Polis kwijt? De Zoekservice kan helpen

Polis kwijt? De Zoekservice kan helpen

Ben je de papieren kwijt van een levensverzekering van jezelf of een familielid? De Zoekservice Verloren Polissen helpt je de gegevens te achterhalen, zodat de uitkering niet verloren gaat.

Wat is de overeenkomst tussen een cadeaubon, een biljet van vijftig euro, een hotelcheque en een polisblad van een levensverzekering? Nou, van al die waardepapieren en -passen raakt sinds jaar en dag een onduidelijk percentage kwijt.

Een onbedoeld cadeau

Dat komt doordat we die dingen vaak opbergen in mappen, dozen, lades en boekenkasten. En bij een lenteschoonmaak, een verhuizing of overlijden kan de inhoud ervan - inclusief bonnen, passen, biljetten en polissen - terechtkomen bij het oud papier, in een doos op zolder of in een vuilniszak.

Al die verloren en vergeten waardepapieren zijn een onbedoeld cadeau van Nederlanders aan bedrijven, de Staat en levensverzekeraars. Vooral bij levensverzekeringen kan het om aanzienlijke bedragen gaan. Maar wanhoop nog niet. Het Verbond van Verzekeraars biedt de Zoekservice Verloren Polissen, die mogelijk naar je verloren polis op zoek kan gaan.

Eerst zelf (uit)zoeken

Stel, je hebt ooit een levensverzekering afgesloten, maar je kunt de papieren nergens meer vinden. Bijvoorbeeld doordat je spullen bent kwijtgeraakt na een inbraak of een brand. Of stel, je hoorde je vader weleens praten over een verzekering, maar nu hij overleden is, zit er tussen zijn papieren geen enkel polisblad. In beide gevallen kun je laten uitzoeken hoe het zit. De procedure is gratis, maar een voorwaarde is wel dat je eerst zelf zo veel mogelijk uitzoekt.

Stel bijvoorbeeld dat je wel de naam van de levensverzekeraar weet. Dan moet je die eerst zelf opbellen. Een lijst van alle verzekeraars staat hier. Staat de jouwe er niet bij? Dan kan het zijn dat die tegenwoordig onder een andere maatschappij valt. Bel dan met de informatiedesk van De Nederlandsche Bank. Die kan je vertellen wie er nu over de polis gaat.

De spelregels

Als eigen onderzoek niks oplevert, kun je gratis een aanvraag indienen om de vergeten polis te laten opsporen door het Verbond van Verzekeraars. Uiteraard stelt het Verbond spelregels, want verzekeraars moeten voorkomen dat wildvreemden ervandoor gaan met de polis van jouw overleden familielid.

Naast spelregels voor polissen van overledenen zijn er regels voor verloren polissen van jezelf. Voor een overledene mogen alleen familieleden, erfgenamen en personen die de nalatenschap afhandelen een aanvraag indienen. Ze moeten met documenten bewijzen wie ze zijn en dat de overledene er inderdaad niet meer is.

Het opvragen van een eigen polis lijkt iets eenvoudiger. Wel geldt daarvoor dat het Verbond elke maand maximaal honderd aanvragen in behandeling neemt. Zijn er meer, dan komt jouw aanvraag op een wachtlijst. Dat maakt het raadzaam om vandaag nog eens in je paperassen te zoeken of je al je polisbladen nog bezit. Zo nee, dan kun je tijdig een zoekaanvraag indienen.

Geen centraal systeem

In tegenstelling tot bij pensioenen bestaat er voor levensverzekeringen helaas geen centraal systeem waar alle ooit afgesloten polissen in staan geregistreerd. Daarom moet het Verbond van Verzekeraars elke zoekaanvraag doorsturen naar alle deelnemende levensverzekeraars. Die maatschappijen gaan vervolgens allemaal in hun administratie op zoek naar de verloren polis. Dat gebeurde in 2018 maar liefst 3.384 keer. Van deze aanvragen werden er 2.206 teruggevonden. Wie weet zit jouw verloren polis er binnenkort ook bij.

Erica Verdegaal

Ook interessant