Raamdecoratie kopen: tips voor het uitkiezen van (rol)gordijnen en jaloezieën

Raamdecoratie kopen: tips voor het uitkiezen van (rol)gordijnen en jaloezieën

Ik had na mijn verhuizing van alles nodig: rolgordijnen, jaloezieën en gordijnen. En ik ben er nog niet. Maar tot nu toe ging bij alle bestellingen iets mis. Ik zal mijn ervaringen delen zodat je zelf hopelijk goed voorbereid bent, mocht je ook raamdecoratie willen bestellen.

Er gaat een wereld voor je open als je raamdecoratie nodig hebt en je in de materie duikt, zo ondervond ik. Om te beginnen heb je legio keuze: plooigordijnen, spangordijnen, wave gordijnen, ringgordijnen, vouwgrodijnen, rolgordijnen, duo rolgordijnen, plisségordijnen, paneelgordijnen, in between gordijnen, vitrages, shutters, jaloezieën, lamellen, et cetera. In deze column bespreek ik een aantal gangbare keuzes, die je eigenlijk bij elke bouwmarkt kunt kopen: rolgordijnen, jaloezieën en (gewone) gordijnen.

Betaal niet onnodig de hoofdprijs

In mijn vorige column vertelde ik al dat er altijd wel ergens een actie loopt voor raamdecoratie en dat het de moeite loont om de verschillende winkels en bouwmarkten te checken en ook het personeel te vragen naar op handen zijnde acties. Het kan je zomaar tot 40% schelen.

Lees ook Iris' column over verhuizen:

Een verhuisbedrijf inschakelen? Hier moet je op letten

Welke functie moet de raamdecoratie hebben?

Allereerst moet je nagaan welke functie de raamdecoratie moet hebben in de betreffende ruimte: het buitensluiten van kou, van licht, van blikken van nieuwsgierige buren? En wil je dan alleen een filtering van licht of moet het een verduisterende functie hebben? Moet de raamdecoratie vochtbestendig zijn (denk aan de badkamer)? Hoe wil je de raamdecoratie kunnen schoonmaken? Soms kan het in de wasmachine (zoals gordijnen of bijvoorbeeld stoffen lamellen) en soms kun je het met een natte doek afnemen (zoals rolgordijnen of kunststof jaloezieën). Hoe zit het met de mogelijkheden om te bevestigen? Denk in eerste instantie dus praktisch en kijk daarna naar wat je binnen die mogelijkheden mooi vindt.

 •  Denk na over de functie: wat moet er buitengesloten worden? Kou? Licht? Pottenkijkers?
 • Wil je het materiaal kunnen wassen? Of is schoonmaken met een natte doek voldoende?

Rolgordijnen: kant-en-klaar, inkortservice of op maat?

Winkels kunnen enorm in prijs verschillen als het gaat om rolgordijnen! Je hebt kant-en-klare rolgordijnen; die zijn doorgaans het goedkoopst, maar je moet geluk hebben dat het precies past in jouw raam(kozijn). Dan heb je nog twee varianten: de inkortservice en rolgordijnen op maat. Het verschil? De inkortservice houdt in dat je een standaard lengte kiest (bijv. een rolgordijn van 1.50 m lang) en dat de breedte ingekort wordt. Een rolgordijn-op-maat is zowel qua breedte als lengte op maat gemaakt en doorgaans het duurst.

Wordt het rolgordijn compleet geleverd of moet je 'm zelf in elkaar zetten?

Ik koos voor de inkortservice, want wat maakt het uit als het rolgordijn bovenin voor een deel op de rol blijft? Als hij maar niet te kort is aan de onderkant, dus daar moet je rekening mee houden. Wat ik echter niet konn vermoeden is dat ik het rolgordijn zelf in elkaar moesten zetten! Dat was een enorm gepruts.

Bovenaan de lap stof zat een plakrand van plastic en die moest ik in een soort nis in de aluminium buis schuiven. Het was een enorm priegelwerkje en ik snapte werkelijk niet waarom hij niet kant-en-klaar geleverd werd. Na een week kwam het gordijn al naar beneden (alleen de buis bleef hangen). De plastic rand had losgelaten en er zat niets anders op dan de stof met ducttape vast te plakken aan de buis. Inmiddels hangt hij weer en ik ben nog steeds bezig met de leverancier, want die verweet mij 'verkeerd gebruik'. Nou snap ik werkelijk niet hoe je een rolgordijn verkeerd kunt gebruiken: je rolt 'm naar boven en je rolt 'm naar beneden.

