toggle menu

Veilig en boetevrij het nieuwe jaar in knallen! Hoe doe je dat?

Veilig en boetevrij het nieuwe jaar in knallen! Hoe doe je dat?

Donderdag 29 december is de vuurwerkverkoop begonnen en al vóór openingstijd stonden mensen op de stoep. Sommigen hebben het hele jaar gespaard om honderden euro’s de lucht in te knallen. En dat je een vuurwerkbril op moet zetten, een aansteeklont moet gebruiken en je fles moet verzwaren met zand voordat je er een pijl insteekt, weet je waarschijnlijk wel. Maar hoe zit het eigenlijk met alle juridische regeltjes omtrent vuurwerk?

De officiële verkooppunten zijn drie dagen geopend: van donderdag 29 tot en met zaterdag 31 december. Buiten deze dagen mag er niet verkocht worden. De verwachting is dat er weer meer siervuurwerk en minder knalvuurwerk wordt verkocht.

Minimumleeftijd

Je moet een minimumleeftijd hebben om vuurwerk af te mogen steken, het verschilt per soort vuurwerk. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) staat op de verpakking. Vanaf 12 jaar mag je alleen licht vuurwerk kopen en afsteken, zoals sterretjes. Vanaf 16 jaar mag je klein vuurwerk kopen en afsteken en vanaf 18 jaar groot vuurwerk (zie de verpakking).

Knaltijden

Ik weet nog dat ik als kind de hele dag rotjes ging afsteken op oudejaarsdag; ik had immers een oudere broer en twee grote buurjongens. Maar de tijden zijn veranderd, zo ook de afsteektijden. Tot een paar jaar terug mocht je ’s morgens al knallen op oudejaarsdag, maar die tijd is voorbij. Je mag vuurwerk afsteken vanaf 18 uur ’s avonds op oudejaarsdag (31 december) tot en met 2 uur ’s nachts nieuwjaarsdag (1 januari 2017).

  • Je kunt een boete krijgen wanneer je vuurwerk afsteekt buiten de genoemde tijden (dus vóór 31 dec 18.00 uur en ná 2.00 uur 1 januari 2017). De boete is €100,- (voor legaal vuurwerk). Minderjarigen worden doorgestuurd naar bureau Halt.

Illegaal vuurwerk

Uiteraard mag je alleen legaal vuurwerk kopen en afsteken. Alles wat bij de officiële verkooppunten ligt, is legaal. Er staat op de verpakking 'geschikt voor particulier gebruik'. Hier vind je meer kenmerken van goedgekeurd vuurwerk. Een officieel verkooppunt heeft een vuurwerkvergunning (die meestal zichtbaar ergens hangt). En ook al kwam maar liefst een kwart van het vuurwerk niet door de test; wat in de winkels ligt voldoet over het algemeen wel aan de Europese veiligheidsnormen.

  • Je kunt dikke boetes krijgen als je illegaal vuurwerk afsteekt, zoals strijkers, lawinepijlen, cobra's, mortierbommen. Vanaf vorig jaar geldt er ook een verbod op de verkoop van minivuurpijlen (babypijltjes) en Romeinse kaarsen.
  • Niet alleen het afsteken, ook het importeren, verhandelen en maken van illegaal (zwaar) vuurwerk wordt bestraft.

Het OM zegt 'forse straffen' te eisen: 'overtreders komen er niet vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen.' Wil je meer weten over de sancties die erop staan? Check deze Richtlijn voor strafvordering vuurwerkdelicten.

  • Wil je, al dan niet anoniem, melding maken van illegaal vuurwerk (zowel verkoop als opslag), dan kun je dat melden bij de politie via telefoonnummer 0900-88 44, of via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-70 00.

Bezit van vuurwerk (en bewaren tot volgend jaar)

Je kunt vuurwerk dat je niet gebruikt bewaren tot volgend jaar, mits het niet meer dan 25 kilo is en bewaard wordt op een niet voor het publiek toegankelijke plaats.

Vuurwerkvrije zones

Recentelijk besloot de Raad van State dat de gemeente Hilversum een vuurwerkvrije zone mag instellen in het centrum. Die uitspraak heeft gevolgen voor andere gemeenten; ook daar mogen ze nu vuurwerkvrije zones aanwijzen. Meestal is dat rond plaatsen als ziekenhuizen of dierenopvanglocaties. Maar de animo neemt af voor vuurwerkvrije zones, meestal omdat de handhaving ervan lastig is.

Lik-op-stukbeleid

Goed om te weten; tijdens de jaarwisseling geldt er een lik-op-stukbeleid. Dat betekent dat 'feestverstoorders' al binnen drie dagen via een supersnelrechtzitting voor de rechter kunnen komen. Het Openbaar Ministerie ziet de jaarwisseling als een evenement; er kunnen dan zwaardere straffen worden toegepast. Mensen die verdacht worden van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (zoals politie, brandweer, ambulancepersoneel) kunnen ook voor de rechter worden gebracht. Er kan een huisarrest worden opgelegd voor de volgende jaarwisseling.

Meldpunt vuurwerkoverlast

Uiteraard is de vuurwerkdiscussie alweer even opgelaaid: sommige mensen pleiten voor een verbod op het zelf afsteken van vuurwerk en willen dat dit nog alleen door professionals gebeurt.

Veilig afsteken

Ik zei het in het begin van dit stuk al: waarschijnlijk weet je wel dat je een aansteeklont moet gebruiken en ervoor moet zorgen dat het vuurwerk stabiel staat (in een met zand verzwaarde fles). Waarschijnlijk weet je ook al dat je geen licht ontvlambare kleding aan moet trekken of een jas met capuchon waarin het vuurwerk terecht kan komen. Maar wil je meer tips over het veilig afsteken van vuurwerk, klik dan hier.

Een fijne en veilige jaarwisseling toegewenst!

Iris Böhm

Ook interessant