Spaar je vakantie terug

Spaar je vakantie terug

Een doorsnee gezin geeft jaarlijks 2.000 euro uit aan vakantie. Ondertussen zitten veel huishoudens krap. Dan de vakantie maar overlsaan? Natuurlijk niet. Wie het slim speelt, kan zijn vakantie-uitgaven terugverdienen. Met gemak.

Vakantie is heilig voor Nederlanders en mag dus wat kosten. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek besteden we er met zijn allen jaarlijks grofweg 15 miljard euro aan. Dat is gemiddeld 2.000 euro per huishouden. Maar ondertussen zitten we krap. Ons vakantiegeld gebruiken we dan ook vaak om gaten mee te vullen, zoals schulden aflossen of aankopen betalen.

De leen- en ruileconomie

Zijn ook jouw vakantiekosten de pan uitgerezen? Of dreigt dat nog te gebeuren? Ach, wat maakt het uit. Want op de puinhopen van deze crisis bloeit de leen- en ruileconomie, met allerlei handige internetdiensten waarmee te verdienen of te besparen valt. Zo kun je via www.mywheels.nl een auto huren, verhuren of delen. Vergelijkbare initiatieven zijn www.snappcar.nl, www.toogethr.com en www.wego.nu.

Via www.connectcar.nl, www.greenwheels.nl en www.studentcar.nl kun je snel en flexibel een autootje huren. Voor wie zijn auto uitleent aan vrienden of familie staat er een gratis voorbeeld-leenovereenkomst op www.autodate.nl. Informatie over een deelautoverzekering staat op www.deelauto.nl.

Ruilen en delen

Spullen delen of ruilen kan via www.ruilen.nl, www.swapit.nlwww.ruilmee.nl, www.spullendelen.nl of www.peerby.nl. Want waarom zou je een koffer, boormachine of hogedrukreiniger kopen als de buren er eentje hebben staan die je kunt lenen of huren? Dat scheelt geld en kan leuke contacten opleveren. Ook inventief is www.thuisafgehaald.nl. Hier kun je je kookkunst, en daarmee je kookkosten, delen met mensen in de buurt.

Bak je schalen vol oliebollen? Biedt een deel aan buurtbewoners tegen een redelijke prijs. Omgekeerd vind je snel wat er te bikken valt bij jou in de buurt. Misschien hou je van sushi, en valt dat een straatje verderop, redelijk geprijsd, af te halen.

Op www.groenteruilen.nl vind je groentetuiniers die jouw oogst willen ruilen voor een ander gewas. Op www.ruiltuin.nl kun je zaden, planten en kruiden ruilen, en op www.proviandruil.nl spullen uit je voorraadkast. Wie van ruilen een levenswijze of hobby maakt, kan terecht bij een van de vele ruilkringen in ons land. Je vindt ze op www.letscontact.nl.

Besparen

Dure 0900-nummers kun je proberen te omzeilen via www.0900alternatieven.nl. Hier vind je van veel organisaties het gewone of zelfs gratis telefoonnummer. Bel deze nummers het liefst anoniem, want soms wil men je niet doorverbinden met de juiste afdeling, omdat je goedkoper belt.

Goedkoper naar de kapper kan ook. Veel kappersstudenten en kappersopleidingen zoeken modellen. Voor jou kan dat een kans zijn om gratis of voordelig te worden geknipt of gekapt. Google op kappersopleiding+model, en je vindt talloze aanbiedingen. Op www.modelzitten.nl staan kappersleerlingen die modellen zoeken.

Goedkoop reizen

Nu je toch bezig bent: maak ook je volgende vakantie goedkoper. Bijvoorbeeld door je huis te ruilen met een villaatje in een warm buitenland. Dat kan via www.huizenruil.com, www.thuisinhonderdhuizen.com of www.homeforexchange.com. Op www.airbnb.com kun je wereldwijd een particuliere woning huren of verhuren per nacht.

Meer fijne kneepjes van goedkoop reizen onthult reisjournaliste Mariëtte van Beek in haar gratis E-book 'Reis Goedkoop. Wereldtips van een Reisjournalist'. Het boek biedt tips voor voordelige vliegtickets, overnachtingsmogelijkheden, vervoer ter plaatse en bezoek aan bezienswaardigheden.

Helemaal gratis

Maar soms hoeven spullen zelfs helemaal niks te kosten. Bij een weggeefwinkel kun je spullen gratis krijgen of spullen afgeven die je over hebt. Iedereen is welkom omdat hergebruik goed is voor het milieu.

Erica Verdegaal

Ook interessant