Achteraf vraag ik me af of ik niet beter meer had kunnen betalen voor meer kwaliteit, maar ik kon van tevoren ook niet bedenken dat ik 'm zelf in elkaar moest zetten.

Voor alles geldt: meten is weten!

Bij een andere bouwmarkt bestelde ik houten jaloezieën. Bij het uitpakken kwam ik erachter dat één jaloezie niet paste, op 3 millimeter na. Hier was ik al de hele tijd bang voor geweest, want hij moest in het kozijn en dat luistert heel nauw! Dat dacht ik althans. Ik had meerdere keren het kozijn opgemeten (daar zelfs nog hulp bij gevraagd), dus ik brak mijn hoofd over hoe het toch kon dat het nét niet paste! Het bleek niet mogelijk om de jaloezie terug te sturen naar de leverancier en verder te laten inkorten. De vestigingsmanager vertelde dat ik niet de enige gedupeerde klant was; de meetmethode van de leverancier hield een veel te krappe marge aan en er werd onvoldoende rekening gehouden met de ruimte die het ophangsysteem innam.

Het is natuurlijk heel makkelijk om direct de leverancier de schuld te geven, maar laat ik ook de hand in eigen boezem steken: waarom heb ik zelf niet bedacht om er één centimeter extra af te halen? Die marge bleek er gewoon te zijn, ik had er alleen niet voldoende over nagedacht. Als de jaloezie iets te kort zou zijn, zou dat helemaal geen probleem opleveren. Maar 3 millimeter te lang was wél een groot probleem (want hij moest in het kozijn). De vestigingsmanager bood uiteindelijk aan om 'm opnieuw te bestellen, maar mijn aannemer dacht dat ie de jaloezie wel kon inkorten. Dat bleek hij best netjes te kunnen, maar dat afzagen blijf je natuurlijk zien en dat is uiteindelijk minder mooi. Als compensatie regelde ik een kortingsbon bij de bouwmarkt.

Tips voor het kopen van rolgordijnen en jaloezieën

 • Wil je rolgordijnen kant-en-klaar? Ga je voor de inkortservice? Of wil je ze op maat?
 • Vraag van tevoren hoe de rolgordijnen geleverd worden: moet je ze zelf nog in elkaar zetten en heb je daar zin in?  
 • Vouwgordijnen hebben vaak geen verduisterende werking; rolgordijnen wel (maar niet alle varianten!). 
 • In het geval van een vochtige ruimte zoals een badkamer: kies voor vochtbestendige rolgordijnen, of bijvoorbeeld kunststof of aluminium jaloezieën of lamellen.
 • Kies het juiste materiaal: wat vind je mooi, wat slijt en beschadigt het minst snel, wat is makkelijk om schoon te maken?
 • Hoe wil je de rolgordijnen of jaloezieën bevestigd hebben: in het kozijn, op het kozijn, aan het plafond? Behalve dat je een esthetische voorkeur kunt hebben, zal er ook een verschil zijn in lichtinval. Wil je de lichtinval bijvoorbeeld volledig beperken, hou dan rekening met overlapping van een paar centimeter aan beide kanten op het kozijn. Kies je voor ín het kozijn, dan kan er vaak wat meer licht doorkomen aan de zijkanten. 
 • Over die lichtinval: wil je die beperken, dan is het bij rolgordijnen verstandig om het gordijn aan de raamzijde te laten afrollen (dan zie je de rol bovenin hangen zeg maar). Soms kan dat niet, omdat bijvoorbeeld een raamhendel ruimte nodig heeft. In dat geval laat je 'm aan de voorkant afrollen (dan hangt het gordijn over de rol heen).
 • Hou je aan de meetinstructies van de fabrikant, maar blijf ook zelf nadenken! Kies een ruime marge en neem hierin geen risico's.

Gordijnen: kant-en klaar of op maat?

