toggle menu

'Vreemdgaan' loont!

Dit jaar stijgt vrijwel ieders inkomen iets, volgens officiële cijfers. Leuk bericht, maar we houden er bijna allemaal minder aan over, omdat van alles duurder wordt. Ga niet bij de pakken neerzitten, want er is veel te bedenken. Met wat creativiteit, energie en doorzettingsvermogen is er van enkele tientjes tot honderden euro's te besparen of te verdienen.

Verkoop die zooi!

Je hebt vaak meer in huis dan je denkt, op zolder in kasten of kelder. Verkoop spullen die je niet meer nodig hebt niet alleen op Koninginnedag, maar het hele jaar door via internet. Oude boeken aan boekwinkels verkopen brengt bijna niets op. Via boekwinkeltjes.nl verdien je er aardig aan. Nieuwere boeken met een ISBN nummer verkoop je via bol.com, waar je zelf alleen maar hoeft te verzenden, en de afrekening door Bol wordt gedaan.

Maak van kinderwagens, tenten, kleding, laarzen en andere huisraad foto’s en plaats gratis advertenties op marktplaats.nl. Wacht tot de betaling binnen is en houd rekening met de verzendkosten.

Verhuur je huis!

Verhuur een niet gebruikte kamer of zolder. In 2011 geldt een vrijstelling van € 4.333 voor de inkomstenbelasting. Er is enorme behoefte aan kamers bij studenten, maar ook bij jonge mensen met een baan. Verspreid het bericht dat je wilt verhuren bij familie, vrienden en kennissen of meld je aan bij een woningbureau.

Als je niet permanent wilt verhuren, maar wel de beschikking hebt over een logeerkamer met goede bedden, dan kan het ook per nacht, bijvoorbeeld via vriendenopdefiets.nl. Een non-profit organisatie die het recreatief fietsen en wandelen bevordert onder het motto: sportief toeren en gezellig overnachten. Ze beschikken over een enorm netwerk van particuliere gastadressen (ook in België en Duitsland). Logies met ontbijt is maximaal 19 euro per persoon. De meeste gasten komen vrij laat aan, gaan vroeg naar bed en vertrekken ’s ochtends weer voor dag en dauw.

Maak een Prijzenboek!

Geen kamers of spullen over? Dan kun je altijd nog besparen met een Prijzenboek. Maak dat in een ordner of multomap met alfabetische indeling. Neem voor ieder van de producten die je koopt een apart vel en noteer daar het merk en de prijs. Handig is om alles om te rekenen naar liter- of kiloprijzen.

En nu komt het: ga geregeld ‘vreemd’ door in andere supermarkten te kopen. Pas dan kun je goed vergelijken. Noteer ook daarvan de merken en prijzen. Het is wat extra werk, maar het kan veel opleveren.

In de meeste huishoudens wordt maar een beperkt aantal artikelen gebruikt van het enorme assortiment. Al snel weet je precies waar je wat het voordeligst kunt kopen. Besparingen tot meer dan 100 euro per maand, voor een gezin met twee kinderen, zijn haalbaar. Kassa!

Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Veel bespaartips van Marieke Henselmans zijn te vinden op: www.allesoverbesparen.nl/bespaartips.html

Meer over:

Ook interessant