toggle menu

Vervangt de internetkabel straks je HDMI-snoer?

Vervangt de internetkabel straks je HDMI-snoer?

Computerbeeld op een scherm toveren is op dit moment al best simpel: je plugt een HDMI-snoer in beide apparaten en voorziet ze van stroom. Maar er is een alternatief in opkomst. Gaat dit nóg beter werken?

Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat je bekende beeldschermsnoertje binnenkort wordt vervangen door... de kabel voor het internet.

Timinggevoelige videogames via je internetkabel

Dat werkte vroeger haperend en onwennig, maar door snellere internetstandaarden is deze technologie steeds beter aan het worden. We zijn inmiddels op een punt dat het beeld van je computer zó snel naar een ander apparaat binnen huis gestreamd kan worden, dat je timinggevoelige videogames via je internetkabel kunt spelen.

Daar maken steeds meer bedrijven gretig gebruik van. Nvidia bracht bijvoorbeeld eerder in maart de Nvidia Shield op de markt. Deze slimme mediaspeler draait niet alleen Netflix en Android-apps zoals Uitzending Gemist, maar kan ook het scherm van je game-pc naar de tv in de woonkamer streamen. Gamesbedrijf Valve bracht eerder de Steam Link op de markt, waarmee je hetzelfde kunt doen.

Een beetje fanatiek gamer wist hetzelfde al voor elkaar te krijgen door een lange HDMI-kabel door de kamer te trekken. Iets dat stiekem nog steeds effectiever is: hoewel we ons computerbeeld met bijna geen vertraging via internetkabels kunnen streamen, is er soms nog wel een beetje kwaliteitsverlies zichtbaar. Dat merk je bij HDMI niet.

Overal ter wereld werken op één computer

Toch is de overstap van HDMI naar ethernet ontzettend belangrijk. Alleen al vanwege het praktische voordeel: een HDMI-kabel kan maximaal tien meter lang zijn als je geen last wil hebben van haperend beeld en signaalstoring. Een internetkabel kan vele malen zo lang zijn, waardoor een apparaat zijn beeld een paar kamers verderop probleemloos laat zien. Naarmate Wi-Fi krachtiger wordt heb je niet eens een snoer meer nodig.

Dat laatste zorgt ervoor dat we langzaam maar zeker op een andere manier met onze technologie zullen omgaan. Op dit moment gebruiken we beeldschermen nog vrij ouderwets. Wil je een computer gebruiken? Dan moet dat in dezelfde kamer als waar het scherm staat.

Naarmate we onze internetverbinding in huis hiervoor gaan gebruiken, is ieder beeldscherm een potentiële kandidaat om op te werken. Je zet op een dag je werkcomputer misschien wel in de bijkeuken, waarna je er op kunt werken in de woonkamer, het kantoor of je slaapkamer. Dankzij je netwerk in huis kan het beeld immers naar al deze ruimtes worden gestreamd. En wordt mobiel internet een beetje sneller, dan kun je overal ter wereld gaan werken op die ene computer in huis.

HDMI-kabels de deur uit?

Dit zou een einde maken aan de hoeveelheid apparaten die we per kamer nodig hebben. Want waarom nog meerdere mediaspelers voor in zowel de woon- als slaapkamer aanschaffen, als je het beeld van één kastje naar alle tv's kunt sturen?

We zullen op een dag alleen nog maar kleine ontvangertjes aan onze tv's hangen, waarop het beeld van al onze apparaten wordt ontvangen. Dan kunnen meteen de vele HDMI-kabels de deur uit.

Gaaf, maar het zal nog even duren voordat dit echt de norm wordt. Dat merk je alleen al aan de nieuwe Nvidia Shield. Als je de juiste apparatuur in huis hebt kun je op een zeer indrukwekkende manier je game-pc door het hele huis naar schermen streamen, maar die apparatuur is wel een flinke investering.

Je hebt naast de Shield namelijk een pc met een krachtige videokaart, een snelle router en de juiste ethernetkabels nodig. En dat hebben op dit moment waarschijnlijk maar weinig mensen in huis liggen. En zolang nog niet veel mensen zo'n hypermodern thuisnetwerk hebben, is het voor bedrijven onverstandig om vol in te zetten op deze steeds indrukwekkender wordende technologie.

Bastiaan Vroegop

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant