'Slim' speelgoed: het blijft opletten geblazen

'Slim' speelgoed: het blijft opletten geblazen

Genesis Toys maakt 'slimme' poppen die de stemmen van kinderen kunnen herkennen. Leuk, want zo kan het speelgoed terugpraten. Maar meerdere grote consumentenorganisaties waarschuwden deze week voor de pop.

Om de pop te kunnen laten terugpraten, worden de stemdata van kinderen naar een buitenlandse server verstuurd. De stemherkenningssoftware van de poppen gebruikt die externe server om uit geluidsbestanden woorden af te leiden. Hierdoor kan een relatief simpel stuk speelgoed flinke processorkracht gebruiken om de uitspraken van kinderen te interpreteren, waarna er een kekke reactie gestuurd kan worden.

Vage privacyvoorwaarden

Het kan er in theorie voor zorgen dat de meest intieme gesprekken van jonge kinderen worden gelogd. De verstuurde data worden 'beschermd' door vrij vage privacyvoorwaarden, waarin het bedrijf aangeeft de data te kunnen verkopen aan bijvoorbeeld adverteerders. Die gegevens mogen dus ook worden gebruikt om te adverteren, onder een doelgroep die vaak niet veel ouder dan vijf jaar is.

Consumentenorganisaties dienden klachten in bij de EU en Amerikaanse handelswaakhond, terwijl hier in Nederland de Bart Smit en Intertoys het speelgoed uit de winkels haalden. Beide winkels zeggen de privacy van kinderen hoog in het vaandel te hebben. Het speelgoed wordt hier in Nederland daarom pas weer verkocht als uit onderzoek blijkt dat privacy goed wordt gewaarborgd.

Niet nieuw voor de moderne consument

Dit soort privacyzorgen zijn voor de moderne consument natuurlijk niks nieuws. Wie een app installeert, moet zich anno 2016 afvragen hoeveel gebruikersdata er worden gedeeld. Want zorgt die ene gratis app er nou voor dat je persoonsgegevens worden verkocht aan een bedrijf waar je liever geen contact mee hebt? Het leidde tot grote ophef over WhatsApp, dat onlangs plannen leek te hebben om zijn data met Facebook te willen delen - een initiatief dat binnen Europa inmiddels is gepauzeerd.

Privacydiscussies gaan meestal over grote, 'volwassen' diensten, zoals sociale netwerken en smartphone-apps. Het schandaal rond de speelgoedpoppen van Genesis Toys bewijst echter dat we ons inmiddels ook zorgen moeten maken over hoeveel data speelgoed deelt van zijn jonge gebruikers. En dat terwijl kinderen vaak nog geen idee hebben wat privacyschending inhoudt.

Let op als je speelgoed gaat kopen!

Het betekent dat ouders in 2016 extra voorzichtig moeten zijn bij de aanschaf van bijvoorbeeld kerstcadeaus. Let er goed op of speelgoed met het internet kan of moet verbinden, en kijk wat voor voorwaarden hierbij gesteld worden. Worden gegevens over een kind naar een bedrijf gestuurd? En wat gebeurt er met die gegevens? Het is vaak te lezen in lange algemene voorwaarden op de site van de fabrikant.

Wellicht dat het zelfs verstandig is om nog eventjes geen internetverbonden speelgoed aan te schaffen. Het botnet Mirai dat onlangs veel grote sites tijdelijk neerhaalde, gebruikte met internet verbonden apparaten om gigantische aanvallen uit te voeren. Het bewijst dat goedkope, losse apparaten die met internet verbinden, vaak nog niet heel erg goed beveiligd zijn.

Kinderkamers afluisteren

Dat zo’n slim stuk speelgoed op nog meer manieren gevaarlijk kan zijn, ontdekten we vorig jaar al. Hackers slaagden er toen in om de servers van Vtech te hacken, een bedrijf dat kinderlaptops maakt. Hierdoor kwamen de gegevens van kinderen op straat te liggen.

En ook Barbie bleek vatbaar voor aanvallers, die stiekem konden meeluisteren in de kamer van een kind. Dat kan bij de pop van Genesis Toys trouwens eveneens. Ouders kunnen met dit speelgoed namelijk ook een Bluetoothverbinding totstandbrengen, om zo te horen wat er gebeurt in de slaapkamers van kinderen. Die connectie is echter onbeveiligd, waardoor iedereen op straat in feite een kinderkamer kan afluisteren.

Bastiaan Vroegop

Ook interessant