toggle menu

Waarom je niet alle 'ophef' over Pokémon GO moet geloven

Waarom je niet alle 'ophef' over Pokémon GO moet geloven

Een beetje socialmediagebruiker heeft ze in de afgelopen week wel gezien: de waarschuwingsberichten over Pokémon GO, die volop gedeeld worden op Twitter en Facebook. Hoe serieus moet je deze nemen?

Bedrijven waarschuwen spelers van de nieuwe game, die kennelijk in grote aantallen op verboden terrein komen om zeldzame monstertjes te vangen. Dat gebeurt vaak in de vorm van een ludiek briefje aan een deur, dat vervolgens wordt gefotografeerd en op sociale media rondgaat.

Stiekem toch een beetje anders

Het lijkt er op dat al die bedrijven razendsnel met hun tijd meegaan en rekening houden met de nieuwe locatiegame, maar in de praktijk zit het stiekem toch een beetje anders. De briefjes hebben vermoedelijk zelden te maken met overlast van Pokémon GO-spelers, en een stuk meer met een beetje media-aandacht.

De klagers beweren vaak hetzelfde: spelers van Pokémon GO zijn een verboden deel van bijvoorbeeld een winkel binnengelopen, zodat ze daar een wilde pokémon konden vangen. Er zat namelijk een Pikachu op het bedrijfstoilet, of een Magnemite in het magazijn van de buurtsuper.

Zo werkt het spel niet

Dat klinkt aannemelijk voor een game waarbij je op locaties in de echte wereld monsters moet vangen, maar zo werkt Pokémon GO helemaal niet. Pokémon GO kijkt naar de GPS-locatie van een smartphone om te zien waar een monster zit, maar verwacht daarbij niet dat je op een exacte locatie gaat staan om hem vervolgens te vangen.

Zit er een Growlithe in de kantine van een drogist? Dan kun je die net zo makkelijk vanaf de andere kant van de straat vangen. Zolang je een meter of 50 in de buurt bent van de wilde pokémon, komt het meestal wel goed.

Dit bereik zorgt ervoor dat je bijna nooit verboden terrein op hoeft. Dat zal pas een bezwaar worden op echt grote locaties, zoals loodsen op industrieterreinen. De kans dat daar een pokémon opduikt is echter nihil, want het spel laat ze alleen op drukbezochte plekken verschijnen.

Er zijn Pokéstops en Gyms die op specifiekere locaties in de echte wereld staan, maar deze zijn allemaal gebaseerd op publieke kunstwerken en culturele objecten. Deze vind je bijna altijd op openbaar terrein, waardoor spelers ze bereiken zonder op verboden gebied te komen.

Als je kijkt hoe het spel in elkaar zit, is de kans dus zeer klein dat Pokémon GO-spelers stiekem over een hek klimmen om iets bijzonders te vangen. Deze gamers kunnen immers hetzelfde voor elkaar krijgen door mooi op openbaar terrein te blijven - ze missen daar helemaal niks.

Slim inspelen op de hype

Toch zijn er wereldwijd honderden berichten van winkels die last zouden hebben van wilde pokémon die klanten naar onbedoelde plekken lokken. Waarom is dat zo? Vermoedelijk proberen deze winkels eventjes slim op de hype rond de game in te spelen.

Berichten over ophef rond Pokémon GO scoren in de media ontzettend goed op dit moment. Auto-ongelukken zijn bijvoorbeeld ineens groter nieuws dan normaliter, enkel omdat er spelers van het spel bij betrokken zijn.

Hang een briefje op de deur over Pokémon GO in jouw winkel, en de kans bestaat dat je heel eventjes viral gaat. En al helemaal als dat briefje overtredingen van spelers impliceert - want niks is spannender dan een controversiële app die mensen slechte dingen laat doen. Het is allemaal een slimme manier om eventjes wat aandacht in de media te genereren.

Wees kritisch op Pokémon GO-nieuws

Niet ieder bedrijf zal zo slinks zijn; er zullen vast onervaren of onbeleefde mensen zijn die het spel als excuus gebruiken om kattenkwaad uit te halen. Maar op het moment is op commercieel vlak veel te behalen door als bedrijf iets te zeggen over Pokémon GO.

De marketingwereld is zich steeds beter bewust van het spel - er zijn zelfs al tiplijsten online verschenen over hoe een bedrijf kan inspelen op de hype.

Probeer daarom altijd kritisch te zijn naar berichten over deze game. Kijk of de meldende partij andere belangen heeft bij het delen van zo'n 'waarschuwing'. Is het probleem waarover bericht strikt gezien niet mogelijk binnen de game? Dan bestaat er een prima kans dat er stiekem niet heel erg veel aan de hand is.

Bastiaan Vroegop

Beeld: ANP Foto

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant