toggle menu

Shoppen in stemwijzerland

Shoppen in stemwijzerland

Nederland gaat 12 september naar de stembus. Met dank aan het internet kan de kiezer zich nu beter voorbereiden dan ooit. Enige vraag is eigenlijk nog: welke stemwijzer(s) kies je?

Kiezen we deze keer wél een kabinet dat de volle vier jaar blijft zitten? Aan de voorbereidingen zal het niet liggen. Voordat we de 12e eindelijk een hokje rood mogen kleuren, kunnen we ons online helemaal suf kiezen uit het inmiddels enorme aanbod kieswijzers en aanverwante websites. Dat doen we massaal: bijna de helft van alle kiezers ging de vorige verkiezingen het internet op, op zoek naar politieke houvast in onzekere tijden. Ook online wordt kiezen een steeds lastiger opgave.

Iedereen kent natuurlijk de enige echte Stemwijzer, die je dertig stellingen voorschotelt en op basis van je antwoorden een stemsuggestie doet. Handig, maar wel behoorlijk oppervlakkig, vinden critici. De stellingen zijn bovendien niet meer dan een momentopname, vanwege het eeuwige gedraai en geduik van politici. Hierdoor kan de politieke realiteit van morgen de stelling van vandaag zomaar links en rechts inhalen. Zie bijvoorbeeld de positie van het CDA over de langstudeerboete.

Stemwijzershoppen

Daar komt nog bij dat lang niet iedereen zich herkent in de stellingen. Zo beklaagde mijn geachte mede-columnist Rob zich op deze plek over het feit dat Stemwijzer, noch het eveneens populaire Kieskompas, inging op de aanpak van kredietcrisis of foute banken. Hij is niet de enige die zich daarover verbaast, maar gelukkig valt er ook in stemwijzerland voldoende te shoppen. Jij wilt graag weten waar onze politici staan inzake het milieu? Klik dan snel door naar de GroeneKieswijzer of de Klimaatwijzer. Ben je meer geïnteresseerd in partijstandpunten over pensioen, zorg of AOW? Wellicht handig om dan even te kijken bij de Stemwijzer van de gezamenlijke ouderenorganisaties

En natuurlijk is er ook een stemwijzer voor jongeren, voor homo’s en lesbo’s (Gayvotestemwijzer.seksualiteit.nl), voor gelovigen, voor softdruggebruikers  (Cannabis Kieswijzer - 'Laat je stem niet in rook opgaan') en voor vele andere specifieke groepen kiezers. Zelf kwam ik aardig uit met deze stemwijzer voor de inmiddels 1,1 miljoen Nederlandse freelancers c.q. ZZP’ers, de DigitaleVrijheidswijzer en de Stemmentracker - die je eigen standpunten vergelijkt met het stemgedrag van de politieke partijen in de afgelopen regeringsperiode. Als het aankomt op politici bieden resultaten uit het verleden immers meer garantie dan mooie beloftes voor de toekomst.

Stemwijzerwijzer

Je ziet door de bomen het bos niet meer? Gelukkig is er dan altijd nog de Stemwijzerwijzer, die je na het beantwoorden van een serie stellingen naar de meest geschikte stemwijzer(s) loodst. En inmiddels zijn uiteraard ook de eerste stem- en verkiezingsapps opgedoken. Helaas blijft het daar nog vaak bij het herkauwen van informatie die reeds op het internet te vinden is.

Nee, dan ons online gidsland Amerika, waar afgelopen week een app werd gelanceerd die uitspraken in spotjes van politieke partijen toetst op hun waarheidsgehalte. Nog even, en er is een app die direct reageert als een politicus een pertinente leugen vertelt. Ik kan bijna niet wachten.

Arnoud Groot

Ook interessant