toggle menu

Virtual reality is eindelijk meer dan alleen een hype

Virtual reality is eindelijk meer dan alleen een hype

De technologie is er klaar voor en het is betaalbaar voor de consument: virtual reality komt naar de massa. Van gimmick tot een echte, meeslepende vorm van entertainment.

Lange rijen stonden er afgelopen zaterdag in Amsterdam tijdens de Bright Day voor allerlei attracties die je in 'virtual reality' (VR) kon beleven. Zoals een VR-bioscoop met een horror-ervaring in 360 graden, handschoenen die je handen nabootsen in de virtuele wereld en virtueel handboogschieten (met nep-boog).

Van kermisattractie tot vluchtelingenvrachtwagen

Virtual reality is meer dan alleen rondkijken in een videowereld. De nieuwste toepassingen combineren het beeld met realistisch geluid en handelingen, en zelfs andere zintuigen.

Bij een installatie van een Nederlandse kunstenaar, waarin je in de huid van een vluchteling kruipt (die achterin een vrachtauto door Europa reist), worden zelfs alle zintuigen gestimuleerd. Je krijgt niet alleen een VR-bril op maar ook een kapje op je mond. Je ziet dan je eigen adem in de kou in de virtuele wereld, en je ruikt geuren die horen bij de scènes.

Het grootste spektakel van het event kwam van de Spaanse machine Whiplash. Daarin wordt je stevig vastgezet om vervolgens een virtuele achtbaanrit te maken met een VR-bril op, waarbij alle bewegingen die je ziet ook echt worden uitgevoerd. Je hangt letterlijk op z’n kop en draait rond. Vrij heftig, maar mensen stonden er de hele dag voor in de rij. Deze vorm van VR lijkt bijna een soort kermis.

Een intensievere ervaring

Het leuke van deze technologie is dat mensen het gezamenlijk in de echte wereld willen beleven. Dat lijkt misschien raar, maar dat is het niet. Ten eerste omdat nog niet iedereen geschikt over VR-brillen en benodigde extra apparatuur. Maar belangrijker is dat mensen bij zoiets nieuws het prettig vinden om meteen na afloop aan elkaar te vertellen wat ze ervan vonden. En: wat zij zelf gezien hebben.

In 360-graden-video’s kijkt immers niet iedereen naar dezelfde dingen. Je kan zelf rondkijken. En het is ook echt leuk om de ander met zo’n bril op zijn hoofd helemaal op te zien gaan en de emoties te volgen die op het gezicht zijn af te lezen. De ervaring is intensiever dan als je alleen naar een scherm op afstand zit te kijken.

Jarenlang was virtual reality vooral een belofte, een vaag toekomstbeeld, bij gebrek aan betaalbare technologie en vooral bij gebrek aan content. Maar het afgelopen jaar is het een stuk makkelijker en goedkoper geworden om video’s in 360 graden op te nemen en om virtuele werelden, bijvoorbeeld van games, geschikt te maken voor gebruik in combinatie met virtual reality-headsets.

Voortekenen van een verkoopsucces

Hierdoor wordt virtual reality in 2016 snel volwassen. Facebook-bedrijf Oculus, Sony, HTC en anderen brengen verbeterde VR-brillen op de markt, gericht op gewone consumenten. De stroom aan games, video’s en andere apps voor VR komt dan pas écht op gang.

De eerste voortekenen van een groot verkoopsucces zijn er al. Sinds afgelopen vrijdag is in Nederland Samsungs goedkope virtualreality-bril Gear VR te koop. Hij kost 99 euro en werkt met recente Galaxy-toestellen. Die smartphones steek je in de bril, de ingebouwde lenzen zorgen ervoor dat het schermpje van de telefoon op de juiste manier wordt weergegeven.

Prompt is de levertijd van de Gear VR al opgelopen tot drie weken. Wie 'm nu bestelt, heeft 'm dus niet meer voor Sinterklaas in huis. Bij grote Amerikaanse winkelketens is de Gear VR zelfs al uitverkocht. Er is nog een goedkopere manier om VR te ervaren, de kartonnen Google Cardboard-brillen die met veel meer smartphones werken, maar die moet je zelf vasthouden. Dat hoeft bij de Gear VR niet: hij heeft een hoofdband.

Waar 3D-tv nooit aansloeg bij gebrek aan toegevoegde waarde, is dat bij VR anders. Dat je zelf rond kan kijken, alle kanten op, en dat het beeld vloeiend meebeweegt, zonder dat je misselijk wordt, zorgt ervoor dat je echt opgaat in de virtuele wereld.

'Immersive', noemen ze dat in de VS. Een woord dat je heel veel hoort nu in Silicon Valley. Oké, er valt nog wel wat te verbeteren qua beeldkwaliteit, maar het gaat snel de goede kant op.

Interessant jaar voor gadgetfans

Alle signalen wijzen erop dat virtual reality dit keer geen hype is, maar een blijvertje is. Het wordt straks een vorm van entertainment naast de tv in de huiskamer en de schermpjes in onze handen.

Niet alleen techbedrijven investeren er flink in, ook Hollywood is druk bezig. Disney en andere grote Hollywood-bedrijven staken onlangs al 65 miljoen dollar in een startup die een speciaal camerasysteem voor productie van virtualreality-video ontwikkelt. Ook komen er binnenkort VR-apps voor Youtube, Netflix, Twitch en Google Streetview.

Voor gadgetfans wordt 2016 een interessant jaar vanwege deze opmars van virtual reality. VR is niet langer iets wat ver weg lijkt; het komt letterlijk en figuurlijk heel dichtbij.

Tonie van Ringelestijn

Ook interessant