toggle menu

Reizen nieuwe stijl (2): de macht van de grote reissites

Reizen nieuwe stijl (2): de macht van de grote reissites

Twee van Nederlands grootste online reisaanbieders gaan samenwerken om nog goedkopere reizen te kunnen aanbieden. Dat lijkt aantrekkelijk voor de consument, maar de macht van deze aanbieders wordt ondertussen steeds groter. De kans op misbruik neemt daardoor sterk toe.

In mijn vorige column schreef ik al over de snel toenemende schaal van online reisaanbieders. De afgelopen periode was de reisbranche het toneel van veel aankopen, fusies en nieuwe allianties. Het nieuwe samenwerkingsverband tussen Nederlandse grootmachten Cheaptickets.nl en Booking.com bereikt alleen in ons land bijvoorbeeld al ruim een miljoen consumenten rechtstreeks.

Meer nog dan Cheaptickets.nl is Booking.com een echt Nederlands online succesverhaal. De hotelboekingssite werd in 1996 gestart door Geert Jan Bruinsma, toen nog onder de naam Bookings.nl. Tegenwoordig heeft de onderneming wereldwijd 85 kantoren en 30 miljoen unieke bezoekers per maand. Die boeken dagelijks ruim 600.000 overnachtingen via de website. In 2012 boekte het bedrijf zo een netto winst van 900 miljoen euro.

Machtige tussenpersonen

Als gevolg kunnen veel hotels simpelweg niet meer zonder deze machtige ‘tussenpersonen’. Uit onderzoek door de Japanse marktonderzoeker Nomura blijkt dat Booking.com en eveneens in voorgaande column beschreven Expedia samen goed zijn voor 65 procent van de online hotelboekingen. Je kunt je dus ongeveer wel voorstellen wat er gebeurt als jouw hotel daar opeens niet meer te vinden is. Of als een ander hotel hoger in hun zoekresultaten verschijnt.

Zoals elke slimme marktpartij gebruiken Booking.com en Expedia die macht om gunstigere voorwaarden voor zichzelf te creëren. Steeds meer hotels beklagen zich nu echter over de resulterende afspraken, die zij omschrijven als ‘wurgcontracten’. Volgens Koninklijke Horeca Nederland zouden consumenten daardoor niet goedkoper, maar juist duurder uit zijn.

Hoge commissies

In mijn eigen ervaring (ik check altijd verschillende sites voor ik een hotel boek) ben ik bij Booking echter zelden duurder uit. Andere aanwijzingen duiden er ook op dat met name de hotels zelf en concurrerende sites de dupe zijn. Zo klagen Engelse hotels dat de commissies die zij aan Booking moesten betalen in een jaar tijd ruimschoots verdubbelden.

De Engelse mededingingswaakhond Office of Fair Trading (OFT) sloot begin dit jaar een langlopend onderzoek af naar geheime afspraken die Booking.com en Expedia maakten met een grote hotelketen. Die kwamen er op neer dat de keten geen kortingen meer mocht geven aan concurrerende reissites. Pas na een plechtige belofte dat zij in de toekomst afzien van dergelijke dwingende afspraken, besloot de OFT geen verdere vervolging in te stellen.

Steeds meer macht

Zal dat ook écht niet meer gebeuren? Feit is dat de grote online reispartijen steeds meer macht verzamelen. De samenwerking tussen Booking.com en Cheaptickets.nl brengt hotels en vliegtickets samen. Cheaptickets-eigenaar Travix is op haar beurt weer eigendom van Nederlandse reisreus BCD, dat ook eigenaar is van onder meer Vliegwinkel.nl en VakantieXperts.

Met de nieuwe website Gowithmax.nl, en een serie gerelateerde websites, zet Travix nu ook in op onder meer citytrips, weekendjes weg, restaurantreserveringen en theatertickets. Zo verschuift de macht over steeds meer reis- en vrijetijdsactiviteiten, en de resulterende data, richting hetzelfde loket. Het is de vraag wat dat betekent voor de positie van de aanbieders. Én van de consument.

Volgende week in deze serie: hoe Booking.com zijn (psychologische) kennis van de consument gebruikt om meer te verkopen.

Arnoud Groot

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant