Uber: de servicegerichte taxidienst

Uber: de servicegerichte taxidienst

Ook slechte ervaringen met dure taxiritjes en klantonvriendelijke chauffeurs? Wellicht tijd om eens een ritje met Uber te maken. Dankzij de nieuwe app staat er in no-time een servicegerichte, luxe auto voor de deur. Helaas willen sommige regelmakers daar echter een stokje voor steken.

Niemand is blij met het beroerde weer van de afgelopen week. Met uitzondering wellicht van de taxichauffeurs, die hun aantal ritten per dag ongetwijfeld flink zagen stijgen. Regen of niet, mij zul je echter niet snel meer in een taxi aantreffen. Als je er een bestelt moet je immers maar afwachten wanneer die komt opdagen, en of de chauffeur in een gezellige bui is.

Bij mij in Amsterdam kan dat behoorlijk tegenvallen, weet ik inmiddels uit jarenlange ervaring. Mogelijk geldt dat ook voor San Francisco, de plek waar twee Amerikanen in 2009 met het idee voor Uber kwamen: een luxe taxidienst, oorspronkelijk gericht op limousines. De twee constateerden een grote vraag naar een hoogwaardige particuliere vervoersdienst. Tegelijk zagen ze dat er maar heel weinig limousines doorlopend worden gebruikt.

Beoordeel je chauffeur

Met hun Uber-app brengen zij de latente vraag en aanbod op slimme wijze bij elkaar. De app werkt eenvoudig: chauffeurs en bedrijven met een taxidienst kunnen zich aanmelden bij Uber. Op het moment dat zij geen klanten rondrijden, toont de app de beschikbare auto real time op een stadsplattegrond. Iedereen die de app heeft gedownload kan de wagen bestellen.

Maar natuurlijk kijk je dan eerst even naar de staat van dienst van de chauffeur. Van elke actieve taxi kun je direct de beoordelingen door eerdere klanten opvragen, en vervolgens ook een prijsopgave voor de gewenste bestemming. De locatie waar je opgehaald wilt worden kun je daarna eenvoudig aanklikken op de kaart.

Consumentvriendelijk

Aangekomen op de eindbestemming wordt de ritprijs automatisch van je creditcard afgeschreven. En ontvang je een mailtje met het verzoek de rit te recenseren. Net als bijvoorbeeld met een online boeking voor een restaurant. Al met al is deze slimme app, die ervoor zorgt dat overcapaciteit op nuttige wijze wordt benut, dus ook een bijzonder consumentvriendelijke app.

Consumenten krijgen immers een betere service en gebruikservaring aangeboden, en vaak ook nog tegen een iets lagere, of in ieder geval concurrerende kostprijs. Na de succesvolle verovering van San Francisco is Uber eveneens een groot succes in wereldsteden als Parijs, Londen, Shanghai en New York. En in Nederland is de app nu ook in Amsterdam en Rotterdam te gebruiken.

Prettig alternatief

In Amsterdam rijden er nu al honderden ‘Uber-chauffeurs’ rond, en komen er elke week tientallen bij, waaronder ook veel ‘traditionele’ taxichauffeurs. De app is dan ook een prettig alternatief voor doelloos rondjes rijden of achteraan in de rij voor het station op een klantje wachten. Ze verdienen meer, dragen minder af, en zo is Uber dus ook een heel chauffeurvriendelijke oplossing.

De enigen die niet delen in het enthousiasme zijn de taxicentrales. Logisch, aangezien Uber direct inhakt op het verdienmodel waar ze al decennia een dikbelegde boterham van eten. Een gratis app die hun werk sneller, effectiever en klantvriendelijker doet is uiteraard niet welkom. Zeker nu Uber met UberPop ook een veredeld carpoolsysteem aanbiedt dat particulieren in staat stelt hun auto effectief te delen.

Rechtszaak

Met hun macht wisten de taxicentrales eerder ook de hervorming van het volledig achterhaalde vergunningensysteem jarenlang tegen te houden. Nu proberen ze ook uit alle macht de opmars van Uber te blokkeren. In Australië en België leidde dat al tot gewonnen rechtszaken. Tot grote irritatie van onze eigen Eurocommissaris Nelie Kroes. 'Wat is dit voor juridisch systeem?', fulmineerde Kroes. 'Dit besluit gaat niet over het beschermen van de passagiers, maar over het beschermen van een taxikartel.'

Misschien heeft het juridische spierballengerol tijdelijk effect. Op de lange termijn zullen taxicentrales en soortgelijke inefficiënt georganiseerde organisaties het altijd onvermijdelijk afleggen tegen slimme nieuwe alternatieven als Uber. Het belang van de consument staat per slot van rekening altijd bovenaan. Ook in de taxibranche is de Klant eindelijk weer Koning.

Arnoud Groot

Ook interessant