Voor nul euro op de eerste rang

Voor nul euro op de eerste rang

Toegang tot een cultureel uitje kost vaak tientallen euro’s. Maar wie slim en onderzoekend is, betaalt voor veel van zulke evenementen helemaal niets.

Culturele uitjes zijn gezond voedsel voor de geest, maar wel vaak peperduur. Een kaartje voor het Amsterdamse Rijksmuseum kost maar liefst 19 euro. En wie toegang tot het Concertgebouw wil, moet niet zelden 35 euro neertellen. Ook voor een stoel in theater Carré ben je minimaal een paar tientjes kwijt; soms zelfs 75 euro of meer. En een avondje André Rieu maakt je snel negentig tot zelfs enkele honderden euro’s lichter - per persoon, welteverstaan.

Daarnaast maak je reis- en parkeerkosten. En natuurlijk gebruik je voedsel en drank in een horecatent, want een eigen voedselpakket meenemen is in culturele kringen absoluut not done. Dit alles maakt cultureel genieten bijna onbetaalbaar, helemaal als je een heel gezin meeneemt. Hoewel?

Slimmeriken zijn voordeliger uit

Wie zijn entreekaartjes altijd lukraak bestelt, is inderdaad kapitalen kwijt aan cultuur. Maar slimmeriken met geduld, tijd en een computer zijn veel voordeliger uit.

Veel cultureel kwaliteitsvertier blijkt namelijk helemaal niets te kosten. Hoe je die buitenkansen vindt? Gewoon, met behulp van Google. Door slim en geduldig te zoeken op het web vind je talloze culturele uitjes die je kunt bezoeken voor niets of weinig geld. Het volgende voorbeeld maakt duidelijk hoe je dit aanpakt.

Stel, je wilt weleens voordelig of zelfs gratis naar het Amsterdamse Concertgebouw. Google dan op concertgebouw+gratis. En ja hoor. Van september tot en met juni kun je in deze wereldberoemde concertzaal vrijwel elke woensdag om 12:30 uur terecht voor een gratis lunchconcert. Zorg wel dat je ruim een half uur van te voren aanwezig bent, want deze buitenkans is populair.

Datzelfde geldt voor de gratis lunchconcerten in het Amsterdamse Nationale Opera & Ballet (voorheen Muziektheater). Die zijn elke dinsdag om 12:30 uur.

Theater en muziek voor niks

Probeer ook eens de zoekcombinatie gratis+theater, want dat is een voltreffer. Hiermee ontdek je op openluchttheater.nl dat je elke vrijdag, zaterdag en zondag gratis welkom bent bij de voorstellingen in het Vondelpark Openluchttheater te Amsterdam. Men gaat wel rond met de pet. Maar de organisatoren zijn tevreden met minimaal één euro.

Ook gratis zijn diverse events van Theater Rotterdam. En in Muziekgebouw aan 't IJ kun je op diverse donderdagen terecht voor een gratis lunchconcert. Verder verzorgt het Amsterdamse Bimhuis elke donderdagavond voor niks een 'workshop & session'. En het Slottuintheater in de tuin van Slot Zeist is diverse zondagen gratis toegankelijk voor muziek- en theatervoorstellingen.

Gratis evenementen en open dagen

Probeer ook eens te googlen op gratis+museum, gratis+expositie, gratis+cabaret, gratis+concert of gratis+rondvaart. Zelfs gratis+rembrandt levert een leuke rondleiding op.

Breid je lijst van uitjes nog uit met bekende gratis evenementen en open dagen. Ook deze vind je eenvoudig via het internet. Zoek bijvoorbeeld op Luchtmachtdagen, Boerderijdagen van Campina, Marinedagen, Nationale Museumweek, en de open dagen van instellingen zoals scholen, ziekenhuizen, technische instellingen of de rechtbank.

Ook straatfestivals (google op 'straatfestival') en rommelmarkten (google op 'rommelmarkt') zijn aanraders.

Hou ook de regionale krant of website in de gaten. Vooral 's zomers wordt er van alles georganiseerd.

Altijd een uitje bij de hand

Noteer alle gratis culturele kansen die je aanspreken met daarbij de data, aanvangstijdstippen en websites. Sorteer de gegevens op datum. Dan heb je altijd een geweldig maar toch gratis cultureel uitje bij de hand.

Erica Verdegaal

Meer over:

Ook interessant