Voorkom een burn-out, doe als de poes

Voorkom een burn-out, doe als de poes

Jarenlang werkte ze keihard. Zelfs toen haar vader overleed, was ze al snel daarna weer aan het buffelen – juist een fijne afleiding vond ze. Het harde werken voelde ook niet als iets dat haar te veel kon worden: ze vond haar werk toch leuk?

Maar een paar weken geleden ging mijn goede vriendin S. ineens toch onderuit. Ze was al een paar maanden heel erg moe en kon zich steeds moeilijker concentreren. Nu zit ze thuis, met de diagnose: burn-out.

Juist nu de economische crisis voorbij is, stijgt het aantal burn-outs fors, zo werd vorige week bekend. 15 procent van Nederlandse vrouwen zegt een burn-out te hebben, of te hebben gehad – twee jaar gelden was dat nog 9,4 procent. Het aantal mannen met een burn-out is minder hoog, maar ook bij hen stijgt het: van 6 procent twee jaar geleden, tot 9 procent nu, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek.

'Te veel gepamperd'?!

Meteen na het bekend worden van de cijfers buitelden experts over elkaar heen met verklaringen: 'Het komt door de onzekerheid van al die tijdelijke contracten', meldde er een - omdat de burn-out veel bij jongere werknemers toeslaat. 'Nee, het komt doordat mensen nu de crisis voorbij is veel harder moeten werken', beweerde de ander. Een paar psychologen zeiden: 'De jongere werknemer is in zijn jeugd te veel gepamperd. Als ze dan het échte werkende leven binnenstappen, valt dat tegen en kunnen ze het niet aan.'

Van die laatste verklaring werd ik nogal kribbig. Veel jonge werknemers volgden hun opleiding in een tijd dat het door de crisis leek alsof ze daarna nooit aan de bak zouden komen, na hun studie liepen ze soms nog extra stages (lekker goedkoop voor werkgevers) en nu gaan ze van tijdelijk contract naar tijdelijk contract. Noem dat maar gepamperd.

Wat de oorzaak ook moge zijn: we hebben een gigantisch probleem als werkende samenleving. Naar schatting kost dit de maatschappij 2 miljard euro per jaar.

's Avonds nog aan het werk

Vriendin S. vertelde me dat ze al maandenlang op de rem had proberen te trappen. Het bedrijf waar ze werkt heeft tijdens de economische crisis reorganisatie op reorganisatie gestapeld, waardoor de werkdruk steeds groter werd. Ze heeft ook nog eens een veeleisende leidinggevende, die haar in de avonduren en soms zelfs in het weekend appte met werkvragen. Dat bleef hij ook doen nadat ze had aangegeven dat het allemaal te veel werd.

Ook dit is niet echt uniek: uit onderzoek komt naar voren dat leidinggevenden vaak niet weten hoe ze een werknemer met burn-outklachten het beste kunnen begeleiden 

Wij harde werkers zullen het dus toch vooral van onszelf moeten hebben. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tipte in de 'Week van de werkstress' 99 oplossingen. Daar staan adviezen  bij die we allemaal wel kennen (eet gezond, slaap voldoende en ga lunchwandelen met je collega's), maar er zijn ook een paar tips bij die je echt aan het denken kunnen zetten.

Met het beeld van S.' vermoeide, wit weggetrokken gezicht in mijn achterhoofd, ga ik deze drie de komende tijd zelf proberen toe te passen:

  • 'Thuis ben je vrij. Dit doe je door je telefoon uit te zetten en niet je e-mail te checken.' Een logische tip die nog best lastig uit te voeren is in deze tijd van smartphoneverslaving en werkgevers (of in mijn geval opdrachtgevers) die het heel normaal vinden dat je buiten werktijd te bereiken bent.
  • 'Als je druk bent, heb je de neiging om als eerste de taken weg te laten waar je het meeste energie van krijgt. Probeer hier juist tijd voor te maken in je planning.' Heel herkenbaar: in tijden van grote drukte staat mijn agenda al snel vol met 'moetjes'. De projecten waar ik echt blij van word, raken ondergesneeuwd.
  • 'Rommel kan stress veroorzaken. Ruim je bureau, auto, computer en tas regelmatig op.' Dat is nogal een confronterende tip. Als ik nu naar mijn bureau kijk, zie ik stapels papier, boeken, een los toetsenbord dat het niet meer doet, met koffievlekken opgeleukte rekeningen die betaald moeten worden... En op een kussentje een ontspannen spinnende poes. Daar zou ik eens een voorbeeld aan moeten nemen.

Mensje Melchior

Ook interessant