Sterft de smartwatch een stille dood?

Sterft de smartwatch een stille dood?

Het gaat niet goed met de smartwatch. En dat is jammer.

Dat het niet goed gaat met de smartwatch konden we afgelopen maand in elk geval wel concluderen uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker IDC. De Apple Watch was in het tweede kwartaal dit jaar nog maar 1,6 miljoen keer verkocht, terwijl dat er vorig jaar nog 3,6 miljoen waren.

Nicheproduct

Dat kunnen we van Apple nog wel begrijpen - nieuwe producten doen het in het eerste jaar bijna altijd een stuk beter. Vermoedelijk wachten mensen op de Apple Watch 2, waardoor ze dit jaar niet zo snel het eerste model kopen. Maar kennelijk blijft Apple met deze lagere cijfers alsnog de marktleider, met een aandeel van maar liefst 47 procent.

Zelfs met een verkoop die flink is gehalveerd, heeft Apple nog de helft van de smartwatchmarkt in handen. Die moet in het afgelopen jaar dus wel heel klein zijn geworden. Waarschijnlijk hebben alle smartwatchfabrikanten bij elkaar hooguit 3,5 miljoen smartwatches verkocht in de laatste drie maanden - een pijnlijk laag aantal.

Samsung, de nummer twee op de markt, verkocht in een kwartaal slechts 600.000 slimme horloges. Dat is haast niets, vergeleken met de vele miljoenen smartphones die deze techbedrijven in dezelfde periode verkochten.

Daarmee lijkt de smartwatch nooit veel meer te worden dan een nicheproduct. Hij zal niet de status van de smartphone bereiken, die anno 2016 door nagenoeg iedereen wordt gebruikt. Je zult smartwatches vooral aantreffen aan de polsen van fanatieke designers, programmeurs en andere mensen met een aanleg voor technologie - de 'geeks'. De kans dat de smartwatch ooit zodanig inburgert dat je moeder er ook één koopt, is ontzettend klein geworden.

Ons ouderwetse smartphonegebruik

Dat is balen, want de smartwatch was juist één van de grote ontwikkelingen op de technologiemarkt. Smartphones staan al jarenlang stil. Ze worden ieder jaar sneller en krijgen betere camera's, maar er is niet een écht nieuwe toevoeging die ze verandert.

We gebruiken ze nog steeds om op te Facebooken, Twitteren en mail te lezen, net als in 2007. De smartwatch beloofde onze interactie met het internet te veranderen. Ineens kregen we berichten op onze pols binnen, waardoor we alleen naar het telefoon- of computerscherm hoefden te turen als er bijvoorbeeld een reactie getikt moest worden.

Met het falen van de smartwatch dreigen we terug te vallen in ons ouderwetse smartphonegebruik. Daarnaast verliezen we de potentie van een computer om onze pols: de markt voor slimme horloges is klein, dus appmakers zullen er ook minder snel nieuwe, slimme software voor maken. Een apparaat dat vol potentie zat, dreigt nu voortijdig te stranden. Zonde.

Virtual en augmented reality

Gelukkig gaat de smartphonemarkt zich in de komende maanden op nieuwe manieren innoveren. Met bijvoorbeeld virtual reality (VR): Google werkt op het moment hard aan Daydream, een platform voor smartphones die hierdoor uitgebreide VR-ervaringen kunnen bieden. Dat belooft een stuk indrukwekkender te worden dan de huidige, simpele Cardboard-apps die al voor smartphones zijn verschenen.

Ook de komst van augmented reality (AR) belooft ook onze manier van smartphonegebruik te veranderen. Lenovo werkt op het moment aan de eerste telefoon met ondersteuning voor Tango. Meerdere camera's en sensoren scannen de omgeving, waardoor er in de echte wereld virtuele objecten worden getoond. Zo kun je ineens een smartphone-game spelen in je woonkamer. Deze zelfde technologie werd ons ooit beloofd in Google Glass, maar dit leek net als de smartwatch toen nog een te groot risico. Niet iedereen zit er immers op te wachten om met een speciale bril rond te lopen. Google sleutelt daarom achter de schermen door aan Glass.

Deze twee nieuwe innovaties hebben iets gemeen: ze werken op 'gewone' smartphones. We hoeven er geen exotische, nieuwe gadgets van honderden euro's voor te kopen om er gebruik van te maken, maar hebben genoeg aan de nieuwe telefoon die we over een tijdje kopen. Slim, want zo nemen smartphonemakers minder risico's dan bij de smartwatch.

Bastiaan Vroepop

Ook interessant