Rij tweedehands

Rij tweedehands

De grootste kostenposten van auto’s zijn brandstofkosten en afschrijving. Op het laatste bespaar je enorm als je een auto tweedehands aanschaft.

Bijna negen van de tien autobezitters weet niet precies hoeveel zijn heilige koe jaarlijks kost. Dat bleek deze week uit een onderzoek in opdracht van radiozender BNR en de ANWB. Wel vermoeden de meeste mensen dat hun autokosten hoog zijn en stijgen.

Een derde deel van de rijders laat de auto daarom vaker staan en één op de vijf is bereid om te carpoolen in het woon-werkverkeer. Toch blijven zes op de tien automobilisten stug doorkarren, ongeacht wat het kost.

Kosten worden onderschat

Dat komt mogelijk doordat de meeste mensen hun autokosten gruwelijk onderschatten. Zo denkt de doorsnee autobezitter dat hij maandelijks 53 euro kwijt is aan belasting. In werkelijkheid blijkt het gemiddeld meer dan 200 euro per maand te zijn, vier keer zoveel! Ook de afschrijving –dat is de jaarlijkse waardevermindering van de auto- wordt te laag ingeschat. Toch vormt dit bedrag, samen met de brandstofkosten, de allergrootste kostenpost van autorijden.

Diverse kostensoorten

Laten we daarom inzoomen op die afschrijvings- en brandstofkosten. Bij nieuwe auto’s vormen deze twee kostenposten samen maar liefst 80 procent van de totale autokosten, toont onderzoek van de Consumentenbond. Bij een gebruikte auto ligt het totaal van deze twee kostensoorten lager, namelijk op 70 procent. Naast afschrijving en brandstof brengt een auto verzekeringskosten en motorrijtuigenbelasting met zich mee. Een auto kost trouwens ook rente, want elke tienduizend euro die je in een auto steekt, scheelt je jaarlijks pakweg 180 euro spaarrente.

Lage afschrijving

De brandstofkosten van je auto kun je beïnvloeden door minder of zuiniger te rijden, of door voordeliger te tanken. En de afschrijvingskosten kun je drukken door een voordelige, relatief waardevaste auto te kiezen. Het helpt nog meer als je een auto tweedehands koopt in plaats van nieuw, toont onderzoek in de Consumentengids van juni vorig jaar.

Neem de Hyundai i10 1.1 Pure 5 deurs. Als je dit autootje nieuw koopt en drie jaar houdt, dan ben je maandelijks 70 euro aan afschrijving kwijt. Hou je het karretje zes jaar lang, dan ben je maandelijks 50 euro aan afschrijving kwijt. Maar koop je deze auto als deze drie jaar oud is, en hou je hem vervolgens drie jaar, dan zakt je maandelijkse afschrijving naar 30 euro.

Hoge afschrijving

Dat de afschrijving afhangt van de ouderdom en gebruiksduur van de auto geldt nóg sterker voor dure auto’s. Zo kost een nieuwe BMW 530i, die je drie jaar houdt, je maandelijks 780 euro aan afschrijving. Hou je hem zes jaar, dan zakt je maandelijkse afschrijving naar 590 euro. Maar koop je deze BMW als hij al drie jaar oud is, waarna je er drie jaar in rondtoert, dan ben je maandelijks ‘maar’ 395 euro aan afschrijving kwijt. Dat scheelt je, ten opzichte van een nieuwe auto, maar liefst 4.620 euro aan afschrijvingskosten per jaar.

Tweedehands is veel voordeliger

Het onderzoek van de Consumentenbond toont duidelijk dat een tweedehands auto stukken voordeliger is dan een nieuwe. Je onderhoudskosten lopen weliswaar wat op, maar de besparing op afschrijving maakt dat meer dan goed. Uit een eerder onderzoek van de Consumentenbond bleek dat de totale autokosten na een jaar of vijf gemiddeld genomen nauwelijks meer dalen.

Koop dus het liefst een tweedehands auto van pakweg 2,5 jaar oud, en rij er 2,5 jaar mee rond. Dat bespaart veel kosten, terwijl er doorgaans nog nauwelijks mankementen zijn.

Erica Verdegaal

Ook interessant