toggle menu

Popcorn Timers aanpakken? Dan ook legaal video-aanbod verbeteren

Popcorn Timers aanpakken? Dan ook legaal video-aanbod verbeteren

Popcorn Time is erg populair om gratis én illegaal films en series te streamen. Rechthebbenden dreigen met juridische stappen tegen gebruikers, en terecht. Maar ze moeten óók werk maken van de reden waarom de illegale software zo vaak wordt gebruikt: legaal video-aanbod moet actueler en completer.

Minstens 1,3 miljoen Nederlanders gebruiken regelmatig de software Popcorn Time om gratis naar films en series te kijken. Dat is illegaal: gebruikers zijn daarmee immers tegelijk aan het downloaden én aan het uploaden. Zo helpen ze mee aan de verspreiding, en dat mag nu eenmaal niet.

Boete is eigenlijk een schikking

Het heeft lang geduurd, maar nu willen ook rechthebbenden, zoals filmdistributeurs, in ons land actie ondernemen. Niet verwonderlijk gezien de grote gebruikersaantallen. Ze dreigden de laatste tijd met het claimen van schadevergoeding van Popcorn Time-gebruikers.

In landen als Duitsland, Denemarken en Noorwegen gebeurt dat al langer. Daar werken providers mee aan aanpak van piraterij: ze vertellen rechthebbenden welke personen horen bij welke ip-adressen, waarmee Popcorn Time is gebruikt voor specifieke streams.

Het woord 'boete' wordt in deze context vaak verkeerd gebruikt: het gaat om een schikking voor een schadevergoeding. Zo moest een Nederlandse jongen die stage loopt in Duitsland onlangs meer dan duizend euro betalen in zo’n schikking wegens het kijken van een paar afleveringen van een tv-serie via Popcorn Time.

Zo’n bedrag voelt onrechtvaardig. De wérkelijke schade is immers geen duizend euro, misschien zelfs maar een paar procent daarvan. De hoogte van de claims moet Popcorn Time-gebruikers afschrikken, maar zorgt er ook voor dat grote massa’s mensen partijen die voor auteursrechten opkomen tamelijk onsympathiek vinden. Zelfs dusdanig onsympathiek dat ze liever een paar euro per maand betalen voor een zogeheten VPN-dienst (die je laat surfen via ip-adressen in andere landen zodat je niet te traceren bent), dan dat ze direct een film huren.

Slepende rechtszaak

In Nederland wil filmproducent Dutch FilmWorks achter Popcorn Time-gebruikers aangaan. Maar dat gaat zomaar niet. Om te weten wie er achter een ip-adres zit, moeten providers hier eerst via de rechter worden gedwongen die klantdata te geven. Dat kan een slepende rechtszaak worden.

Uiteindelijk is de kans wel groot dat Popcorn Time-gebruikers worden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Ze wisten immers dat ze met iets illegaals bezig waren. Zonder te betalen alle nieuwe films en series kijken en verder verspreiden is nu eenmaal juridisch niet goed te praten.

Maar zou de rechter ook snappen dat de hoogte van de claims meestal niet in verhouding staat tot de werkelijke 'schade'? Een deel van de gebruikers zou een bepaalde film of serie helemaal niet kijken, als ze ervoor moesten betalen. Niet elke 'view' op Popcorn Time betekent dus ’verloren inkomsten'. Die zouden er soms helemaal niet zijn geweest.

Grote gaten in het aanbod

Hoewel partijen als Dutch FilmWorks volledig in hun recht staan, valt te betwijfelen of met zo’n rechtszaak het juiste signaal wordt afgegeven. Beter zou het zijn als filmproducenten nog meer hun best deden om het mensen veel makkelijker te maken om de films en series die ze willen zien legaal te kunnen kijken, tegen een goede prijs.

Hiermee zouden ze het deel van de Popcorn Time-gebruikers tegemoetkomen dat wél wil betalen, maar gewoon bij de legale diensten niet altijd kan vinden wat het zoekt. Bijvoorbeeld omdat een film pas over vele maanden in Nederland digitaal beschikbaar is, of omdat een serie alleen te zien is bij een andere dienst dan waarop ze geabonneerd zijn.

Op dit moment is het legale video-aanbod in ons land namelijk niet volledig of actueel genoeg. De ene serie zie je alleen bij Netflix, de andere bij HBO op de kabel. De ene film staat wel op iTunes maar niet bij Videoland. En bovendien moet je in Nederland vaak veel te lang wachten tot een bepaalde film of serie beschikbaar is.

Verwarrend en frustrerend, zelfs als je wél bereid bent om een schappelijk bedrag te betalen. Bij elke aanbieder zitten er grote gaten in het aanbod, of het nu Netflix of Pathé Thuis is, of de interactieve tv-dienst van je kabel- of glasvezelbedrijf. En sommige streamingdiensten zijn helemaal nog niet in Nederland gelanceerd.

Bij muziek is het legale aanbod inmiddels wel dik in orde. Spotify, Apple Music of Deezer: ze hebben tegenwoordig bijna allemaal een zeer groot aanbod, en meestal ook tegelijkertijd de nieuwe albums. Ze concurreren op gebruiksgemak en functies, niet op het muziekaanbod of de prijs (allemaal een tientje per maand). Heel overzichtelijk dus. En dat verlaagt de drempel voor het afsluiten van een abonnement.

Op alle platforms graag

Voor tv-series en films gaat dit niet gebeuren als de ontwikkelingen zo doorgaan. En daarmee zal piraterij ook blijven bestaan, hoe kwalijk dat ook is. Ga maar na: partijen als Netflix, Amazon, Apple en YouTube (Google) gaan steeds meer eigen content produceren of exclusieve deals sluiten.

Producenten van bestaande films en series zouden er verstandig aan doen om daar niet aan mee te werken en hun 'content' juist op alle platforms tegelijk beschikbaar te maken. Net zoals de meeste platenlabels dat doen met hun albums.

Dan nog is er het 'probleem' dat bijvoorbeeld House of Cards alleen bij Netflix is te zien. Maar tenminste veel andere films en series zouden wel 'overal' legaal te huren moeten zijn. Desnoods op de site van de makers zelf, zodat je het legale aanbod via Google had kunnen vinden (en geen smoes hebt voor Popcorn Time). Maar ook dat gebeurt nauwelijks.

De entertainmentindustrie moet dus slimmer samenwerken. En in plaats van te focussen op rechtszaken, de aandacht richten op de videodiensten. De echte strijd voor een legaal video-aanbod vindt niet plaats in de rechtszaal, maar in de vergaderzaal.

Tonie van Ringelestijn

Ook interessant