toggle menu

Van dementiesimulator tot Alzheimer Assistent: meer begrip dankzij gezondheidsapps

Van dementiesimulator tot Alzheimer Assistent: meer begrip dankzij gezondheidsapps

'Ik heb vaak op het punt gestaan om weg te gaan. Als hij driftig was, dacht ik: bekijk het maar. Een paar keer ben ik in de auto gestapt en weggereden.' In een interview voor Plus Magazine vertelde Hannie Hoogaars me over hoe haar leven veranderde toen haar man Gerrie de ziekte van Alzheimer kreeg. Had deze periode er anders uit gezien met een Alzheimer-app?

De tijd dat de ziekte zich net openbaarde, was het zwaarst. Omdat Hannie haar man simpelweg niet snapte. Wanneer Gerrie iets niet kon vinden (hij zocht naar de aardappels in de badkamer), werd hij driftig van de frustratie – ook omdat Hannie boos riep dat hij toch ook wel snapte dat aardappels niet in de douche groeien. Gerrie driftig, en Hannie vervolgens weer woest om zijn uitbarsting. 'Dan hadden we ruzie om niks', vertelde ze.

Lees hier het interview in Plus Magazine.

Serious game

Ik moest weer aan Hannies verhaal denken toen ik een interviewtraining gaf bij Mobiles for Good, een initiatief van Vodafone dat startende ondernemers helpt die mooie apps of sites met een sociaal doel opzetten. Een van de apps die voorbij kwamen, was Into D’mentia.

De applicatie is gebaseerd op een al bestaande dementiesimulator: een serious game (een spel met een ander primair doel dan puur vermaak) waarmee hulpverleners kunnen voelen hoe het is om dement te zijn – hoe het is om het besef van tijd kwijt te raken, plotseling de weg kwijt te zijn, of de sleutels niet meer te kunnen vinden. Als de app straks klaar is, is het een dementiesimulator op je mobieltje. Zo kunnen familie, vrienden en partners van dementerenden zelf ondervinden hoe het is om in zo’n verwarrende wereld te leven.

Groeiende markt

Als Into D’mentia op de markt komt, is het een van de inmiddels meer dan 100.000 gezondheidsapps. Het is een markt die razendsnel groeit. Er zitten veel goede health-apps tussen: de Alzheimer Assistent geeft veel informatie, mensen kunnen er dagboeken in bijhouden en contact hebben met lotgenoten. Eppy geeft epilepsiepatiënten de mogelijkheid om hun epileptische aanvallen bij te houden en dat te delen met hun arts. En er is nog veel meer moois: zoals een goede app die je vertelt of je met een klacht naar een dokter (Moet ik naar de dokter?) moet, of het nog even aan kunt zien.

Maar er zitten ook veel slechte apps tussen. Zo zijn er apps die pretenderen dat ze door je huid te scannen met de camera van je mobieltje huidkanker kunnen opsporen. In ruim een derde van de gevallen ziet zo’n app een melanoom over het hoofd. Zo’n foute mobieltjesdiagnose kan leiden tot onnodige ongerustheid óf – nog erger – valse geruststelling.

Vorig jaar kwam de Raad voor Volksgezondheid en Zorg met het advies een meldpunt op te zetten voor foute medische apps. Het adviesorgaan signaleerde een 'een wildgroei aan apps met wisselende kwaliteit'. Het probleem is dat de markt van gezondheidsapps maar weinig regels kent.

CE-markering: wassen neus

Een app die een diagnose stelt of een medisch advies geeft, moet eigenlijk voldoen aan Europese regelgeving en een CE-markering hebben (een soort kwaliteitstoets). Maar dat is een wassen neus; het aantal apps met zo’n CE-certificaat is heel klein. Bovendien zijn de criteria om een markering te krijgen ook niet al te streng – een procedure doorloop je als fabrikant of ontwikkelaar vrij gemakkelijk

Voorlopig is het dus aan de consument zelf om zich een weg door de wildgroei te banen en gezondheids- en medische apps vooral met een kritische blik uit te zoeken. Een paar tips waar je op kunt letten:

  • Bekijk wie de app heeft ontwikkeld. Heeft het bedrijf een commercieel belang? Dan is de vraag hoe onafhankelijk het advies is. Waren er artsen, een patiëntenvereniging of een ziekenhuis bij de ontwikkeling betrokken? Dan zijn de apps vaak veel beter, én betrouwbaar(der).
  • Stelt de app een diagnose, of geeft het medisch advies? Kijk dan of er een CE-markering is. Als dat zo is, valt het advies toch serieuzer te nemen dan dezelfde applicaties die wél medisch advies geven, maar in hun voorwaarden zetten dat dit slechts een ‘entertainmentdoel’ dient.
  • In Nederland zijn er twee databases voor betrouwbare medische apps. Zo is er Arts en Apps waarbij artsen en andere zorgverleners applicaties beoordelen. 

Meer begrip dankzij dementiespel

Into D’mentia werd getest onder familieleden van dementiepatiënten, zo vertelde een van de ontwikkelaars me. Een man van 80 die op de iPad het 'dementiespel' speelde, zei: 'Nu snap ik eindelijk waarom mijn vrouw doet wat ze doet.'

Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat het bij Hannie en Gerrie thuis veel ruzies had gescheeld als Hannie met een app had kunnen ervaren hoe het is om zo de weg kwijt te zijn dat je de aardappels onder de douche zoekt.

Mensje Melchior

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant