toggle menu

Overal kraanwater!

Overal kraanwater!

Hoe lang zal het nog duren voordat kraanwater overal op festivals verkijgbaar is en er ook in de horeca niet moeilijk wordt gedaan over een glaasje gemeentepils? Vorig jaar zomer bleek uit onderzoek dat het erg moeilijk is om aan kraanwater te komen op festivals. Hoe staat het er anno 2015 voor?

Op deze site kon je al eerder lezen over dit onderzoek. Inmiddels zijn we op de goede weg, maar we zijn er nog lang niet!

Beste kraanwater van Europa

Er is geen land in Europa dat beter kraanwater heeft dan het onze! Helaas is de paradox dat er soms nergens zo moeilijk wordt gedaan over het verstrekken van kraanwater als in Nederland.

Ik herinner me dat mijn moeder zich eens schaamde voor mijn assertiviteit, toen ik de ober om kraanwater (náást mijn cappuccino) vroeg en hij met Spa Blauw aan kwam zetten. Resoluut stuurde ik het terug. Dan had hij maar moeten zeggen dat hij alléén bronwater in fles mocht schenken; ik vroeg immers – als gewaarschuwd consument – expliciet en specifiek om kráánwater. Voor mij is het een principekwestie: bronwater in Nederland is je reinste onzin.

Laat ik het anders zeggen: het is een luxeproduct dat ik me niet graag laat aanpraten. Ooit kreeg ik in de watertoren van Utrecht uitgelegd dat het kraanwater in ons land op zoveel meer punten gecheckt wordt dan bronwater uit flessen. Volgens het Drinkwaterbesluit moeten waterleidingbedrijven hun drinkwater testen op 700 verschillende stoffen; 'verpakt' water (in flessen) wordt maar op 10 tot 20 stoffen getest.

Een flesje water ter waarde van twee biertjes

Vorig jaar was ik op een festival in Utrecht en we hadden ontzettend geluk met het weer: stralende zon en bloedheet. Maar nergens kraanwater! Kleine flesjes water waren te koop voor 2 muntjes, omgerekend 5 euro. Een snelle rekensom leert: dat is even duur als twee bier! En tja, bier bestaat ook grotendeels uit water. Uhuh.

Gevolg: de volgende dag een fikse kater, die minder erg was geweest als ik tussen de rondjes bier door kraanwater had kunnen drinken. Even voor het idee: voor ongeveer €1,50 krijg je in Nederland maar liefst 1000 liter kraanwater; dat zijn zo’n 5000 glazen.

Wat me enorm tegen de borst stuit is de mentaliteit achter deze commerciële bedoeling. Hallo, water is een primaire levensbehoefte! Zeker voor een festivalganger die geniet van zijn biertje of wellicht zelfs pilletje. Maar ook zonder drugs heb je water nodig: een dagje dansen in de volle zon (met of zonder verdovende middelen) werkt enorm dehydraterend. Er is geen dorstiger type dan de festivalbezoeker.

Om water dan als een soort luxeproduct te gaan verkopen vind ik immoreel en onjuist. Zo ook in de horeca, als je náást je vochtonttrekkende koffie of glaasje wijn óók om een glaasje kraanwater vraagt.

De discussie over misgelopen omzet laat ik aan de horecaondermers. Als consument kan ik er dit over zeggen: zelf bestel ik kraanwater altijd náást m'n betaalde drankjes. Het wordt een ander verhaal als je de hele avond gratis kraanwater gaat zitten bestellen omdat je geen geld uit wilt geven; maar persoonlijk ken ik niemand die daar schaamteloos genoeg voor is.

Bovendien is er de gulden middenweg van een kleine vergoeding voor kraanwater; liefst als het naar een goed doel gaat (overal in de wereld schoon drinkwater!). De meningen over wel of geen (gratis) kraanwater in de horeca zijn nogal verdeeld, maar deze column van een restauranteigenaar in Utrecht is wel aardig. Horecaondermers moeten voor zichzelf maar de argumenten op een rij zetten.

Mindset verandert

GroenLinks trachtte jaren geleden al een poging te doen voor (gratis) kraanwater in de horeca, maar het wetsvoorstel werd, door een gebrek aan voldoende handtekeningen, helaas nooit ingediend.

Gelukkig zetten steeds meer mensen zich hier actief voor in. De mindset verandert en kraanwater is steeds makkelijker verkrijgbaar. Koffiehuizen hebben het licht gezien door waterkannen op de bar neer te zetten, zodat je als klant zelf je waterhuishouding op peil kunt houden. En ook op festivals gaat het de goede kant op. Zo kunnen ID&T-festivalbezoekers ongelimiteerd de hele dag gratis kraanwater drinken bij speciale waterbarren.

Bij ID&T zeggen ze dat het past in hun duurzaamheidsbeleid: drinkwater komt van lokale bronnen en dus is er minder transport nodig. Want bronwater is slecht voor het milieu, alleen al door de CO2-uitstoot en het plastic afval (stop de plastic soep in de oceanen!).

Ook de Amsterdamse burgemeester Van der Laan is een voorvechter: hij verleent alleen een festivalvergunning als bezoekers kosteloos hun flesje of bekertje kunnen bijvullen met kraanwater. De schrik zat er dan ook goed in, toen er vorig jaar twee doden vielen door drugs. Van der Laan riep mensen op zich te melden als er geen kraanwater beschikbaar was op festivals.

Zelf kun je ook tekenen voor kraanwater in de horeca en op festivals. Want ook Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van ons land, is met een petitie gestart.

Iris Böhm

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant