toggle menu

Vakantie in eigen huis

Vakantie in eigen huis

Als het zo koud is als nu, is plannen maken voor de komende zomerperiode extra leuk. Tenminste, als je je een vakantie in binnen- of buitenland kunt veroorloven. Lang niet iedereen lukt dat en dan zit er weinig anders op dan thuisblijven. Als je er dan toch iets van kunt maken is dat echt knap!

Hollandse zuinigheid

Vroeger kwam het nog vaak voor dat men wél naar het buitenland ging, maar met een autootje vol aardappels, blikken groenten, potten pindakaas en hagelslag omdat men dat vreemde eten niet lustte, en ook om (veel) geld uit te sparen. Dan werd er op de camping of in het appartement een vertrouwd Hollands potje gekookt en gegeten. Een inwoner uit Vlaanderen deed iets dergelijks, maar dan omgekeerd. Hij stuurde ons ooit een komisch verslag van een geslaagde actie in eigen stad.

‘Mijn vrouw was teleurgesteld omdat we voor het derde jaar niet op vakantie konden gaan. Om haar op te vrolijken heb ik het volgende gedaan. Tijdens mijn verlof heb ik op een ochtend dat ze niet thuis was allerlei veranderingen aangebracht in huis.

Allereerst zette ik het bed aan de andere kant van de slaapkamer en aan de tegenoverliggende muur hing ik affiches op van de Eiffeltoren, zonnige Franse stadjes, pleintjes en dorpjes. Die had ik gratis kunnen krijgen bij een reisbureau. Die hing ik ook op in de rest van het huis. Mijn vrouw  keek er bij thuiskomst vreemd van op, maar zag de humor er snel van in. Ik maakte haar de bedoeling duidelijk: een week lang doen alsof we in Frankrijk waren. Dus: ontbijten met verse croissants en koffie, ‘s avonds uiensoep met stokbrood, wijntje erbij, heel gezellig allemaal.

En zo ging het ook: overdag wandelden we door de stad en pakten een terrasje. Thuis keken we films van commissaris Maigret en lazen Franse romans uit de bibliotheek. En tot slot een eenvoudig etentje in een Frans restaurant. We hebben veel plezier gehad en ‘t heeft ons beiden goed gedaan. En ik meen het: als we ’s ochtends wakker werden en een ander uitzicht hadden dan normaal, dan voelden we ons echt een beetje in Frankrijk.’

Thuis met kinderen

Voor kinderen kan het vervelend zijn dat klasgenoten wel op vakantie gaan en zij niet. Woningruil met een ander gezin is een optie, maar als dat niet lukt of kan, moet je als ouder iets meer fantasie gebruiken.

Organiseer een vakantieweek, met bijzondere activiteiten in eigen huis en daarbuiten. Vaak zijn er attracties vlakbij waar ze nog nooit geweest zijn. Maar ook een speurtocht of bijzondere wandeling kan spannend zijn. Onze kinderen vonden de ‘eerst linksaf, dan rechtsaf, dan weer linksaf’-variant heel leuk: je wist nooit waar je uitkwam.

Ook binnen is er van alles te bedenken: samen met kleine kinderen, verkleed als koks, pannenkoeken, appeltaart of patat bakken. Bordspelletjes doen, waarvoor je normaal geen tijd hebt. Met een schoenendoos, luciferdoosjes, kurken en dergelijke een klein poppen- of muizenhuisje in elkaar knutselen.

Met grotere kinderen organiseer je een survivalweekend in eigen huis. Gebruik zo weinig mogelijk elektriciteit en gas, maar kaarsen en zaklantaarns. Kook op een butagasstel, houtvuur of barbecue. Gamen en tv-kijken streng verboden. En natuurlijk: koud douchen!

Slaap (als het weer dat enigszins toelaat) buiten in de tuin, of op ’t balkon. Vertel – in het halfdonker – een verhaal over een spannende ontdekkingsreis. Kijk naar de sterren en zoek sterrenbeelden op.

Waarschijnlijk praten ze er jaren later nog over!

Hanneke van Veen

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant