs een mooi voorbeeld voor Europese vestigingen. Een ‘begripvolle’ Europese Unilever-directeur hierover: ‘Als een Spanjaard nog maar voor gemiddeld 17 euro boodschappen doet, kan ik hem niet voor de helft van zijn budget wasmiddel verkopen.’

Het klinkt aardig, maar betekent dat veel meer betaald wordt per kilo of liter. Niet zo’n leuk vooruitzicht. Voor het milieu zijn al die kleine verpakkingen trouwens ook een ramp, waarvan de kosten deels op de consument verhaald worden. Wat kun je daar nou aan doen?

Geen geld genoeg

Eenvoudig is het niet. Dat ontdekte ik als maatschappelijk werker bij het begeleiden van mensen die weer zelfstandig mochten wonen na een opname in een psychiatrische kliniek of andere instelling. Zo ben ik heel wat keren mee geweest de supermarkt in. Het verbaasde me dat mensen met weinig geld juist dure spullen kopen. Ze hadden geen droog kaakje bij de koffie en beklaagden zich daarover, maar kochten wel het allerkleinste - zeer prijzige - potje oploskoffie, dat na een paar dagen al opgebruikt was. Hun uitleg was duidelijk: voor een grote, voordelige verpakking was er gewoon niet genoeg geld in de portemonnee. Punt uit!

Een enkele keer lukte het dat er anders ingekocht werd, zodat mijn cliënt meer waar voor zijn/haar geld kreeg, maar vaak bleef het moeilijk, om allerlei redenen. ‘Ik doe twee keer per week boodschappen en moet toekomen met een bepaald bedrag. Meer neem ik niet mee om te voorkomen dat ik teveel uitgeef.’ Of het beschikbare geld was bijna op aan het eind van de maand of uitkeringsperiode. Ook dan koos men ‘bewust’ voor dat dure potje oploskoffie om toch maar iets te hebben. Allemaal heel begrijpelijk.

Prijzenboek

Af en toe kon ik helpen en was ik blij, en de cliënt ook. Wat goed werkte? Een prijzenboekje, waarin we van alle boodschappen noteerden wat ze kosten op basis van de kilo- of literprijs (die verplicht op het schap staat). Dat overtuigde soms. Dan bleek het toch mogelijk eerst wat te sparen, om zo in staat te zijn die grote verpakkingen te kopen. Een klein bedrag lenen voor dit soort aanschaffen bleek in sommige gevallen handiger dan steeds maar teveel betalen.

Andere cliënten hadden wel iemand nodig om mee te gaan vanwege lichamelijke handicap of straatvrees, maar konden prima met geld omgaan. Zij legden voor een wat grotere aanschaf of cadeau van te voren geld opzij. Kochten nooit eenpersoonsblikjes of potjes groenten, maar vulden bij de versafdeling hun zakje met niet meer dan ze nodig hadden. En van grote verpakkingen maakten ze maaltijden voor meer dagen en vroren die per dagportie in.

Als jij ook tips hebt voor hoe je met een klein budget toch slim kunt inkopen, laat anderen daarvan dan profiteren door hieronder te reageren.

Hanneke van Veen

Ook interessant