Veel winkels verkopen kant-en-klaar gordijnen en daarbij soms ook kant-en-klare ophangsystemen. Deze keuze is doorgaans goedkoper, maar het moet maar net passen! Vaak heb je wel de mogelijkheid om in te korten; zo kun je de gordijnen door middel van een strijkband inkorten, maar daar moet je wel zin in en tijd voor hebben. Ik heb het geduld er niet voor. Ga je toch voor gordijnen op maat, lees dan de meetconstructies van de betreffende (web)winkel goed door.

Dat geldt niet alleen voor de lengte, maar ook voor de breedte van de kamer. Enkele plooi, vlinderplooi of triplooi? De vraag zal zijn of je een enkele plooi wilt, een dubbele plooi (ook wel vlinderplooi genoemd) of een driedubbele pooi (ook wel triplooi genoemd). Hoe meer plooien, des te duurder (want des te meer gordijnstof je nodig hebt), maar een enkele plooi wordt niet altijd mooi gevonden. Bij hoge plafonds heb je lange gordijnen nodig en valt een enkele plooi vaak weg in de lengte; hou dan minimaal een dubbele plooi aan. Een winkel hoort voorbeelden te hebben liggen, dus bestudeer die goed.

Lichtdoorlatende gordijnen, verduisterende gordijnen of gevoerde gordijnen?

De meeste gordijnen zijn lichtdoorlatend; dat kan bijvoorbeeld prettig zijn in de woonkamer. In de slaapkamer heb je echter verduisterende gordijnen nodig; de achterkant is dan soms wit, omdat het verduisterende materiaal anders is dan het zichtvlak. En dan heb je ook nog gevoerde gordijnen, die afhankelijk van het materiaal al dan niet lichtdoorlatend zijn. Verduisterende gordijnen bieden bescherming tegen weersinvloeden van buiten, ze isoleren beter (denk aan geluid en tocht) en ze ogen meestal wat luxer (want meer volume). Je kunt ook een combinatie maken: lichtdoorlatende gordijnen met erachter verduisterende rolgordijnen.

Verder moet je natuurlijk nadenken over de stof en ook over het design; een druk design maakt een ruimte kleiner. Laat je de gordijnen vanaf het plafond naar beneden hangen, dan oogt je kamer hoger en ruimer (aanrader). Ook mijn gordijnbestelling (bij een bekend warenhuis) ging mis, de levertijd was met een aantal weken vertraagd en toen de bestelling er was, kreeg ik maar de helft mee. Dus ik moest weer terug. Allemaal geen ramp, maar wel behoorlijk irritant.

Hou rekening met het ophangsysteem

Toen ik een ophangsysteem wilde aanschaffen, kwam ik er eigenlijk pas achter dat verduisterende gordijnen veel zwaarder wegen dan lichtdoorlatende gordijnen. Dit zal niet in alle gevallen zo zijn, maar denk na over het gewicht van de gordijnen en of je een ophangsysteem bij dit gewicht kunt bevestigen aan je muur of plafond. Een simpele plafondrails heeft extra ondersteuning nodig bij zwaardere gordijnen.

Tips voor het kopen van gordijnen

 • Denk na over de keuze van lichtdoorlatende of verduisterende gordijnen. Die laatste hebben niet altijd een mooie achterkant (zoals spierwit in verband met het verduisterende materiaal). Je kunt ook voor gevoerde gordijnen kiezen.
 • Bekijk alvast voorbeelden van de verschillende plooien: enkele, vlinder en triplooi. En bestudeer ook eens wave gordijnen (via Google), misschien heeft dat wel je voorkeur (je blijft dan wel altijd de rail zien aan het plafond).
 • Welk ophangsysteem wil je: rails, roede, ringen, lussen?
 • Wat is het gewicht van de gordijnen? Dit kan invloed hebben op het ophangsysteem.
 • Hou rekening met radiatoren: hier wil je geen overgordijnen voor hangen, want dan blijft de warmte achter het gordijn hangen (dunnere gordijnen kunnen wel).
 • Gordijnen kunnen krimpen; chemische reiniging voorkomt dit (in plaats van zelf wassen).
 • Bestel op tijd en hou rekening met vertraging!
 • Controleer de bestelling in de winkel (dat ging bij mij maar liefst twee keer mis!)

Iris Böhm

Ook interessant