Nog even en je smartphone bestaat alleen nog maar uit een scherm

Nog even en je smartphone bestaat alleen nog maar uit een scherm

Deze week vond in Barcelona het Mobile World Congress plaats. Op deze beurs kondigden de grote smartphonemakers van deze wereld hun nieuwe toestellen aan waarmee ze dit jaar de markt willen veroveren. Er lijkt er een interessante trend te bespeuren: telefoons krijgen een groter scherm, zonder dat de toestellen zelf forser worden.

Zo zagen we in Barcelona bijvoorbeeld LG's G6. De randen boven- en onderop de telefoon zijn zo klein mogelijk gemaakt, waardoor er een gigantisch scherm van 5,7 inch in de behuizing past. Daarmee zijn we een stapje dichterbij een soort sciencefictiontelefoon, die bestaat uit alleen maar een scherm.

De toon is gezet

Hoewel techgigant Samsung zijn Galaxy S8 niet in de Catalaanse stad liet zien, kondigde het bedrijf wel een evenement voor dit toestel aan op 29 maart. Centraal in deze uitnodiging staat een abstracte smartphone, met dezelfde minimalistische randen als de G6.

De toon is daarmee duidelijk gezet. LG liet met zijn toestel zien hoe bijzonder zo'n dekkend smartphonescherm kan zijn en de aankondiging van Samsung gooit meteen olie op het vuur. Daarmee blijkt immers één van de grootste telefoonfabrikanten van het moment van plan om naar zo'n scherm te stappen.

In de tussentijd zijn er ook geruchten over een nieuwe iPhone met gebogen scherm en kleinere randen, die er wie weet ook gaat uitzien als de LG G6 en Galaxy S8. Al zullen we daar nog even op moeten wachten, aangezien Apple zijn nieuwe iPhones meestal in september pas uit de doeken doet.

...maar wat heb je eraan?

Zo'n groot scherm ziet er futuristisch uit, maar wat heb je er precies aan? Bij video's werkt het wat onhandig. De meeste filmpjes op het internet zijn gefilmd in een beeldverhouding (aspect ratio) van 16:9, waardoor je alsnog zwarte balken naast het beeld krijgt op zo'n groter scherm, dat een verhouding heeft van 18:9. Netflix heeft wel een paar series die in 18:9 gefilmd zijn, maar het gros van de video's is hier nog niet op afgestemd.

Voor verder telefoongebruik kan het bijzondere scherm echter van pas komen. Het grotere scherm zit in dezelfde behuizing, waardoor we ineens phabletformaten krijgen in toestellen die niet lomp en onhandig zijn. (Phablet: een tussenvorm van telefoon (phone) en tablet - red.) Toetsenborden kunnen op deze telefoons groot in beeld worden gebracht en in games is er meer plek om te tikken en te vegen.

Scherm versus batterij

Hartstikke gaaf allemaal, al ben ik een beetje bang dat deze innovatie iets belangrijkers in de weg zit: batterijduur. Een groter scherm verbruikt meer stroom en kan in de behuizing zelfs ten koste gaan van de ruimte voor een grote accu, waardoor je telefoon sneller leegraakt.

Het gebruik van een zuiniger AMOLED-scherm kan dit weer neutraliseren, maar telefoons die hiermee zijn uitgerust zijn vaak peperduur.

Binnen handbereik

Op het moment hebben de smartphones nog kleine randen boven en onder het schermoppervlak, maar die kunnen op termijn zelfs helemaal verdwijnen. De Chinese Xiaomi Mix-telefoon heeft bijvoorbeeld de rand bovenaan al weten weg te werken, waardoor alleen onderaan nog een klein balkje zit. De sciencefictiontelefoon is binnen handbereik.

Bastiaan Vroegop

Meer over:

Ook interessant