Reken af met het abonnementensyndroom en bespaar veel geld

Reken af met het abonnementensyndroom en bespaar veel geld

De helft van de Nederlandse huishoudens weet niet hoeveel ze kwijt zijn aan abonnementen. Maar het is vaak te veel. Daar moet en kun je iets aan doen.

In 1950 konden Nederlanders kiezen uit pakweg 350 levensmiddelen. Momenteel zijn dit er vele tienduizenden. Tel daarbij de miljoenen soorten goederen die we tegenwoordig wereldwijd kunnen kopen. Dit maakt onze samenleving een consumptiemaatschappij. Dat is een wereld waarin burgers hun vrije tijd vooral gebruiken om goederen en diensten te kopen, te gebruiken, ermee te pronken en na te denken over wat de volgende aanschaf zal zijn.

Die levenshouding is fijn voor aanbieders en verkopers. Er valt immers veel te verdienen als mensen voortdurend snakken naar nieuwe ervaringen en spullen. Het onbedoelde gevolg is dat ongemerkt ook onze vaste lasten erdoor stijgen. Want de aankoop van spullen en diensten geschiedt steeds vaker in de vorm van een abonnement.

Een nieuwe ziekte

Aanbieders promoten graag abonnementen. Want nadat je een abonnement hebt verkocht, incasseer je mogelijk jarenlang automatisch binnenkomende maandbetalingen. Als een abonnement eenmaal loopt, letten veel mensen er namelijk vaak niet meer op.

Nederlanders bulken dan ook van de abonnementen, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Naast onvermijdelijke contracten, zoals die voor energie, water, internet en telefoon en de sportvereniging, kun je je tegenwoordig ook abonneren op bloemen, de reiniging van je vuilcontainer, een boekenclub, contactlenzen, extra tv-zenders, fruit, de glazenwasser, diverse goede doelen, groentepakketten, een loterij, huiswerkbegeleiding, de kapper, kleding, klussen, een oppas, tijdschriften, de tuinman, wijn, bier en nog veel meer.

De consument ervaart een abonnement vaak als gemak. Maar tegenover dit comfort staat een omvangrijke en gevaarlijk toenemende vaste kostenpost. Je zou kunnen zeggen dat Nederlanders massaal lijden aan een nieuwe ziekte: het abonnementensyndroom.

Hoge totale kosten

Een abonnement afsluiten is zo gepiept, en de kosten per abonnement lijken te overzien. Daardoor beseffen veel mensen niet hoezeer de totale kosten ervan oplopen. Volgens het Nibud-onderzoek onderschatten maar liefst negen van de tien Nederlandse huishoudens het aantal abonnementen dat ze hebben lopen. De helft van de huishoudens heeft zelfs geen idee hoeveel ze maandelijks aan hun abonnementen kwijt zijn.

Vooral jonge mensen zijn besmet door het abonnementensyndroom. Jongeren tot 25 jaar hebben volgens het Nibud gemiddeld zestien abonnementen lopen. 65-plussers hebben er 'maar' negen.

Tips voor opzeggen

Drie van de tien huishoudens zitten langer vast aan een abonnement dan ze willen. Want opzeggen lijkt zo'n gedoe, en wordt nog wel eens op de lange baan geschoven. Dat is fijn voor de aanbieders, want die incasseren geld zonder veel moeite te hoeven doen.

Wie niet oplet, is er op den duur kapitalen aan kwijt. Want als je voor vijf tientjes per maand aan ongebruikte abonnementen hebt lopen, dan kost dat jaarlijks 600 euro.

Wil je nu checken wat je teveel betaalt? Handig is de abonnementenlijst van het Nibud. Vul per abonnement in wat het maandelijks kost. En schrik van het totaalbedrag. Zo verandert je abonnementensyndroom hopelijk in een acute abonnementenallergie. Dat maakt het eenvoudiger om alle niet-essentiële contracten op te zeggen. Regelmatig kan dat per maand. Tips voor opzeggen biedt het Nibud hier.

Erica Verdegaal

Ook interessant