Portemonnee verloren? Denk na voordat je alles blokkeert

Portemonnee verloren? Denk na voordat je alles blokkeert

Wat ik je nu ga vertellen, weet je natuurlijk allang, maar toch wil ik het je nogmaals inprenten: verlies echt nooit je portemonnee!

En als dat wel gebeurt (want het overkomt iedereen wel een keer), denk dan eerst na voordat je alles zomaar laat blokkeren. Er kunnen nogal wat kosten aan verbonden zitten.

Domme actie

Het overkwam mij twee weken geleden. Het was een domme actie, maar ik was dan ook een beetje overwerkt. Ik stapte in Hilversum in de trein, had nog ingecheckt met m’n portefeuille in de hand, en stapte uit op Amsterdam Centraal.

Bij het uitchecken merkte ik dat ik mijn portemonnee kwijt was. Met ALLES erin. Ik ging er direct vanuit dat ik bestolen was, want dat schijnt nogal vaak te gebeuren daar – zo bevestigde de politie me bij mijn aangifte. Direct wilde ik alles laten blokkeren, maar gelukkig heb ik dat niet gedaan.

Het blokkeren van een pasje is niet terug te draaien

Wel liet ik gelijk mijn betaalpassen blokkeren. Eerst mijn Rabobankpasje, want daarmee kon ik contactloos betalen. De mevrouw aan de telefoon vertelde me dat er gelukkig niks van m'n rekening was afgehaald en dat ik kosteloos een nieuwe pas opgestuurd kreeg.

Daarna belde ik de ING. De man aan de telefoon was supersnel, hij blokkeerde mijn pasjes direct. En daarna vertelde hij me pas dat dit geintje mij €7,50 per pasje zou kosten (zelfs €8,- voor een zakelijke rekening).

'Dom, dom mevrouwtje'

Ik was onaangenaam verrast, omdat ik maar liefst drie ING-pasjes in mijn portemonnee had (vraag me niet waarom, maar ik had net nieuwe rekeningen geopend en moest oude nog afsluiten). Ik ging ervan uit dat het ook bij de ING wel gratis zou zijn (net als bij de Rabobank).

Nee, mevrouwtje, dom, dom, dat had ik toch kunnen lezen op de website? Nou meneertje, dat was niet bepaald het moment ervoor. Ik had het gewoon moeten vragen natuurlijk, dat was inderdaad dom, dom van mij. Want op dat moment wist ik niet honderd procent zeker of mijn portemonnee daadwerkelijk gestolen was. Maar zodra ze geblokkeerd zijn, is het niet meer terug te draaien, ook al vind je je pasjes later terug. Ze waren per direct onbruikbaar.

Sites checken

Dus, ben je er echt zeker van dat je je pasjes nooit meer zult terugvinden of krijgen? Dan moet je ze inderdaad zo snel mogelijk blokkeren, óók vanuit het buitenland. Check de site van je bank voor het telefoonnummer (het kan soms ook online of via internetbankieren of via je app), of kijk op de site van de Consumentenbond. Ook op paskwijt.nl vind je een stappenplan.

En hoe zat het met mijn 'contactloos betalen'-Rabobankpas? Want we lopen in Nederland voorop met contactloos betalen. Op de websites van de verschillende banken valt te lezen dat er in dat geval terugbetaald wordt, zolang er geen sprake is van opzet of grove nalatigheid.

Bovendien kun je maar tot 25 euro per keer en maximaal 50 euro per dag contactloos betalen. (Hoewel de Consumentenbond eerder uitzocht dat er in sommige gevallen ook boven de 25 euro contactloos kan worden betaald (en eventueel geskimd). Maar ook in dat geval zouden de banken de boel vergoeden.) 

Ondertussen was ik al €23,- euro verder aan ING-pasjes. Welke verdere kosten stonden mij nog te wachten?

Ter overweging bij afsluiten bankrekening

Overigens: onlangs las ik dat de betaalpas fors goedkoper wordt. Een van de grootste ergernissen van bankklanten betreft namelijk de kosten van betaalpakketten. Een fijn bericht, maar het kwam voor mij dus net te laat. Ik heb inmiddels al vier nieuwe bankpassen binnen en ben er wel even klaar mee.

Maar misschien is het aardig om dit soort dingen in overweging mee te nemen, mocht je van bank willen veranderen. Want een pas kan ook kapot gaan; zitten er kosten aan voor een vervangende pas?

Identiteitsdocumenten vervangen is een duur geintje

Ook mijn rijbewijs zat in mijn beurs. En dan moet je dus aangifte doen. Met dat proces-verbaal kun je een nieuwe aanvragen. Dat zou een dure grap worden. Want een nieuw rijbewijs aanvragen in Amsterdam kost €38,80 (spoedaanvraag €72,90) én je betaalt ook nog eens een extra €44,- (tot maximaal €60,-) voor het feit dat je je (oude) rijbewijs verloren bent. Duur geintje.

De tarieven verschillen per gemeente, dus check de website van de jouw hiervoor. Hetzelfde geldt voor je paspoort of identiteitskaart

OV-chipkaart-blokkade gaat pas een dag later in

Naast mijn diverse klantenkaarten was ik mijn OV-chipkaart kwijt. Deze diende ook zo snel mogelijk geblokkeerd te worden, omdat er nog geld op stond. Maar deze wordt dan wel pas de dag érna geblokkeerd! Dus diezelfde dag kan de dief (of de vinder) nog vrij reizen op jouw krediet.

Ik kon in principe een vervangende OV-chipkaart bestellen voor €11,- met daarop mijn (oude) abonnement. Dat duurt zo’n drie werkdagen. En je kunt eventueel bij de balie direct een anonieme OV-chipkaart kopen voor €7,50 waarop ze tijdelijk je reisrecht kunnen zetten, totdat je vervangende chipkaart er is. Maar dan zit je daarna met twee OV-chipkaarten.

Ik besloot nog even te wachten met het blokkeren van mijn OV-chipkaart.

Blij als een kind

Ik had veel geluk. Ik had mijn portemonnee blijkbaar laten liggen in de trein en de eerlijke vinder spoorde mij op. Ik werd herenigd met al mijn pasjes en was zo blij als een kind.

Wederom moest ik langs de politie om hier melding van te maken: sommige documenten stonden immers inmiddels als verloren of gestolen geregistreerd. Dan had ik bij een eventuele aanhouding of identiteitscheck wat uit te leggen!

Ik ben blij dat ik slechts mijn bankpassen had geblokkeerd (hoewel ik twee dagen later op vakantie ging en dat was niet handig zonder bankkaarten), want een geblokkeerde OV-chipkaart is bijvoorbeeld nooit meer te gebruiken. Dat geldt ook voor de bankpassen.

Kortom, verlies gewoon nooit je portemonnee en stop er vooral ook niet álles tegelijk

Genoeg karmapunten

Een laatste tip: denk in karma. Ik vond vorig jaar een dikke portefeuille met alles erin (zelfs creditcard), spoorde de eigenares op en maakte haar blij. En nu deed iemand anders dat bij mij. Dus blijkbaar had ik genoeg karmapunten verdiend…!

Heb jij ook tips voor het omgaan met portemonneeverlies (of voor hoe je dit überhaupt voorkomt)? Laat het weten in de reacties!

Iris Böhm 

Ook interessant