Nieuwe regels voor je spaarhypotheek

Nieuwe regels voor je spaarhypotheek

Sinds 1 januari kunnen veel huiseigenaren gemakkelijker af van hun spaarhypotheek. Maar pas op. Het is niet altijd gunstig.

Huiseigenaren die vóór 2012 een hypotheekschuld aangingen, sloten vaak (ook) een spaarhypotheek af. Bij dit hypotheektype hoef je gedurende de looptijd van de lening - vaak 30 jaar - niets af te lossen, waardoor je de hele looptijd zo veel mogelijk hypotheekrente van je belastbare inkomen kan aftrekken. Naast de lening spaar je verplicht in een spaarpolis of een bankspaarproduct. Met het kapitaal dat je daarin opbouwt, moet je de hypotheek aan het einde van de looptijd aflossen. 

Nadelen spaarhypotheek

De spaarhypotheek heeft naast gunstige kanten, een paar flinke nadelen. In ruil voor het fiscale voordeel moet de huiseigenaar namelijk aan strenge fiscale eisen voldoen. Zo moet je in een spaarhypotheek beslist niet méér sparen dan je hypotheekschuld of je fiscale vrijstelling bedraagt. Anders heft de fiscus inkomstenbelasting over al je opgebouwde rente! Ook moet je meestal minimaal twintig jaar achter elkaar trouw geld in je spaarpolis of bankspaarproduct storten. Daarbij geldt ook nog dat je hoogste storting hooguit tien keer je laagste storting mag zijn. Deze eisen konden heel nadelig uitpakken voor huiseigenaren die onverwacht af moesten van hun spaarhypotheek, bijvoorbeeld wegens probleemschulden, geldgebrek, een echtscheiding of emigratie. Want als je er niet aan de fiscale eisen voldeed, kreeg je mogelijk een torenhoge belastingaanslag.

Spaarhypotheek steeds flexibeler

Ook voor de overheid zijn spaarhypotheken niet ideaal, want de hypotheekrenteaftrek blijft de hele looptijd maximaal, wat de Staat handenvol geld kost. Dat gaat mogelijk veranderen. Want zowel in 2012 als begin dit jaar heeft de overheid het eenvoudiger gemaakt om je spaarhypotheek te lozen zonder fiscale gevolgen. Vanaf eind 2012 geldt dit al voor huiseigenaren met een restschuld of in de schuldsaneringsregeling, en voor koppels die scheiden. Zij mogen hun spaarpolis zonder belastingheffing afkopen, ongeacht de periode waarin ze periodiek de inleg hadden gestort.

Dit voorrecht geldt sinds 1 januari voor nóg een groep spaarhypotheekhouders, namelijk voor woningeigenaren die ofwel verhuizen naar een nieuwe koopwoning, of die goedkoper gaan wonen (in een koop- of huurhuis) waardoor hun spaarhypotheek te hoog is of overbodig wordt. Wel geldt als eis dat het spaarkapitaal gebruikt wordt voor aflossing van de schuld. Dit geldt niet alleen voor spaarhypotheken met een spaarpolis erin (dat heet een Kapitaalverzekering Eigen Woning), maar ook voor beleggingshypotheken en bankspaarhypotheken.

Toekomstplannen

Er zijn plannen om helemaal van niemand meer te eisen dat hij twintig jaar lang in zijn spaarhypotheek moet storten, mits men het gespaarde kapitaal gebruikt om de hypotheekschuld mee af te lossen. Het is nog niet duidelijk wanneer dit precies gaat gelden.

Spaarhypotheek houden

Toch is het niet altijd voordelig om je spaarhypotheek op te doeken. Dit geldt vooral voor spaarhypotheken die al lang lopen, en waarvan de spaarpolis een gegarandeerd rendement biedt. Daarin zit veel kapitaal, terwijl je de meeste kosten al hebt betaald. Hierdoor groeit je spaarkapitaal vaak als kool. Hierbij komt dat vervroegde aflossing van een eigenwoningschuld je een fikse boeterente kan kosten. Ook een medisch verleden kan een goede reden zijn om een spaarhypotheek in stand te houden. Bij afkoop vervalt namelijk de levensverzekering, terwijl een ziekte het peperduur of onmogelijk kan maken om een nieuwe levensverzekering af te sluiten.

Spaarhypotheek opdoeken

Wanneer kun je dan wél beter af van je spaarhypotheek? Mogelijk als deze nog niet zo lang loopt, je geen ziekte of medisch verleden hebt, en je verhuist naar een duurder onderkomen, waarvoor je voordelig wilt bijlenen. Want met een spaarhypotheek ben je qua rente doorgaans wat duurder uit. Pas desondanks op met oversluiten, want dat kost regelmatig per saldo geld. Hoeveel, dat bereken je als volgt:

  • Bereken hoeveel netto rente je in de toekomst totaal gaat besparen door je complete hypotheek over te sluiten naar een voordeliger geldverstrekker.
  • Verminder dit eventuele voordeel met de boeterente die je moet betalen voor het oversluiten van de spaarhypotheek en met de afsluitings-, advies- en notariskosten die met oversluiten gepaard gaan.

De uitkomst hiervan is lang niet altijd positief.

Erica Verdegaal

Ook interessant