Nog meer geldlessen voor je kind

Nog meer geldlessen voor je kind

De taak om kinderen financieel op te voeden wordt steeds omvangrijker. Naast sparen, plannen, verstandig kopen en verdienen hoort daar nu ook het veilig omgaan met pinnen en digitaal bankieren bij.

Keer op keer schrikt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zich een hoedje van het financiële gedrag van onze jeugd. Deze week naar aanleiding van het Nibud Kinderonderzoek 2018. Hieruit blijkt dat steeds meer scholieren pinnen, maar dat ze de veiligheid daarbij vaker aan hun laars lappen.

Het percentage 10-plussers dat zelfstandig pint, is de afgelopen jaren bijna verdubbeld van 17 naar 31 procent. Maar het percentage scholieren dat de pincode uit het hoofd kent, is met 16 procent gedaald.

Ook weet ruim een kwart van de ouders niet of hun kind veilig pint; in 2013 was dat maar tien procent. Het Nibud vindt deze ontwikkelingen 'zorgwekkend.' En terecht, want als je in onze maatschappij niet veilig en verstandig kan omgaan met je (digitale) geld, kan het slecht met je aflopen.

Verslonden door marketingwolven

Geld in handen van jongeren die niet oppassen, is zo vluchtig als spiritus in het zonlicht. Dat is geen natuurwet, maar een gevolg van de manier waarop we sinds enkele decennia leven. Tot in de jaren zestig droegen veel kinderen nog trots bij aan het huishoudinkomen. Tegenwoordig zijn kinderen door ouders gefinancierde kostenposten, die vanaf hun prilste jeugd worden klaargestoomd om nóg gretiger te consumeren dan hun ouwelui.

Volgens mediadeskundigen ziet elk individu (onbewust) vele honderden promotie-uitingen per dag. Ofwel: vele tientallen keren per uur proberen aanbieders ouders en kinderen geld uit de zak te kloppen.

Nee zeggen is moeilijk, zelfs voor volwassenen met gezond verstand. En dus wordt een basisscholier of puber wiens prefrontale cortex nog niet goed functioneert, als de ouder even niet oplet, zonder pardon door de marketingwolven verslonden.

Hoge betalingsachterstanden

Een gevaarlijk moment in de financiële opvoeding is de achttiende verjaardag van een kind. Want wie 18 jaar wordt, is van de ene op de andere dag de directeur van zijn eigen geldzaken. Je staat als ouders buiten spel als je meerderjarige kind zijn zorgtoeslag wil vergokken, tien mille wil lenen of stopt met studeren. Dan gaat de gokhal, bank of onderwijsinstelling van je 18-jarige helaas niet eerst zijn ouders bellen om te vragen of het mag.

Dat gaat regelmatig helemaal mis, toont treurig onderzoek van het Nibud uit 2014. Maar liefst één op de vijf 18- tot 24-jarigen bleek toen al een betalingsachterstand te hebben van minimaal 2.500 euro. Vaak ging het om achterstanden bij de zorgverzekeraar of de Belastingdienst, of om openstaande boetes.

Kinderlokkers in schaapskleren

Goed omgaan met je geld is een bezigheid geworden die permanente alertheid vergt. Dat maakt de financiële opvoeding belangrijker en omvangrijker dan ooit. Want naast leren sparen, verdienen en plannen hoort daar nu ook veilig betalen en bankieren bij. Wie geluk heeft, leert dat allemaal van zijn ouders.

Die moeten trouwens ook jaar na jaar blijven uitleggen hoe doortrapt en verleidelijk marketing- en verkooptechnieken tegenwoordig zijn. Zelfs na de achttiende verjaardag is het verstandig als ouders nog een vinger aan de financiële kinderpols houden. Want voor je het weet trappen je nazaten in de val van verkopers en leningaanbieders. Dat zijn digitale kinderlokkers in schaapskleren, die zonder wroeging kunnen veroorzaken dat je kind financieel ten onder gaat.

Erica Verdegaal

Ook interessant