toggle menu

Nederlanders vaak strafbaar bij downloaden muziek en video

Nederlanders vaak strafbaar bij downloaden muziek en video

Het blokkeren van websites met ‘illegale’ content is toegestaan. Dat besliste de hoogste Europese rechter vorige week in Luxemburg. En dus gaat de entertainmentindustrie door met zijn nieuwe driesporenaanpak om downloaden van films en muziek te frustreren.

In Nederland gebeurde het al langer. Internetaanbieders als UPC en XS4all worden verplicht om de toegang te blokkeren tot downloadsites die illegaal films, muziek of andere auteursrechtelijk beschermde werken aanbieden. Even leek de entertainmentindustrie dit wapen kwijt, toen een rechter in Den Haag daar recent een opmerkelijk juridisch stokje voor stak. 

Heksenjacht op illegale downloaders van de baan

Blokkeren helpt toch niet, oordeelde de Haagse rechter, en dus heeft het geen zin providers zo te beperken in hun ondernemerschap. Maar vorige week oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de entertainmentindustrie dit wapen wel degelijk mag hanteren. Als er maar een rechtvaardig evenwicht is tussen de auteurs- en andere grondrechten, zoals de informatievrijheid en de vrijheid van ondernemerschap.

Het vonnis is een steuntje in de rug voor de nieuwe wereldwijde strategie van de entertainmentindustrie. De zeer impopulaire heksenjacht op mensen die zonder te betalen auteursrechtelijk beschermde content downloaden lijkt daarmee definitief van de baan. Helaas net iets te laat voor bijvoorbeeld Joel Tenenbaum, de destijds 16-jarige Amerikaan die een draconische boete kreeg opgelegd voor het downloaden van welgeteld 31 liedjes.

Driesporenbeleid

De nieuwe ‘follow the money’-strategie verlegt de focus volledig naar de websites die het down- en uploaden van illegale content faciliteren. Die ‘piratensites’ worden vanuit drie verschillende kanten aangepakt. Allereerst is er dus de (juridische) druk op providers om de toegang van hun klanten tot de sites te blokkeren. Daarnaast krijgen zoekmachines als Google opdracht om zoekresultaten naar illegale content te verwijderen. 

Stichting Brein, de particuliere Nederlandse auteursrechtwaakhond, dient elke dag weer 10.000 verzoeken in bij Google om zoekresultaten te laten verwijderen. Dat is momenteel de technische limiet, maar op verzoek van Brein en haar medestanders wordt die binnenkort opgehoogd tot 40.000. Google verwijdert nu in totaal al zo'n 2,5 miljoen resultaten per week.

Derde onderdeel in de aanpak van downloadsites is het afsnijden van hun inkomstenstroom. Zo publiceerde de Digital Citizens Alliance (DCA) eerder dit jaar een rapport over de forse inkomsten van de kleine groep populairste downloadsites. Die groep, waaronder bijvoorbeeld The Pirate Bay en IsoHunt, verdient jaarlijks ruim 80 miljoen euro aan advertenties. 

Zwarte lijst

In het rapport krijgen grote adverteerders als McDonalds, Amazon, Ford en Dell onder uit de zak. Met hun advertenties zouden zij de downloadsites namelijk in stand houden. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de DCA overigens geen vereniging van bezorgde burgers. In feite gaat het om een lobbyclub van een groep grote Amerikaanse bedrijven die vechten tegen auteursrechtovertredingen. 

In Engeland kreeg deze ‘naming and shaming’-aanpak afgelopen week een nieuwe dimensie. Daar lanceerde de politie de Infringing Website List (IWL), een zwarte lijst met namen en rugnummers van ‘piratensites’. De lijst wordt verstrekt aan adverteerders en reclamebureaus om hen onder druk te zetten niet op de bewuste sites te adverteren. Ook deze lijst wordt aangeleverd door Amerikaanse organisaties die te vuur en te zwaard het auteursrecht van hun leden beschermen.

Downloader toch vaak strafbaar

En hoe zit het tussen al dit Amerikaanse wapengekletter met de Nederlandse consument? In Nederland is het nog steeds niet strafbaar om muziek en films voor eigen gebruik te downloaden. Het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal – dus het delen van muziek en films via internet - is echter wél strafbaar. 

Dat is vervelend, want veel van de voor het downloaden gebruikte p2p-programma’s bieden gedownloade bestanden vrijwel direct weer online aan voor andere gebruikers. En daarmee is de gebruiker dus wel strafbaar.

Een groep Europarlementariërs, waaronder D66’er Marietje Schaake, ijvert nu voor het vereenvoudigen van de onoverzichtelijke regelbrij rond het downloaden. Een sympathiek initiatief, dat je volgende maand kunt ondersteunen tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. 

Deel je mening!

Download jij ook wel eens films of muziek op het internet zonder te betalen, of koop je die content liever? En wat vind je van de verregaande lobby van grote Amerikaanse bedrijven bij Europese politici en politiediensten? Deel je mening met de andere bezoekers van trosradar.nl!

Arnoud Groot

Ook interessant