toggle menu

Voedselredders

Voedselredders

Een vriend van ons beschikt over een klein leegstaand huisje aan de voet van de Pyreneeën. Het is er vrij primitief en af en toe flink behelpen, maar het prachtige uitzicht maakt veel goed. En er is nog een pluspunt: na de wijnoogst kan je er, vlak bij, zoveel druiven plukken als je wilt.

De eerste keer dat we er logeerden waren we verbaasd dat wijnboeren zoveel druiven laten hangen na de officiële pluk. Na een paar dagen zagen we particulieren uit de omgeving met emmers en bakken beginnen met de ‘napluk’. Grote hoeveelheden werden op die manier gered, althans zo voelde dat. Wij lieten ons ook niet onbetuigd en plukten blauwe, witte en muskaatdruiven. Een echte Luilekkerland-ervaring! In andere jaargetijden zijn daar vijgen, bramen en noten te plukken of van de grond te rapen. 

Voedseljutters

In Nederland blijft naar schatting 5 tot 10 procent na de oogst op het land achter. Het is voor boeren niet lonend dat gedeelte als veevoer aan te wenden, maar jutters weten er wel raad mee. Er is tenslotte weinig mis met aardappels en groenten die te klein of te groot zijn of een rare vorm hebben. Het rapen daarvan voor eigen gebruik is een aloude traditie. Niet iedereen doet eraan mee, omdat het een ongemakkelijk gevoel kan geven en vragen oproept. Mag het eigenlijk wel en komt er niet opeens een boze boer zwaaiend met een hooivork op me afrennen?

Noesjka Klomberg vond er iets op: het project Voedseljutters. Ze ontwierp een grote schoudertas met opdruk voor deelnemers en legde contact met boeren. Daarnaast verstrekt ze informatie wat, waar en wanneer er iets te rapen valt. Deelnemers betalen 45 euro per jaar, waarvan een gedeelte naar de boeren gaat, die dat op prijs stellen. In Brabant en Zeeland loopt het goed, in de rest van Nederland moet het nog van de grond komen. 

Leftovers? Geen probleem

Een ander leuk initiatief is Thuisafgehaald. Deze website biedt een oplossing voor mensen die geregeld te veel koken en anderen die geen zin of tijd hebben zelf een maaltijd te bereiden. Vraag en aanbod bereiken elkaar op deze manier en het idee slaat aan. Er zijn meer afhalers (ongeveer 17.000) dan koks (2.500). Weggooien van goed eten is verleden tijd en wellicht maakt u nog een gezellig praatje met een buurtgenoot. Tot de populairste koks behoren Claudia en Frankie met respectievelijk 217 en 210 bedankjes. Neem wel ruim de tijd om alle spelregels en instructies goed te lezen. 

Over de datum?

Mediametic stelde met Over Datum Eetclubs op een ludieke manier aan de orde dat we veel voedsel onnodig weggooien, alleen maar omdat er ergens een datum op gedrukt staat. Ze organiseerden etentjes met voedsel dat over de datum was. Het eten smaakte uitstekend en niemand is ziek geworden. De etentjes werden aan een goed doel gekoppeld, door de waarde van de geredde levensmiddelen te berekenen en weg te schenken. Een prima idee dat navolging verdient!

Op hun site leggen ze uit hoe je zoiets zelf kunt organiseren. Gebruik dus je verstand, je ogen en je neus en laat je voortaan niets meer wijsmaken. Bij twijfel kun je gebruik maken van een handige lijst met de belangrijkste voedingsmiddelen.

Eet smakelijk!

Hanneke van Veen

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant