toggle menu

Vies zorgvoer hoef je niet te pikken

Vies zorgvoer hoef je niet te pikken

Wat de patiënt of verzorgingstehuisbewoner op bord krijgt, is soms niet te eten. Vaak krijg je er ook nog eens niet voldoende calorieën en eiwitten mee binnen. En dat terwijl goede en gezonde voeding in het ziekenhuis belangrijk is voor het herstel.

Groenten die zo lang zijn doorgekookt dat werkelijk alle vitamines in rook zijn opgegaan. Zo weinig het karretje van de ziekenhuiscatering zien langskomen dat je de benodigde calorieën en eiwitten niet binnenkrijgt. En bezoek dat niet mee mag eten, ook niet als het daarvoor zelf betaalt. In veel ziekenhuizen gaat het er qua eten nogal karig aan toe.

Alleen tussendoortjes bij ondervoeding

De helft van de ziekenhuizen registreert de voedselinname van patiënten niet, zo blijkt uit een onderzoek van de Stuurgroep Ondervoeding. Dat maakt het moeilijk om op tijd in actie te komen wanneer de patiënt te weinig eet, en dus ondervoed dreigt te raken. Ook wat tussendoortjes betreft laten veel instellingen steken vallen. 70 procent van de ziekenhuizen biedt die alleen aan als patiënten ondervoed zijn, of daar risico op lopen. En dat terwijl het met ziekenhuiseten volgens hetzelfde onderzoek 'bijna onmogelijk is om uit alleen drie hoofdmaaltijden voldoende eiwitten en andere voedingsstoffen binnen te krijgen'.

Er gaan ook dingen goed: ziekenhuizen bieden de warme maaltijd steeds vaker aan het einde van de dag in plaats van in de middag aan, en patiënten kunnen beleg nu meestal ter plekke kiezen in plaats van de dag ervoor. Maar de stuurgroep doet de aanbeveling vooral niet te beknibbelen op het budget voor het eten.

Sneller herstel

Ik hoor je al denken: lekker belangrijk, het eten, laten we ons druk maken om zaken in de zorg die er echt toe doen. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat wanneer patiënten tijdens een opname gezond en goed blijven eten, ze sneller herstellen en dus ook sneller het ziekenhuis verlaten. Goed eten levert dus ook wat op.

In verzorgingstehuizen is het trouwens niet veel beter dan in ziekenhuizen. Eten wordt er vaak van tevoren op een andere locatie gemaakt en dan vervolgens doorgekookt aangeleverd voor de bewoners. Mijn oma (93) krijgt door slokdarmproblemen veel groenten moeilijk weg. Haar oplossing: rauwkost en andere groenten mengen met appelmoes, zodat het 'makkelijker naar binnen glijdt'. Bijkomend voordeel is dat ze de groenten - die op z'n zachtst gezegd niet zo goed smaken als wanneer ze zelf kon koken, zo ook lekkerder vindt. Het mocht niet, want én appelmoes én groente eten, dat ging te veel in de papieren lopen. Terwijl je zou denken dat een bewoner die slecht eet, sneller gezondheidsklachten krijgt en zo alsnog meer gaat kosten.

Mevrouw, u zeurt

De discussies hierover met het verzorgend personeel liepen zo hoog op dat de directeur moest bemiddelen. Het resultaat: voor mijn oma komt er elke maaltijd een potje appelmoes op tafel, en daar betaalt ze elke dag extra voor. Een prima oplossing natuurlijk, alleen werd haar nog wel te verstaan gegeven dat ze 'best wel lastig' was. Met andere woorden: ze was wel heel erg aan het zeuren. Nu is mijn oma inderdaad een pittige tante, maar ik was juist trots op haar. Vies zorgvoer hoef je niet te pikken. Ik zou dus zeggen: neem allemaal een voorbeeld aan mijn oma, en maak desnoods ruzie over een potje appelmoes. Want beter zorgvoer begint bij (gezeur van) jezelf.

Mensje Melchior

Ook interessant