Nooit meer een onverwacht hoge telefoonrekening na databundel-overschrijding?

Nooit meer een onverwacht hoge telefoonrekening na databundel-overschrijding?

Ik durf te beweren dat iedereen wel iemand kent – al dan niet via via - die ooit, onverwacht, een heel hoge telefoonrekening heeft gehad. Ondanks maatregelen vanuit de politiek en telecomsector komt het nog steeds voor. Zo is er één provider die niet proactief waarschuwt bij overschrijding van de databundel. (Spoiler: dat is Youfone.)

Zelf heb ik ook eens een rekening van 180 euro gehad, omdat ik teveel had ge-sms't buiten de bundel. Inderdaad, dat was zo'n beetje in een vorig tijdperk, maar ik heb mezelf toen voorgenomen: liever een duurdere en ruime bundel, dan ook maar één keer per jaar buiten m'n bundel te snoepen. Want voor 180 euro kun je een hoop leuke dingen doen!

Bij Youfone moet je zélf een plafond instellen

Dat weet ook Radar-forumgebruiker JR1993:

'Eigenlijk ben ik al jaren geabonneerd bij T-Mobile, maar uit financieel oogpunt toch maar gekozen voor een Sim-Only abonnement bij Youfone - laat dat financieel oogpunt maar snel weg. Bij het kiezen van een abonnement, heb ik 7500MB data gekozen. Hier betaal ik 13 euro voor in de maand. Op 18 januari 2018 had ik plots geen internet meer, met de boodschap vanuit Youfone via sms: Uw databundel is op, kijk op Youfone.nl voor meer informatie. Ik een kijkje genomen: 110,26 over de bundel! En dat voor slechts 1102 MB buiten de bundel. Blijkbaar betaal je 10 cent per MB als je over je bundel heengaat, en wordt dit pas bij een bedrag van 100 euro aangegeven.'

Het is niet de enige klacht over deze provider. Wat blijkt: Youfone waarschuwt als enige provider niet proactief bij het naderen van je datalimiet. Hiervoor moet je zélf een plafond instellen.

Bill shock

In 2012 is er een 'Gedragscode Transparantie Mobiel Dataverkeer' opgesteld. Daarmee gaven de vier grote aanbieders (KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone) uitvoering aan de wens van de politiek om afspraken te maken over transparantie van datagebruik. De consument moet immers goed geïnformeerd worden én niet zomaar met hoge kosten worden geconfronteerd - de zogenaamde 'bill shock'. Deze Gedragscode geldt ook voor de 'submerken'.

Eén van die afspraken is dat de provider je een waarschuwing stuurt als je bijna door je bundel heen zit. Dan kun je op tijd maatregelen nemen: alleen nog op de wifi internetten of een extra databundel aanschaffen. Want buiten je databundel om betaal je een gigantische meerprijs voor een simpele MB. Vraag me niet waarom dat zo is. Maar ik vind het een schandalige manier om geld te verdienen aan je klanten. Youfone heeft deze gedragscode niet ondertekend en committeert zich ook niet aan de afspraak om proactief waarschuwingen te sturen.

Pas tien dagen na overschrijding databundel een 'waarschuwings-sms'

Professor Arno Lodder van SOLV Advocaten heeft hier onlangs een rechtszaak over aangespannen voor een cliënt, een 14-jarige puber die op een Nederlandse camping ineens een sms ontving omdat zij al 130 euro over haar bundel heen zat. De databundel was al 10 dagen daarvoor overschreden, dus waarom pas zo laat een 'waarschuwings-sms'?

Lodder spreekt van 'oneerlijke handelspraktijken' door Youfone, door als enige aanbieder niet te waarschuwen dat de databundel er (bijna) doorheen is. Ook is Lodder van mening dat Youfone de wettelijke informatieplichten schendt, nu Youfone de consument niet informeert over deze ongebruikelijke wijze van werken.

Niet verplicht om te waarschuwen

Echter, de rechter oordeelde dat Youfone niet verplicht is om te waarschuwen en de rekening gewoon betaald moest worden. 'Onbegrijpelijk', aldus Lodder, die de mogelijkheid onderzoekt om in hoger beroep te gaan.

Het wrange is: er zijn wel afspraken over verplichte waarschuwingen opgesteld door de Europese Commissie. Zo is iedere provider in de EU verplicht de consument die zich in het buitenland bevindt te informeren bij overschrijding van de databundel met €60,50. Ook Youfone houdt zich hier netjes aan, maar binnen Nederland doen ze dat dus pas na een bedrag van meer dan €100. Vreemd.

We kennen het risico van buiten de bundel internetten (of bellen en sms'en, maar dat komt steeds minder voor). Zeker als je bijvoorbeeld je slimme netwerkwissel aan hebt, waarbij je telefoon automatisch overschakelt van wifi naar 3G/4G als je wifi even minder werkt. Dat risico wordt inmiddels ook erkend door telecommaatschappijen.

Youfone vindt blijkbaar als enige provider dat dit risico direct bij de consument ligt: die moet maar proactief een dataplafond instellen (nota bene een betaalde service die pas een maand later ingaat). Heb je dat dataplafond zelf (actief) ingesteld, dan pas krijg je waarschuwingen. Op diverse fora wordt gespeculeerd over een verdienmodel door niet actief te waarschuwen.

Youfone, kom op, pas je handelspraktijken aan!

Volgens de rechter mag dit (vooralsnog) juridisch gezien blijkbaar, maar het is allesbehalve klantvriendelijk. Youfone, kom op, pas je handelspraktijken aan! We leven in 2018, waarin we transparantie hoog in het vaandel hebben staan. Een waarschuwings-SMS versturen als iemand al meer dan 100 euro buiten z'n bundel aan data heeft verbruikt kun je niet maken en is echt uit de tijd!

Een 'nee, tenzij'principe

Ik zou nog een stap verder willen gaan: ik pleit voor een standaard dataplafond voor álle providers, waarbij het niet mogelijk is om na het verbruiken van je databundel betaald verder te blijven internetten voor torenhoge bedragen per MB.

Veel providers doen dit al: die schakelen automatisch over op een internetsnelheid van 64 Kbps nadat de databundel op is. Je kunt niet zoveel met dit hele trage internet, maar het is in ieder geval wél gratis! Vaak kun je dan een nieuwe databundel aanschaffen. Prima!

Wil de klant dat niet? Laat de klant deze blokkade dan proactief uitzetten. Oftewel, een 'nee, tenzij'-principe. Het lijkt me moeilijk om dan nog een onverwachte, hoge rekening te krijgen.

Iris Böhm

Ook interessant