toggle menu

Tips voor als je krap zit (deel 2)

Tips voor als je krap zit (deel 2)

Schulden kunnen bijzonder hardnekkig zijn, want je moet aflossen én rente betalen. Hoe krijg je dat voor elkaar als je leeft van een minimaal bedrag? Een tweede serie tips van lezers voor lezers.

Eén op de tien Nederlandse huishoudens kampt met een problematische schuldsituatie. Het vraagt bespaarkunst van hoog niveau om zo’n situatie te ontworstelen. Sommige mensen beheersen deze vaardigheid tot in de finesses, vaak omdat ze ooit zelf krap zaten. Vorige week beschreef ik bespaartips die lezers mij toestuurden op het gebied van boodschappen, de kinderen en moed houden.

Deze week vervolg ik deze serie ‘Tips voor als je krap zit’ met aandacht voor:

 • sociale contacten en cadeautjes
 • extra inkomen

Cadeautjes en contacten voor een habbekrats

 • Bied op een verjaardag een dienst aan in plaats van een cadeau. Kook of bak iets lekkers, maak iets leuks voor in huis of bied aan te helpen met oppassen, schoonmaken of opruimen bij familie of vrienden die hier niet goed in zijn of weinig tijd hebben.
 • Vraag op je verjaardag of mensen iets te eten of te drinken meebrengen in plaats van een cadeau.
 • Maak en hou contact met mensen verspreid door het land, zodat je aan woningruil kunt doen bij wijze van vakantie of uitje. Je kunt elkaar ook helpen met de uitwisseling of overdracht van kinderkleding, inventaris, materiaal en diensten.
 • Organiseer een budget neutrale eet/filmclub met circa zes familieleden of vrienden. Om de beurt is iemand gastvrouw of -heer. Ieder maakt/koopt ofwel het voorafje, het hoofdgerecht, groente/sla, fles wijn, sapje of iets lekkers bij de koffie. De gastvrouw of -heer zorgt voor een film en koffie of thee. Resultaat: eens per maand een supergezellige avond voor een prijs die gelijk is aan die van je eigen maaltijd.
 • Probeer te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Zet bijvoorbeeld een consuminderclub op, zodat je elkaar kunt helpen met bespaartips.

Tips voor extra inkomsten

 • Ga na of je alles krijgt waarop je financieel recht hebt. De websites www.berekenuwrecht.nl en www.rechtopgeld.nl geven snel inzicht in belastingkortingen en financiële hulp van gemeentes, zoals bijzondere bijstand, langdurigheidstoeslag op de bijstand, kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen of een vergoeding voor de basiszorgverzekering.
 • Probeer tegen betaling diensten te verrichten in de buurt, bijvoorbeeld als kinderoppas. Daar verdien je al gauw een tientje mee, waar je weer een dag van kunt eten. Ook kun je tegen betaling boodschappen, kleine karweitjes of (schoonmaak)klusjes voor iemand doen. Er zijn genoeg ouderen die het prettiger vinden om daarvoor te betalen dan dat ze iemand om een gunst moeten vragen. Dan kunnen ze het onbezwaard vragen!
 • Probeer spullen of diensten te verkopen of te ruilen tegen diensten of goederen die jij nodig hebt.
 • Er bestaat vrijwilligerswerk waar je legaal wat mee kunt bijverdienen zoals overblijfouder zijn op een basisschool. Er is ook vrijwilligerswerk waar je samen eet, zoals in een ziekenhuis. Dat scheelt inkopen.
 • Ontwikkel je. Op het internet zijn gratis cursussen te vinden, zelfs colleges van universiteiten. Leer klussen en fietsbanden plakken. Onderzoek je creatieve kant en ga tekenen, schrijven of van oude dingen iets nieuws maken. Daarvan word je blij en misschien kun je wel iets verkopen.
 • Er valt op nog meer terreinen te besparen zoals inventaris en kleding, vaste lasten, vrije tijd en de vakantie. Daarover lees je in een van mijn toekomstige blogs.

Deel je bespaarideeën

Heb jij zelf bespaarideeën? Gun ze anderen via een reactie op deze column.

Erica Verdegaal

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant