toggle menu

‘Slimme’ thermostaat verovert Nederlandse huishoudens

‘Slimme’ thermostaat verovert Nederlandse huishoudens

Als je als Nederlandse energieleverancier tegenwoordig geen slimme thermostaat hebt voor je klanten, tel je echt niet meer mee. Met wervelende reclamecampagnes wordt het ene na het andere slimme doosje de Nederlandse huiskamer in gelanceerd. Daarmee kan de consument energie besparen, maar haalt hij ook een privacyrisico in huis.

Zelf ontving ik inmiddels al drie achtereenvolgende mailtjes waarin de Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) de vele pluspunten van Anna onder de aandacht brengt. Anna is een ‘slimme’ thermostaat, dat wil zeggen dat deze in staat is te leren van het gedrag van de bewoner. Bij welke temperatuur besluit die bijvoorbeeld de verwarming aan te zetten, en op welke stand?

Door een aansluiting met je smartphone weet Anna ook wanneer je thuis bent, en hoe laat je ’s morgens de deur uit gaat. Dankzij deze gegevens kun je samen met Anna voor zorgen dat het behaaglijk warm is als je net uit je bed stapt, of als je terugkomt van je werk. Als Anna eenmaal doorheeft wat je wensen zijn, heb je er zelf nauwelijks nog omkijken meer naar.

Besparen door inzicht

Bovendien kan deze, of een van de vele andere slimme thermostaten die momenteel op de markt zijn, je ook meer inzicht geven in je energieverbruik. Zo wordt besparen op stroom en gas mogelijk nog gemakkelijker. Dat spreekt veel consumenten uiteraard aan. Van Toon, de slimme temperatuurregelaar die voorloper Eneco al in 2012 op de markt bracht, zijn er inmiddels dan ook al bijna 100.000 verkocht.

Een mooie innovatie dus, waar helaas wel een donker kantje aan zit. De informatie die deze kastjes verzamelen, bijvoorbeeld over de periodes dat je al dan niet thuis bent, zijn namelijk behoorlijk privacygevoelig. Zeker als deze worden gecombineerd met de data van de slimme energiemeter die tegenwoordig vrijwel overal in de meterkast zit.

Gevoelige informatie

Uit eerder onderzoek door de European Data Protection Supervisor (EDPS) blijkt dat deze kastjes veel informatie kunnen onthullen over de huishoudens waarin ze worden geplaatst. Zo kan bijvoorbeeld ook worden vastgesteld wanneer de bewoners op vakantie zijn, wanneer er iemand onder de douche gaat en hoe de vrije tijd wordt doorgebracht met bijvoorbeeld televisie of spelcomputers.

Volgens de Europese privacywaakhond zullen de meters daar ook waarschijnlijk voor worden gebruikt, tenzij de overheid strakke regelgeving introduceert om dat te voorkomen. ‘Hoewel de kastjes voor grote voordelen op het gebied van onder meer energiebesparing kunnen zorgen, maken ze ook het massaal verzamelen van gevoelige privé-informatie mogelijk’, aldus de privacywaakhond.

Verontrustend

Gecombineerd met andere gegevens (bijvoorbeeld van de aangesloten mobiele telefoon) zou het leven in een huishouden van minuut tot minuut kunnen worden gereconstrueerd. Verontrustend, zeker als de producent van jouw slimme thermostaat onderdeel is van een van ’s werelds grootste verzamelaars van privédata.

Eerder deze maand introduceerde Essent de Nest Learning Thermostat bij haar klanten. Nest is een zelflerende thermostaat die niet geprogrammeerd hoeft te worden. Het apparaat volgt het dagelijkse gebruik, en maakt daar een ‘verwarmingsschema’ van dat na verloop van tijd steeds verfijnder wordt. Handig, ware het niet dat de producent van het kastje eerder dit jaar voor een megabedrag werd overgenomen door Google.

Privacyvoorwaarden

Een woordvoerder van Nest houdt vol dat Google geen toegang krijgt tot de data van Nest, en dat gebruikers er ook voor kunnen kiezen geen data te delen mijn zijn bedrijf. Bovendien heeft Nest ook andere privacyvoorwaarden dan Google. Dat is leuk om te weten, maar Google heeft in het verleden al vaker aangetoond dat geen enkel probleem heeft met het herschrijven van  privacyvoorwaarden. Wie overweegt een slimme thermometer te (laten) plaatsen, doet er dus goed aan eerst nauwkeurig te kijken wat hij precies in huis haalt.

Arnoud Groot

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant