Slachtoffers van medische missers staan iets minder alleen

Slachtoffers van medische missers staan iets minder alleen

Hoeven slachtoffers van een medische misser straks niet meer helemaal in hun eentje een strijd te voeren voor een schadevergoeding? Binnenkort is er een stichting die misserslachtoffers juridisch en financieel gaat bijstaan.

De Stichting Smalhout is vernoemd naar wijlen hoogleraar anesthesiologie Bob Smalhout, een arts die zich hard maakte voor meer openheid over missers. Als columnist voor De Telegraaf schreef hij er vaak over. Het leverde hem boze reacties van collega-artsen op én dozen vol verzoeken van patiënten; wilde hij misschien in hun casus duiken en hen helpen?

Fout bewijzen is bijna onmogelijk

Niet zo gek dat ze hun toevlucht zochten tot Smalhout: voor slachtoffers van medische missers is het moeilijk om hun recht te halen. In 2008 bracht de Stichting De Ombudsman een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat ruim twee op de vijf slachtoffers van een mogelijke medische fout gemiddeld na drie jaar nog steeds in een letselschadezaak zijn verwikkeld.

Ze staan voor de bijna onmogelijke taak om te bewijzen dat er een fout is gemaakt, terwijl het medische dossier in handen is van degene (de arts of het ziekenhuis) tegen wie ze een procedure voeren.

Patiënt in de min

‘De patiënt staat in de min als hij moet gaan procederen tegen een medisch specialist of een ziekenhuis’, zei anesthesioloog Hans Kraak van de Stichting Smalhout vorige week op Radio 1. Hij of zij moet strijden tegen een grote organisatie of tegen een verzekeraar en die beschikken over een uitstekende (en dure) advocaat.

Als patiënt kun je natuurlijk ook een goede letselschadeadvocaat zoeken, maar dat kost nogal wat. Ook met een rechtsbijstandverzekering loopt het flink in de papieren: als je medische expertise inhuurt, moet je die kosten - al snel duizenden euro’s – bijvoorbeeld zelf betalen.

Strijd van twaalf jaar

Zo’n juridische procedure kan zich ook nog eens jarenlang voortslepen. Alweer een tijd geleden interviewde ik de vader van een meisje dat vlak na haar geboorte gehandicapt raakte doordat er iets misging met het slangetje waarmee haar zuurstof werd toegediend. Een fout die ervoor zorgde dat Rebecca Joyce de rest van haar leven zwaar gehandicapt is.

Haar vader voerde maar liefst twaalf jaar lang een strijd voor een schadevergoeding. Uiteindelijk schikte Erasmus MC: het ziekenhuis betaalt meer dan een miljoen euro – geld dat haar vader wil gebruiken voor de verzorging van Rebecca Joyce.

Heel goed en noodzakelijk dus, dat er een stichting komt die slachtoffers van een misser gaat bijstaan. Maar zou onze overheid misserslachtoffers niet wat actiever moeten bijstaan?

Wetsvoorstel: compensatiefonds

De SP wil dat er een compensatiefonds voor hen komt. De partij wil dat zorgverzekeraars 100 miljoen euro storten in een fonds, zodat slachtoffers sneller een compensatie kunnen krijgen. Dat fonds zou dan vervolgens de juridische procedure tegen ziekenhuizen of specialisten op zich gaan nemen.

Renske Leijten van de SP laat weten dat ze deze zomer een wetsvoorstel hiervoor in de Tweede Kamer wil indienen. Hopelijk staan de slachtoffers van een medische fout dus straks wat minder alleen, geheel in de geest van professor Smalhout.

Mensje Melchior

Ook interessant