toggle menu

Online daten in de kroeg

Online daten in de kroeg

Het vinden van een partner wordt steeds vaker een digitale aangelegenheid. Zo maakte de populaire dating app Tinder deze week bekend dat het tien miljoen nieuwe matches per dag genereert. Desondanks blijven sommige dingen echter gewoon bij het oude.

Dating is een lucratieve markt op het internet. Elk jaar wordt de Nederlandse single dan ook weer overspoeld met zo’n honderd nieuwe datingsites, apps en andere innovatieve oplossingen om een geschikte partner te vinden. De top van het ‘dating-klassement’ blijft echter al jaren vrijwel onveranderd.

Enige uitzondering is Pepper, de nieuwkomer die als onderdeel van de RTL-groep een bevoorrechte positie heeft op het gebied van media exposure. Dat is belangrijk, want in het overvolle dating-ecosysteem is reclame vooralsnog de meest effectieve weg naar het hart van de consument. Succesvolle datingsites spenderen om die reden vaak rond de helft van al hun inkomsten aan marketing en PR.

Snoeiharde strijd

Jarenlang voerden Lexa en Relatieplanet op die manier een snoeiharde strijd om de belangrijke nummer-1 positie in datingland. In de beleving van de consument staat die nummer-1 plek immers gelijk aan de meeste leden, en dus de meeste kans op een nieuwe partner. Nu Relatieplanet-eigenaar Telegraaf Media Groep (TMG) in zwaar weer is geraakt, lijkt Lexa definitief aan het langste eind te gaan trekken.

Terwijl Relatieplanet publicitair en producttechnisch wegzakt, of in ieder geval weinig nieuwe impulsen laat zien, introduceert Lexa doorlopend nieuwe innovaties op de markt. Belangrijke reden is dat Franse eigenaar Meetic Europa’s grootste datingspecialist is. En dat Meetic zelf weer eigendom is van de Amerikaanse markleider Match.com, dat beschikt over een enorm budget voor productinnovatie.

Potentiele partners

Ook de Europese dochters doen daar hun voordeel mee. Aangezien het doorzoeken van een anderhalf miljoen leden tellende database nog al bewerkelijk is, introduceerde Lexa vorig jaar bijvoorbeeld de ‘Daily Six’. Dit dagelijks samengestelde lijstje met zes potentiele partners wordt samengesteld door slimme algoritmes

Die wegen voor hun keuze een groot aantal persoonlijke factoren, waaronder interesses, maar (vooral) ook voorgaande zoekopdrachten, matches en eerdere contacten. In feite dus dezelfde manier waarop bol.com zijn klanten een nieuw boek aanraadt.

Belangrijkste nieuwe ontwikkeling is echter mobiel daten. Zo is de gay dating app Grindr, waarmee leden snel een date in hun directe omgeving kunnen scoren, wereldwijd een enorm succes. Het antwoord voor hetero’s heet Tinder, en werd vorig jaar geïntroduceerd door de Amerikaanse eigenaar van Lexa.

Mobiel daten

Tinder-leden loggen in met hun Facebook-account, en swipen naar believen door een uitgebreid aanbod profielfoto’s van leden in de omgeving. In Nederland werd de door Amerikaanse media als pathologically addictive flirting-dating-hookup omschreven app binnen enkele maanden ruim 330.000 keer gedownload.

Eerder deze week maakte Tinder bekend dat zij wereldwijd elke dag 10 miljoen nieuwe matches genereert. Ruim twee maanden geleden was dat nog ‘maar’ 5 miljoen matches per dag. Rond diezelfde tijd werden er volgens Tinder dagelijks 450 miljoen profielen bekeken door de leden van de populaire datingapp. Volgens de laatste cijfers zijn dat er inmiddels al 750 miljoen.

Grappig genoeg zet Lexa met zijn laatste ‘innovatie’ juist weer in op een terugkeer naar vroegere tijden. Ze nodigt haar leden in het hele land uit voor gezellige vrijgezellenborrels. Het blijkt een echt gat in de markt: haar Franse eigenaar Meetic is inmiddels al de grootste evenementorganisator van het land. En zo zijn vrijgezellen via een digitale omweg uiteindelijk toch weer in de kroeg beland.

Deel jouw verhaal!

Ben jij zelf ook aan het online daten, heb je zo misschien zelfs je partner gevonden of zou je jouw partner toch liever op de ouderwetse manier tegenkomen? Deel je verhaal met de andere bezoekers van deze website!

Arnoud Groot

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant