Voor niets gaat de zon op: tips om zonder geld te leven

Voor niets gaat de zon op: tips om zonder geld te leven


Er zijn mensen die bewust lange tijd gaan leven zonder geld. Daar kunnen we veel van leren.

Elk mens is uniek. De een houdt van feestjes, een ander zit graag thuis. Een volgende smult van pizza, terwijl zijn buurman van barbecueën houdt. Weer een ander is gek op sporten, en zijn collega op luieren.

Er zijn ook verschillen in de mate waarin mensen houden van geld. De een denkt er continu aan, terwijl een volgende er geen gedachte aan vuil wil maken. Er zijn zelfs mensen die zonder geld leven of leefden, zoals de Ierse zakenman Mark Boyle, de Nederlander Mundo Resink, de Amerikaanse Mildred Norman en de Duitse Heidemarie Schwermer. Zonder geld voelen ze zich gelukkiger, relaxter en vrijer, melden ze.

Ze roemen hun mooie sociale contacten, want wie geen geld heeft, heeft vaker andere mensen nodig.

Een nuttig experiment

Deze column is geen pleidooi om allemaal zonder geld te gaan leven, want dat heeft veel voeten in de aarde. Je moet bijvoorbeeld je baan of uitkering opzeggen en gaan verkassen naar een geldloze gemeenschap. Of je gaat de wereld rondreizen (voor een goed doel) en onderweg werken in ruil voor eten en onderdak.

Toch heeft het geldloze experiment interessante kanten voor iedereen. En helemaal voor mensen die krap zitten, die willen consuminderen of het milieu willen sparen. Want als je gaat leven zonder geld, dan moet je allerlei oplossingen vinden die niks kosten.

Je gaat bijvoorbeeld ruilhandel bedrijven. En je eten moet je vinden, krijgen, ruilen of zelf verbouwen. Als je leeft zonder geld denk je natuurlijk wel drie keer na voordat je iets weggooit, want iets nieuws kopen is er niet bij. Minder troep dus. Dat is goed voor het milieu.

Gratis leven

Zonder geld kun je meer voor elkaar krijgen dan je denkt. Dat hebben diverse voorvechters van de geldloze levensstijl bewezen.

Neem de Duitser Raphael Fellmer. Drie jaar lang leefde hij, samen met zijn vrouw en kind, compleet zonder geld. Dit filmpje laat zien waarom en hoe dit gezin dit voor elkaar bokste. Fellmer struinde bijvoorbeeld samen met een vriend ’s avonds langs de afvalcontainers bij supermarkten om daar prima groente, fruit, brood, tofoe en meer uit te vissen.

Later maakte hij afspraken met biologische supermarkten om hetgeen ze overhadden aan hem, andere geldlozen en armen te geven. Fellmer wilde met zijn geldloze experiment aantonen dat onze maatschappij te veel verspilt, terwijl er in principe genoeg is voor iedereen.

Gratis studeren

Zelfs studeren kan gratis. Als je de Engelse taal machtig bent, kun je voor een breed scala aan cursussen terecht op website als: CourseraUdacityClass-centraledXCodeacademy en Alinson. Een taal gratis leren lukt het beste als je een tijdje gaat werken en wonen in een land waar ze die taal spreken. Dat kan vrijwel kosteloos als je ergens je arbeid ruilt voor eten en onderdak.

Maar ook online kun je gratis talen oefenen, bijvoorbeeld via Memrise of Duolingo. Of oefen op ‘echte mensen’ door je op te geven bij een gastvrijheidsnetwerk zoals Bewelcome of Warmshowers.

Gratis bouwen

Een prachtig voorbeeld van wat mogelijk is zonder geld is het prachtige Huis van Overvloed dat een groep van 300 vrijwilligers in 2013 in Nijmegen bouwde van gekregen en gevonden materialen. Als je dit kunstje elders wilt overdoen: de gratis bouwplannen vind je hier.

En is je interesse gewekt, en wil je meer weten van leven zonder geld? Surf dan eens naar geldloos.nl en ontdek talloze andere mooie en leuke dingen die je kunt doen zonder een cent uit te geven.

Erica Verdegaal

Meer over:

Ook interessant