toggle menu

Tips voor als je krap zit (deel 1)

Tips voor als je krap zit (deel 1)

Schulden kunnen bijzonder hardnekkig zijn. Om ervan af te komen moet je immers aflossen én rente betalen. Dat vraagt veel doorzettingsvermogen en stuurmanskunst. Of liever: bespaarkunst. Hoe krijg je dat voor elkaar als je leeft van een minimaal bedrag? Ik zet een paar tips op een rij - van lezers, voor lezers.

De crisis is voorbij, zeggen veel politici en economen. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Volgens de jaarlijkse kredietbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR) hebben bijna 740.000 Nederlanders financiële problemen. Dat zijn er maar liefst 100.000 meer dan vorig jaar en meer dan ooit. Een groot probleem dus, maar toch niet verbazend. Schulden kunnen namelijk bijzonder hardnekkig zijn. Om ervan af te komen moet je immers aflossen én rente betalen. Dat vraagt veel doorzettingsvermogen en stuurmanskunst. Of liever: bespaarkunst. Hoe krijg je dat voor elkaar als je leeft van een minimaal bedrag?

Tips van lezers voor lezers

Ik vroeg de lezers van mijn blogs laatst om bespaartips voor minima. Daarop kreeg ik een berg mails met goede raad op het gebied van uitgeven, verdienen, budgetteren en meer. Vaak van mensen die het zelf niet breed hebben of die dat ooit hebben meegemaakt. Deze tips van ervaringsdeskundigen geef ik graag aan je door. Deze week ga ik in op: 

 • Tips voor je boodschappen
 • Tips voor als je kinderen thuis hebt
 • Tips om de moed erin te houden

Zo bespaar je op boodschappen 

 • Eet eenvoudig, maar wel gezond. Dat kan heel goedkoop zijn. Een maaltijd met berglinzen en rijst kost haast niets, smaakt goed, zit vol eiwitten en is zeer voedzaam.
 • Ontbijt elke dag goed en neem een lunchbroodje mee. Koop nooit zogenaamd bronwater, maar neem een flesje van ons uitstekende kraanwater mee.
 • Doe je inkopen scherp en kritisch. Vergelijk prijzen en let op speciale aanbiedingen van dingen die je écht nodig hebt. Reken je daarbij niet rijk met hoge kortingen, maar let op wat je feitelijk uitgeeft.
 • Koop vis, vlees, kaas, groente, wijn, toetjes en koeken dat 35 procent is afgeprijsd omdat de datum bijna verstreken is. Gooi het vervolgens in de vriezer.
 • Koop in de goedkoopste supermarkten en maak zo mogelijk gebruik van de voedselbank.
 • Verzamel goedkope en toch lekkere recepten. Bak zelf cake, appeltaart enzovoorts.
 • Gooi nooit restjes weg. Gebruik ze voor de lunch of verwerk ze in een volgende maaltijd.
 • Cola, chips, chocola en frisdranken zijn verslavend. Toiletartikelen zijn overbodig. Alleen douchegel en tandpasta koop je.

Speel open kaart

Speel open kaart over je financiële situatie, ook tegenover je eventuele kinderen. Leg ze zo mogelijk uit hoe jij aankoopt, budgetteert en de eindjes aan elkaar knoopt. Daar hebben ze later veel voordeel van.

Zo houd je de moed erin

 • Voorkom dat je chagrijnig wordt of je armoedig gaat voelen. Dat bereik je als je spullen goed onderhoudt door schoonmaken, poetsen en repareren. En door te zorgen dat je altijd genoeg energie hebt om continu op het geld te letten. Neem dus tijdig rust en ga op tijd naar bed.
 • Ruim je kasten op. Je vindt dan dingen terug waar je blij van wordt. Dat zijn cadeautjes voor jezelf of spullen die je kunt verkopen of weg kunt geven, wat een goed gevoel geeft. Je vindt ook dingen die je weg kunt gooien. Dat schept ruimte in je huis en in je hoofd.
 • Maak altijd één van de weekendmaaltijden speciaal. Zorg dan voor eten dat een goed humeur geeft en neem iets lekkers voor toe, al is het maar een lik jam in de yoghurt. Serveer alles op schone placemats en zet zo mogelijk een kaarsje op tafel.
 • Reserveer altijd een paar euro’s voor een moment dat de druk van het altijd zuinig zijn te zwaar dreigt te worden. Dit ‘pats-potje’ gebruik je voor bijvoorbeeld een stuk chocola, een grote zak drop of een uitbundige bos bloemen. Dat kan het onheil van echt onverantwoord uitgeven voorkomen.
 • Zie besparen als een uitdaging of een sport. Dan hoeft het geen treurige boel te worden!

Er valt ook op veel andere terreinen te besparen zoals inventaris en kleding, sociale contacten en cadeautjes, vaste lasten, vrije tijd en de vakantie. Daarover lees je volgende week.

Deel je bespaarideeën

Heb jij zelf bespaarideeën? Geef ze door aan anderen via een reactie op deze column.

Erica Verdegaal

Meer over:

Ook interessant