toggle menu

Ontwikkelaars, stop alsjeblieft met het maken van chatapps

Ontwikkelaars, stop alsjeblieft met het maken van chatapps

De meeste smartphone-apps zijn recht voor zijn raap: je installeert een app voor een specifieke activiteit, en als je daarmee bezig gaat start de bijbehorende app op. Maar dat geldt niet voor alle activiteiten...

Zo download je de Facebook-app om te facebooken en installeer je een takenlijst-app als je graag je werk wil ordenen.

Maar als je wil chatten? Dan installeer je WhatsApp. En Facebook Messenger. En Google Hangouts. En Telegram. En WeChat. En Skype. En Slack. En Line. Enzovoorts - het aantal chatapplicaties neemt namelijk met de maand toe.

Vijf manieren om te chatten via Google

In één week tijd kondigde Google zelfs drie nieuwe chatapplicaties aan: Spaces (voor linkjes), Allo (voor chatbots) en Duo (voor video's).  En dat terwijl de huidige chatapp van Google, Hangouts, gewoon beschikbaar blijft voor smartphones. Het betekent dat je bij Google op maar liefst vier verschillende manieren met elkaar kunt gaan chatten -  of zelfs vijf, als je e-mail meetelt.

Facebook is net zo'n grote 'boosdoener'. Het sociale netwerk heeft inmiddels al een tijdje WhatsApp in huis, maar blijft tegelijkertijd aan de weg timmeren met zijn eigen chatapp Messenger: een toepassing die vroeger heel handig in de Facebook-app zat verwerkt, maar nu al een tijdje een losse applicatie vereist.

Eilandjes met vrienden

Dat gigantische aantal chatapplicaties zou niet erg hoeven te zijn - ware het niet dat je ze alléén kunt gebruiken om te praten met mensen die dezelfde app hebben. Zo kun je alleen telegrammen met andere Telegram-gebruikers en werkt WeChat alleen met vrienden die WeChat draaien. Het zorgt ervoor dat je vrienden in feite op kleine eilandjes zitten, waar je tussen moet springen om met iedereen te praten.

Neem bijvoorbeeld de iPhone van ondergetekende: daarop staan chats met familie in Telegram, gesprekken met schoonfamilie op WhatsApp, de meeste groepschats tussen vrienden in Slack en nog een paar resterende gesprekken in Hangouts. Af en toe komt daar ook Skype bij kijken, als iemand liever een audiogesprek voert.

Een smartphone moet je leven makkelijker maken, maar de grote hoeveelheid chatapplicaties maakt even snel met iemand praten een gedoe. Waarom kunnen we niet gewoon een enkele app voor iedere chat openen, zonder dat we ons zorgen moeten maken over of iemand die app wel gebruikt?

Slakkentempo

We zouden het liefst maximaal één of twee grote chatapps hebben waarmee we met iedereen gesprekken voeren, maar in de praktijk is dat geen goed idee. De meest voor de hand liggende app daarvoor is immers WhatsApp, dat door miljoenen Nederlanders wordt gebruikt. Met als groot nadeel: WhatsApp wordt in een slakkentempo ontwikkeld, waardoor functies zoals een desktopprogramma jarenlang op zich lieten wachten.

Anno 2016 loopt WhatsApp nog steeds gigantisch ver achter op de concurrentie. Maar de kans dat een concurrent marktleider wordt, lijkt inmiddels klein.

Smeekbede

We zullen dus nog wel een tijdje vastzitten aan het mapje gevuld met chatapplicaties. We kunnen ontwikkelaars daarom alleen maar vragen om niet langer nieuwe chatdiensten naar buiten te pompen. Dus bij dezen mijn smeekbede: Google, stop alsjeblieft met de ontwikkeling van nóg eens drie apps om mee te chatten. En andere ontwikkelaars, probeer eens wat anders te maken dan een chatdienst. Maak onze levens niet verwarrender met allerlei apps die min of meer hetzelfde doen als wat we nu al hebben, maar probeer iets te maken dat onze smartphones daadwerkelijk verrijkt.

Bastiaan Vroegop

Ook interessant