toggle menu

Virtual reality is een luxe voordat het de norm wordt

Virtual reality is een luxe voordat het de norm wordt

Het duurt nog even voordat we allemaal een volwaardige virtualrealitybril in huis hebben. De eerste lichting wordt namelijk opmerkelijk duur.

Tonie van Ringelestijn schreef het vorig jaar al op deze plek: virtual reality wordt eindelijk meer dan een hype. In 2016 komen de eerste high-end vr-brillen op de markt, die je echt het gevoel geven dat je in een andere wereld rondkijkt.

Deze brillen zijn van een compleet andere orde dan de Google Cardboard of Gear VR - brillen die je smartphone gebruiken als beeldscherm.

De eerste 'echte' vr-bril die in 2016 verschijnt is afkomstig van Facebook. De Oculus Rift wordt al sinds 2012 ontwikkeld, toen het idee achter de bril een gigantische hit was op Kickstarter.

Hoewel Oculus-bedenker Palmer Luckey toen nog zei dat een Rift hooguit zo'n 400 euro moest gaan kosten, is hij inmiddels van gedachten veranderd. De Oculus Rift bleek bij de voorbestellingsronde in 2016 maar liefst 699 euro te kosten. Tel de hoge verzendkosten er bij op en je bent 741 euro kwijt.

De Oculus Rift wordt volgens Facebook voor de kostprijs verkocht, wat betekent dat er geen winst op de bril wordt gemaakt. Op dit moment heeft het bedrijf slechts één doel: virtual reality een gemeengoed maken. Dat betekent dat de productie van een luxe, krachtige virtualrealitybril kennelijk nogal duur is.

Voor 700 euro zou je bij wijze van ook twee spelcomputers kunnen kopen, of een heel fijne televisie.

Prijs inclusief computer kan oplopen tot 1500 euro

Hoewel er later dit jaar nog een paar concurrenten voor Oculus Rift worden uitgebracht, lijkt het erop dat ook deze brillen duur zullen worden. Zowel de HTC Vive als Playstation VR beloven een vergelijkbare beeldkwaliteit, maar zijn voorzien van extra hardware waardoor de prijs omhoog kan schieten.

Zo heeft de Vive bijvoorbeeld extra camerasensoren, zodat de bril weet waar hij zich in een kamer bevindt. HTC bevindt zich in zwaar weer, waardoor het bedrijf niet zoals Facebook een product tegen kostprijs kan verkopen.

We kunnen er dus al half van uitgaan dat de beste vr-brillen een prijskaartje van minstens 699 euro krijgen, maar de totaalkosten liggen nog hoger. Om deze brillen te gebruiken heb je namelijk een krachtige thuiscomputer nodig, waardoor de uiteindelijke prijs kan oplopen naar misschien wel 1500 euro.

Nieuw speeltje als blinde aankoop?

De kans is vrij klein dat heel veel mensen bereid zijn om nu al zoveel te betalen voor virtual reality. De gemiddelde consument moet een aardige tijd sparen voordat hij zo'n flink bedrag kan neerleggen voor een nieuw speeltje. Daarnaast heeft virtual reality zich nog niet voldoende bewezen om nu al een blinde aankoop te maken.

Op dit moment staan we aan het voorfront van de virtualrealitymarkt. Onderdelen en de vereiste computers zijn allebei nog vrij duur, maar dat zal niet voor altijd zo zijn. Naarmate meer bedrijven zich op virtual reality richten en er meer brillen worden gemaakt, zal de productieprijs langzaam zakken. In de afgelopen jaren zagen we hetzelfde gebeuren met 4K-televisies. Deze werden eerst voor soms wel duizenden euro's verkocht, maar inmiddels zakt de prijs langzaam naar een acceptabel niveau.

Luxeproduct voor fanatieke geeks

We moeten dus nog eventjes een paar jaar wachten totdat virtual reality voor iedereen een betaalbare optie wordt. Tot dan is het een luxeproduct, dat vooral door de meest fanatieke geeks in huis wordt gehaald. Geen volle portemonnee? Dan moet je nog eventjes geduld hebben.

Bastiaan Vroegop

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant