Tips om je belastingaangifte leuker te maken

Tips om je belastingaangifte leuker te maken

Tussen 1 maart en 30 april 'mogen' we belastingaangifte doen. Hoe haal je het meeste uit je aangifte?

Met de leus als Leuker kunnen we ’t niet maken, wel makkelijker helpt de fiscus de belastingbetaler sinds jaar en dag om snel aangifte te doen. Want gemak dient de mens. Maar daar zit nou de pijn, want het is verdacht als een wolf de schapen de weg wijst. De fiscus gaat je niet actief wijzen op een fiscale aftrekpost. Maar wie dan wel? Liefst zonder je op kosten te jagen?

Gratis aangiftehulp

Wie van toeten nog blazen weet, kan voor aangiftehulp mogelijk terecht bij zijn vakbond, ouderenbond, gehandicaptenorganisatie, formulierenbrigade of gemeente. Doe je de aangifte zelf, bekijk dan de belangrijkste aangiftetips van de Consumentenbond en lees Radars hulpartikel Belastingaangifte: 12 tips die je voordeel opleveren.

Zo moet je aftrekposten zoals die voor zorgkosten en giften niet vergeten, kun je mogelijk slim schuiven met posten in het verdeelscherm van de aangifte, en kun je, bij sterk wisselende inkomens, mogelijk middeling aanvragen. Dat laatste is vrijwel altijd interessant als je net aan de eerste baan begonnen bent.

100.000 starters

Elk jaar beginnen bijna 100.000 Nederlanders aan hun eerste baan. Hun belastbaar inkomen stijgt daardoor van bijvoorbeeld bijna nul euro naar 25.000 of 30.000 euro bruto. Over een flink deel daarvan betaal je ruim 40 procent belasting. Vandaar dat je netto veel minder dan die 25 of 30 mille in handen krijgt.

Negen van de tien starters nemen zonder morren genoegen met die inhouding. Zonde! De belastingwet kent een middelingsregeling die veel starters (alsnog) geld kan opleveren. Dit geldt trouwens ook voor alle andere mensen met wisselende inkomens.

Middelingsregeling

De middelingsregeling houdt in dat je je belastbare inkomens over drie aaneengesloten jaren mag uitsmeren. Stel dat je in 2014 en 2015 zo’n 4.000 euro verdiende, maar in 2016 ineens 37.000 euro, dan zal middelen waarschijnlijk geld opleveren.

Let er wel op dat je een verzoek om middeling pas kunt doen als je de definitieve aanslag van de drie jaren uit het middelingstijdvak binnen hebt. Op belastinghelden.nl/middeling/ kun je je teruggave door middeling gratis berekenen. Na de berekening krijg je een anoniem of gepersonaliseerd verzoek tot middeling aan de Belastingdienst gemaild. Even printen en versturen. En klaar is Kees.

Middelen kan nog na vijf jaar

Een verzoek om middeling moet je doen binnen 36 maanden (drie jaar) nadat je belastbaar inkomen over het laatste middelingsjaar definitief is vastgesteld. Middeling kan dus nog zinvol zijn als je bijvoorbeeld al vijf jaar met werken bezig bent!

Parttime werk

Denk er ook aan dat je, als je niet een heel jaar van januari tot december hebt gewerkt of slechts enkele dagen per week, je waarschijnlijk recht hebt op belastingteruggave, want er is vaak belasting ingehouden door je werkgever alsof je het hele jaar fulltime aan het werk was.

Om teveel betaalde belasting terug te krijgen moet je aangifte doen. Hier rangschikt de fiscus alle situaties waarin je mogelijk belasting kunt terugkrijgen.

Schuiven met spaargeld

Ook schuiven met spaargeld tussen fiscale partners kan soms veel belasting besparen. Stel je hebt AOW, spaargeld, een fiscale partner en een verzamelinkomen van net boven de €35.949. Mogelijk kun je dan (in het verdeelscherm van het aangifteprogramma) iets meer vermogen toedelen aan je partner, zodat je verzamelinkomen onder de €35.949 zakt. Dan stijgt je ouderenkorting namelijk van €70 naar €1.187, een extraatje van €1.117 netto!

Je kunt soms ook nog zorgen dat ook je AOW-partner met een laag inkomen de hoge ouderenkorting krijgt: deze krijg je namelijk alleen als je voldoende belasting over je eigen verzamelinkomen betaalt. Als verder schuiven met vermogen daarvoor kan zorgen, kan het totale voordeel van een koppel oplopen tot €1.117 plus €1.187 = €2.304 netto!

Zie je wel dat de fiscus het soms toch leuk maakt!

Erica Verdegaal

Ook interessant