Vakantie voor een habbekrats

Vakantie voor een habbekrats

Bestaat de goede maar toch voordelige vakantie? Ja hoor, dankzij tips van lezers voor lezers.

Vakantie is onze nationale hobby. De afgelopen vijftig jaar steeg het totale aantal vakanties van Nederlanders vrijwel continu. Ook onze uitgaven aan vakanties groeien jaar na jaar. Momenteel besteden we met zijn allen elk jaar 15,7 miljard euro aan vakantieplezier, gemiddeld 2.100 euro per huishouden. Want of het ons land nu economisch voor de wind gaat of niet, vakantie hoort erbij, vinden we, net zoals eten, drinken, slapen en ademhalen.

Tips van lezers voor lezers

Die Hollandse vakantiegekte kan zuur zijn voor mensen die het geld helemaal niet hebben om de ‘doorsnee vakantie’ van 2.100 euro te vieren. Hoe kom je dan ontspannen deze zomer door? Veel tips daarvoor kreeg ik begin dit jaar toegestuurd op mijn vraag om bespaartips voor minima. De beste vakantietips komen meestal van mensen die het zelf niet breed hebben of hadden. Hun goede raad geef ik hierbij aan je door.

Gratis evenementen

Houd een lijst bij van gratis evenementen en open dagen door elk jaar te googlen waar deze plaatsvinden. Denk aan de Marinedagen, de Luchtmachtdagen, de open boerderijdagen van Campina, Museumweek, de open dagen van instellingen zoals scholen, ziekenhuizen, technische instellingen of de rechtbank. Ook straatfestivals (google op ‘straatfestival’) en rommelmarkten (google op ‘rommelmarkt’) zijn aanraders. Hou ook de regionale krant of website in de gaten. ‘s Zomers wordt er van alles georganiseerd.

Spotgoedkoop kamperen

Kamperen is avontuurlijk en goedkoop met het Groene boekje of met de NTKC. Vrienden op de Fiets bieden goedkoop onderdak. Mogelijk voordeliger is je tocht zo te plannen dat je kunt overnachten bij familie en/of vrienden. Of regel een actieve kampeervakantie via de Stichting Vobula. Deze instelling organiseert op prachtige Buitenplaatsen en Landgoederen kampeervakanties waar je als vrijwilliger meehelpt aan het behoud van natuur- en cultuurhistorische landschappen. Het is spotgoedkoop, ontzettend leuk voor de kinderen en iedere avond maak je samen kampvuur op plaatsen waar niemand anders mag kamperen.

Gratis huis

Een vakantiehuis moet je natuurlijk niet huren, maar ruilen. Dat kan via bijvoorbeeld www.huizenruil.com, www.homeforexchange.com of www.holidaylink.com. Je kunt ook op iemands huis passen tijdens de vakantie. Nog voordeliger is het om je woning (plus fietsen) een tijdje te ruilen met een vriend of familielid.

Zelf organiseren

Zorg dat je vakantie een zelf georganiseerde buitenactiviteit is, zoals fietsen of wandelen, dan hoef je een activiteit niet apart te zoeken en te betalen. Mijd dus de pretparken en ga in plaats daarvan picknicken in een park. Neem broodjes, water en lekkers mee van thuis in plaats van het onderweg te kopen. Een Mars of een ijsje is in een benzinestation of een horecatent ongeveer vier keer zo duur als bij de Lidl. Dat tikt enorm aan.

Cruise

Als je dol bent op luxe en niet gebonden bent aan de vakantiehoogseizoenen, dan kun je mogelijk gaan sparen voor een voordelige ‘repositioning cruise’. Elk jaar varen cruiseschepen terug van west naar oost, en elk najaar van oost naar west. Een fan ervan weet: ’Zo’n reis van drie weken kost circa 600 euro per persoon, compleet verzorgd, exclusief fooien en alcoholische dranken. Aan boord is genoeg entertainment en vaak een mooie bibliotheek.’

Deel je bespaarideeën

Heb jij nog andere bespaarideeën voor de vakantie? Geef ze door via een reactie op deze column.

Erica Verdegaal

Ook interessant