Verminkt voor het leven door thuistatoeëerders

Verminkt voor het leven door thuistatoeëerders

Tatoeages groeien nog steeds in populariteit, maar steeds vaker laten mensen er eentje bij een zogenaamde thuistatoeëerder zetten. Living on the edge, inderdaad. Want ga je de mist in, dan ben je – helaas letterlijk – verminkt voor het leven. Wat zijn de regels hieromtrent en waar kun je informatie vinden?

Volgens de ongekroonde tattookoning Henk Schiffmacher liepen vroeger alleen hoeren, criminelen, zeelui en militairen met tatoeages. Maar ‘Ötzi the Iceman’ bleek ze ook al te hebben. Anno 2015 vind je mensen met opgesierde lichaamsdelen in alle lagen van de bevolking. Hierdoor kun je nog weleens verrast worden. Zo had ik niet verwacht dat die bescheiden promovenda-vriendin een prikkeldraadtatoeage rondom haar arm had.

Thuistatoeëren via Marktplaats

Tatoeages komen met enige regelmaat voorbij in het nieuws. Soms gaat het over ongewenste gevolgen; zo kun je er bijvoorbeeld hepatitis B of C en aids van krijgen als er niet hygiënisch gewerkt wordt. Of kanker, als je giftige inkt te pakken hebt. Ook kan ik me de 'tattoohype' van een paar jaar geleden nog herinneren: mensen die (zich)zelf tatoeëren met een potje Oost-Indische inkt en naald & draad. En een paar maanden geleden luidde de Amsterdamse GGD de noodklok over het grote aantal tatoeëerders zonder vergunning.

Er zijn ruim 900 officieel geregistreerde tattooshops in Nederland. Maar niet alleen het aantal mensen met een tatoeage groeit; ook het aantal thuistatoeëerders neemt toe. Harde cijfers ontbreken, maar een cursus 'zelf tatoeëren' (een e-book!) en een startersset is zó gekocht via Marktplaats. Op YouTube vind je genoeg inspiratie en instructiefilmpjes om thuis, eventueel met je vrienden, aan de slag te gaan. Is weer eens iets anders dan Party & Co.

Vergunning zegt niks over ervaring

Sinds 1 juni 2007 is er wetgeving van kracht die hygiënisch werken in tatoeagewinkels moet waarborgen. Op de website veiligtatoeerenenpiercen.nl staan alle studio's die een vergunning hebben. Maar de critici klagen, want als je je hygiëne goed op orde hebt, krijg je al snel een GGD-vergunning, ook al heb je nog nooit een naald in iemand gestoken.

Een slachtoffer van een amateuristische thuistatoeëerder vertelt in een Radio 1- reportage hoe ze aan de keukentafel, met haar kind of schoot, voor 50 euro een tattoo liet zetten. Goedkoop bleek duurkoop. Al snel werden de letters groter dan ze moesten zijn. De tatoeage bleek te diep gezet. Ze ging naar meerdere goede tatoeëerders om de boel op te lappen en die vonden dat toch wel een béétje dom ja.

Zij geeft vooral zichzelf de schuld. Maar sommige tatoeëerders doen zich ook wel heel professioneel voor, met een hygiënische studio en soms een GGD-vergunning op zak. Dat zegt niks over hun (gebrek aan) ervaring. Zo vertelt in dezelfde reportage een voorzitter van een motorclub over de 'grootste fout van zijn leven'. De tattoo ging ontsteken. 'Het was ranzig en smerig; de pus kwam eruit. Het was prutswerk. Hij was een goede tekenaar en hij werkte schoon, maar of de naald ook goed m’n lichaam in is gegaan?'

Opleiding en vervolging in België

Onze zuiderburen pakken het anders aan. In België moet een tatoeëerder een opleiding 'van minstens twintig uren hebben genoten'; zowel theoretische als praktische lessen (basisprincipes inzake infecties en bloedingsrisico’s, eerste hulp, hygiëne, ontsmetting, steriliteit, et cetera). Dat wil ook niet alles zeggen, maar in België kun je wel strafrechtelijk vervolgd worden als je een tatoeage bij iemand zet en deze verprutst; in tegenstelling tot in Nederland. Hun artikel 398 Sw spreekt van het ‘opzettelijk toebrengen van verwondingen of slagen’ en hieronder kan de rechter ook tatoeages rekenen, zo blijkt uit rechtspraak.

Keurmerk voor tatoeages

De GGD-vergunning is dus schijnveiligheid, want zegt niets over de kwaliteit. Dat vindt ook Patrick Wekema van Tattoo Platform Nederland. Hij begon als consument daarom zelf maar een keurmerk via zijn platform. Een tiental tatoeëerders keurt het werk van anderen. Gekeken wordt bijvoorbeeld naar vloeiende lijnen (dan is de tatoeage meestal op de juiste diepte gezet), maar ook mooie en volle kleuren. Een keurmerk voor kwaliteit dus.

Als je een tattoo wilt laten zetten, laat je dan goed informeren en ga in verband met het permanente karakter niet voor de goedkoopste optie. Anders kunnen de luitjes van Upcoming je toevoegen aan hun leuke en hilarische lijstjes.

Iris Böhm

Ook interessant