Top 5 bijklusideeën voor (jonge) senioren

Top 5 bijklusideeën voor (jonge) senioren

Veel babyboomers vinden dat hun koopkracht tekortschiet. Vijf bijklusideeën om je pensioen op te krikken.

'Tachtig procent van de gepensioneerden maakt zich zorgen over hun financiën', berichtte ouderenorganisatie ANBO vorige week op basis van een peiling. Dat klinkt behoorlijk dramatisch. Leven acht op de tien ouderen dus in armoede? Kunnen ze hun zorg, hulp, onderdak en levensbehoeften niet meer betalen?

Dat beeld rijst op als je het persbericht van ANBO slikt voor zoete koek. Maar als je in de peiling zelf duikt, blijkt die tachtig procent zwaar overdreven. In werkelijkheid blijkt een kwart van de gepensioneerden regelmatig te tobben over geld. En één op de tien doet dat vaak.

De rest, twee derde van de senioren, tobt nooit of soms over de financiën. Maar ja, soms of regelmatig piekeren over geld, dat doet toch iedereen? Dat hoort bij het leven, helaas.

Babyboomers: jonge senioren

De peiling van ANBO betrof 1700 Nederlanders. Verreweg de meeste van hen waren 61 tot 70 jaar, jonge senioren dus. Deze groep –de babyboomers- roert zich vaker. Afgelopen 15 juni demonstreerden ze in Amersfoort voor meer koopkracht.

Met FNV senioren, de organisator van de manifestatie, eisten ze: pensioenen die aangepast worden aan de prijsstijgingen, behoud van de ouderenkortingen, gematigde huurverhogingen en een gelijkblijvende of lagere zorgpremie.

Diezelfde avond deden de actievoerders er nog een schepje bovenop in het televisieprogramma Hollandse Zaken. 'Alles werd duurder', 'Zij werden gepakt' en 'Dat pikten ze niet langer.'

Armoede onder onze ouderen relatief zeer laag

De onvrede van babyboomers is raadselachtig. Want maar liefst tachtig procent van senioren uit de peiling van ANBO had naast AOW een aanvullend pensioen.

Verder toont het onderzoek Armoedesignalement 2014 dat de armoede onder onze ouderen relatief zeer laag is. In 2013 was 2,6% van de 65-plus koppels arm, terwijl van de 35- tot 45-jarigen maar liefst 10% arm is. Dat is bijna vier keer zoveel.

Ook de inkomenszekerheid van ouderen is veel hoger dan die van niet gepensioneerde Nederlanders, rapporteerde het Sociaal en Cultureel Planbureau. Op een schaal van 1 tot 10 scoren 65-plussers een 9,5 qua inkomenszekerheid, terwijl 18- tot 64-jarigen een dikke onvoldoende krijgen: een 4,7.

Bijklus-top 5 voor senioren

Blijkbaar hebben babyboomers relatief veel geld nodig. Ze zijn immers vaak nog vitaal en willen van het leven genieten. Maar als dat genieten geld kost, is het tijd om betaald in actie te komen. Bijvoorbeeld met mijn bijklus-top 5 voor senioren.

  1. Laat je gesubsidieerd betalen voor het oppassen op de kleinkinderen. Dat lukt als je een gastouderdiploma plus een EHBO-diploma gericht op kinderen heeft of haalt. Met deze papieren laat je je inschrijven bij een erkend gastouderbureau. De kinderen (en anderen) kunnen je dan als gastouder inhuren met overheidssubsidie die, afhankelijk van hun inkomen, kan oplopen tot ruim 90%.
  2. Is je beurs krap, maar je woning ruim? Verhuur een kamer aan een student. Als deze bij de gemeente staat ingeschreven op jouw adres en voor langere tijd van je huurt, dan geldt de kamerverhuurvrijstelling. Je mag dan maandelijks maximaal €422 aan huur (all-in) belastingvrij ontvangen. Dat is maximaal €5.069 per jaar.
  3. Klus bij als vrijwilliger. Vergoedingen voor vrijwilligerswerk zijn, zonder kostenspecificatie, belastingvrij als je hooguit €150 euro per maand, en niet meer dan €1.500 per jaar ontvangt. Een onbelaste vrijwilligersvergoeding per uur mag maximaal €4,50 zijn. Een voorbeeld van vrijwilligerswerk is overblijfouder op een basisschool.
  4. Begin een thuishotel. Via Airbnb of Wimbu kun je wereldwijd een particuliere woning of kamer verhuren. De inkomsten minus de kosten moet je opgeven aan de belastingdienst, maar als kostenpost geldt ook de eventuele hypotheekrente over het verhuurde deel van je huis. Wie (een stukje van) zijn huurwoning verhuurt, moet wel toestemming hebben van de verhuurder.
  5. Schrijf je in bij een 65-plus-uitzendbureau voor een functie als conciërge, huismeester, bezorger, administratief medewerker, chauffeur enzovoorts. Alle inkomsten ontvang je bovenop de AOW en een eventueel aanvullend pensioen. Als je belastbaar inkomen onder de €34.000 blijft, houd je van de bijverdienste zo’n 80% over.

Erica Verdegaal

Ook interessant