toggle menu

Ontwoeker jezelf, alsjeblieft

Ontwoeker jezelf, alsjeblieft

Zeker een half miljoen Nederlanders beseffen niet dat ze een woekerpolis hebben. En dus ook niet dat ze iets aan die polis moeten doen. Word wakker, polishouder. Niemand anders gaat het voor je doen.

Driekwart jaar geleden berichtte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat talloze Nederlanders met een woekerpolis weinig snappen van dit product. Maar liefst 700.000 mensen overzien niet hoeveel financiële schade hun woekerpolis veroorzaakt heeft.

Nog erger is dat zo’n 500.000 woekerpolishouders zich niet eens realiseren dat ze een woekerpolis hebben. Dat laatste verklaart mogelijk waarom veel woekerpolishouders, acht jaar na de start van de woekerpolisaffaire, nog steeds niets aan hun situatie hebben verbeterd. Dat moet echter wel, want een woekerpolis kan een tijdbom zijn.

Ontwoekerhulp

Zou jij een woekerpolis kunnen hebben, zonder dat je het weet? Of heeft je buurman er eentje. Of je zus? Als iemand er een heeft, krijgt deze elk jaar een overzicht toegestuurd van een verzekeraar. Dat overzicht heet: ‘Informatie over uw beleggingsverzekering’. Krijg jij dat? Of ken jij iemand die dat krijgt? Dan moeten jullie die opgave eens goed bekijken. Heel belangrijk is het “Voorbeeldkapitaal Historisch Rendement”. Dat is een schatting van wat de polis aan het einde zou kunnen opleveren. Is het bij lange na niet genoeg om de hypotheek mee af te lossen? Of valt het bedrag zwaar tegen? Kom dan alsjeblieft in actie. Er is steeds meer gebruiksvriendelijke ontwoekerhulp.

Waardescan

Het Nibud heeft de ‘Waardescan beleggingsverzekeringen’ . Deze helpt te signaleren of een beleggingsverzekering genoeg gaat opleveren om de hypotheek mee af te lossen of om van de pensioneren. Je krijgt ook een paar tips mee. Je bent dan nog niet ontwoekerd.

De woekerpolisinformatie van de AFM is ook gratis. Hiermee kun je je even inlezen. Maar uiteindelijk stuurt de AFM je naar ‘je adviseur’. Men vindt dat deze je gratis moet helpen de polis te verbeteren. Lang niet elke klant heeft daar vertrouwen in of goede ervaringen mee. Het gebeurt wel dat de oorspronkelijke adviseur niet meer bestaat, een nieuwe adviseur toch geld gaat vragen of dat een verzekeraar de klant van het kastje naar de muur stuurt.

Nieuwe website voor woekerpolishouders

De meeste woekerpolishouders hebben (enige) hulp nodig om zeker te weten dat ze geen verkeerde dingen doen. Relatief voordelig in dit opzicht is woekerpolisvrij.nl. Op deze website kun je eerst gratis inventariseren of het ontwoekeren je geld kan opleveren. En hoeveel. Is het de moeite niet waard, dan doe je niets. Kun je er echter flink op vooruit gaan, dan kun je je inschrijven. Dat kost je, afhankelijk van de hoeveelheid polissen, de gewenste snelheid van de helpdesk en de beschikbaar gestelde informatie 79, 89 of 139 euro. Voor dat bedrag krijg je voorbeeldbrieven, instructievideo’s, een helpdesk en een overzicht van de beste vervangende financiële producten. De gemiddelde woekerpolishouder gaat volgens de initiatiefnemers zo’n 15.000 euro besparen.

Niet moeiteloos

Woekerpolisvrij.nl werkt relatief simpel. Maar helemaal moeiteloos gaat het natuurlijk niet. Je moet instructievideo’s kijken, voorbeeldbrieven versturen, vervangende producten selecteren en die afsluiten. Niet iedereen zal het kunnen opbrengen.

Voor deze mensen zou het veel beter zijn als verzekeraars woekerpolissen automatisch zouden verbeteren, bijvoorbeeld door te dure beleggingsfondsen en/of een peperdure overlijdensrisicopolis te vervangen door een goedkopere. Tot nu toe waren banken en verzekeraars nooit zo genereus. Ik zou er dus maar niet op rekenen.

Erica Verdegaal

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant