Olcay Gulsens opmerkingen over plussize paspoppen van Nike zijn dom en schadelijk

Olcay Gulsens opmerkingen over plussize paspoppen van Nike zijn dom en schadelijk

Roepen dat iemand te dik is om te sporten, is meer dan alleen maar dom gebabbel. Vrouwen worden er onzeker van, en mensen met overgewicht gaan er mínder door sporten en ongezonder door leven. Ondertussen lijkt Nike garen te spinnen bij de controverse naar aanleiding van zijn plussize paspoppen.

Olcay Gulsen en Caroline Tensen deden maandagavond in RTL Boulevard aan een sterk staaltje fatshaming. Het item ging over een winkel van Nike, dat naast de ultradunne paspoppen een plus size-paspop had neergezet, om een legging en sportbeha in grotere maten te promoten. 'Deskundige' Gulsen vond het maar een vreemd gezicht. 'Dit is niet zomaar een maatje meer, dit lijkt wel maat 48/50.' Ze vond het 'vrij onwaarschijnlijk' dat deze vrouw fit genoeg is om te sporten. Caroline Tensen deed nog een duit in het zakje: zij vroeg zich af of vrouwen die zo zwaar zijn überhaupt wel wíllen trainen in de strakke kleding die de paspop aan had.

Ophef als goede campagnestrategie

Gulsen zei ook nog fijntjes dat het Nike niet te doen was om 'inclusief' te zijn voor vrouwen met grotere maten, maar dat het toch vooral ging om geld te verdienen. Dat is vast waar, en de controverse rondom de plussize-kledinglijn lijkt het bedrijf nu al geen windeieren te leggen. Volgens Business Insider wordt er sinds de nieuwe paspop op internet 387 procent vaker gezocht op 'Nike' en 'plus size' en de bewuste legging die de paspop in de winkel aanheeft, is in de webshop ook veel vaker aangeklikt (of de verkoop ook echt flink steeg, is nog niet bekend).

Het ís ook slim van Nike om deze markt te gaan veroveren; voor sportende vrouwen is er al na maat L niet zoveel keus in flitsende sportkleding. Terwijl iedereen weet: sporten is leuker als je een mooie outfit aanhebt.

Overigens weet Nike sowieso wel slim de controverse in te zetten: vorig jaar steeg de online verkoop nadat het sportmerk American Footballster Colin Kaepernick inzette als nieuw gezicht van de Just do it-campagne. De footballspeler weigerde op te staan tijdens het Amerikaanse volkslied, uit protest tegen discriminatie en politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. President Trump sprak er schande van, maar Nike zag dus slim dat ophef gewoon goede campagnestrategie is. 

#WenErMaarAan

Heel Twitter, Facebook en Instagram waren boos op Gulsen en Tensen. Vrouwen met grotere maten twitterden over hoe graag zij sporten, en blogger Hermina de Vries startte #wenermaaraan op Instagram . Onder die hashtag posten vrouwen nu foto's in sportoutfit, zoals Marja van der Ende, die op Twitter een foto plaatste met 'ik in mijn strakke fietspakkie'.

Gulsen bood de volgende dag haar excuses aan. Of nou ja, 'excuses'… het was meer van 'sorry voor de ontstane ophef', iets waar politici ook altijd heel goed in zijn.

In Groot-Brittannië stond een dag eerder al een venijnig stuk in The Telegraph. De strekking: Nike is gevaarlijk bezig, want het verkoopt overgewicht als iets gezonds, met de introductie van een plus size-kledinglijn. Over de paspop: 'Ze is obees en ze maakt zichzelf niet klaar om te gaan rennen in haar glimmende Nike gear. Ze kan niet rennen. Ze is eerder pre-diabetisch en op weg naar een heupvervangende operatie.’ Het stuk ging nog verder op hoe ongezond overgewicht is, en stelde dat dikke mensen zichzelf niet moeten accepteren zoals ze zijn, maar eens moeten gaan afvallen.

Al honderd keer gehoord

Alsof de vollere vrouw (of man, maar vrouwen krijgen het wat fat shaming betreft nu eenmaal zwaarder te verduren) dat zelf nog niet heeft bedacht. Of nog niet al honderd keer eerder heeft gehoord.

Van artsen, van mensen op straat, van mensen op het werk of op school. Columniste Asha ten Broeke schreef er vorig jaar een ontroerende column over. 'Ik was 11 toen ik in mijn dagboek schreef: ''Ik wil niet dik zijn. Waarom ben ik zo'n vies vet varken?'' Ik was 14 toen mijn ouders uit elkaar gingen. Maandenlang at ik bijna niks. Mensen zeiden: ''Wauw, wat zie je er goed uit''. Ik was 15 toen ik me oké genoeg voelde om weer normaal te gaan eten. Ik kwam wat aan. Mensen vroegen: ''Gaat het wel goed met je?''' – begon ze haar verhaal. Mensen met overgewicht krijgen constant te horen dat ze ongezond dik zijn, en dat ze daar eens wat aan zouden moeten doen. 

Ook blogger Hermina de Vries merkt op dat heel veel mensen denken als Olcay Gulsen. 'Ik ken zoveel vrouwen die bijvoorbeeld gaan hardlopen en allerlei opmerkingen naar hun hoofd geslingerd krijgen: ''Hey vet varken, stop er maar mee want het heeft echt geen zin'',' zegt ze tegen De Stentor.

Het effect van dom gebabbel

Dat soort gemene opmerkingen, maar ook de subtielere 'je bent te dik om te sporten'-variant zijn rondweg schadelijk. Uit een onderzoek dat in april werd gepubliceerd in Personality and Psychology Bulletin blijkt dat wanneer beroemdheden (in dit geval Kourtney Kardashian en Tyra Banks) het slachtoffer zijn van fat shaming, andere vrouwen met hen mee lijden.

Proefpersonen werden negatiever over hun éígen lichaam in de periode nadat Banks op sociale media en in de pers te horen had gekregen dat ze niet in badpak het strand op zou moeten gaan, en Kardashian door vriendlief in een televisieprogramma was verteld dat het wel erg lang duurde voordat ze na de bevalling weer haar oude lichaam terug had.

Uit een ander onderzoek met 159 proefpersonen met overgewicht, kwam weer dat wanneer mensen zich schamen voor hun gewicht, zij minder vaak gaan sporten en meer calorieën consumeren om met de stress van de schaamte om te gaan. Een van de onderzoekers zei erover tegen The Telegraph: 'Mensen die in de gezondheidszorg werken, de media en het grote publiek moeten zich ervan bewust zijn dat mensen met obesitas ''blamen'' en ''shamen'' geen effectief middel is om afvallen te promoten, en dat het juist een slechtere gezondheid in de hand kan werken.'

De opmerkingen van Gulsen en Tensen hebben dus een grotere invloed dan je verwacht van zomaar wat dom gebabbel in een roddelprogramma. Het zou mooi zijn als zij – of eigenlijk wij allemaal - de volgende keer nadenken voordat ze wat roepen over andermans lijf. 

Mensje Melchior

Ook interessant