toggle menu

Waarom mazelenfeestjes mij boos maken

Waarom mazelenfeestjes mij boos maken

Italiaanse mazelenfeestjes... Hoe meer ik erover lees, hoe kwader ik word. Zeker door de reacties die het mazelenfeestjesnieuws oproept.

Aan de ene kant zijn er mensen met kennis van zaken (veel artsen) die op sociale media uit proberen te leggen hoe vaccins precies werken en die mythes proberen te ontkrachten. Waarna de anti-vaxxers weer reageren met dat het toch raar is dat mensen 'zonder na te denken spuiten in hun baby's laten zetten, waardoor die hun hele leven lang allerlei gezondheidsproblemen hebben'. Om zo maar weer eens een wild gerucht over vaccinatieschade (echt nog nooit in een onderzoek bewezen) neer te zetten als een onomstotelijke waarheid.

(Lees ook dit artikel van Nieuwsuur over Italiaanse mazelenfeestjes.)

Rare complottheorieën

In Italië zijn de anti-vaxxers boos omdat ze zich volgens de wet verplicht moeten laten vaccineren tegen zo'n tien ziektes. Uit protest organiseren ze dus feestjes waarbij ze hun kinderen blootstellen aan de mazelen. Dus eerst beslis je, op basis van rare complottheorieën en uitgangspunten als dat 'mazelen doormaken is goed voor een kind', je kind niet te laten vaccineren. Dat is je goed recht. Althans, als je in Nederland woont.

In Italië sinds kort niet meer. Daar moeten volgens een nieuwe wet ouders hun kinderen verplicht laten vaccineren tegen tien ziektes, waaronder polio, mazelen, kinkhoest en rode hond. Anders zijn de kinderen niet welkom op scholen en kinderdagverblijven. Dit alles omdat vorig jaar bijna vijfduizend mensen besmet raakten met mazelen, en er door die epidemie vier doden vielen.

49 doden

Maar goed, je besluit dus je kind niet te laten vaccineren, en dan ga je het ook nog eens blootstellen aan dit virus. Alsof het een onschuldige kinderziekte betreft. In Europa sterft 1 op de 1000 baby’s, 5 op de 100 krijgen een longontsteking. Een andere mogelijke complicatie: blindheid. De afgelopen twee jaar zijn er in Europa 49 mazelendoden gevallen. De laatste mazelenepidemie in Nederland was in 2013, in de Bijbelgordel. Een meisje overleefde het niet.

Nu kun je veel zeggen over mensen die zich niet willen laten vaccineren om religieuze redenen, maar ik weet wél zeker dat zij zich nooit zullen wagen aan zoiets als een mazelenfeestje: het gaat om Gods wil, maar je hoeft de goden natuurlijk niet te verzoeken.

De laatste polio-epidemie

Anderhalf jaar geleden schreef ik hier ook een column over vaccinaties; ik zei toen dat je kind laten vaccineren een verantwoordelijkheid is die verder gaat dan je eigen gezin. Door je kind te laten inenten, versterk je de groepsimmuniteit en voorkom je dat kinderen die een verzwakte afweer hebben, of die nog niet ingeënt zijn (de eerste mazelenvaccinatie wordt pas met 14 maanden gegeven), met het virus in aanraking komen.

Het regende reacties. Iemand tipte mij om eens te kijken naar mensen die in Nederland polio hadden gekregen omdat ze niet waren ingeënt om religieuze redenen. Voor de Volkskrant schreef ik deze reconstructie van de laatste polio-epidemie in Nederland, 25 jaar geleden. Ik sprak uitgebreid met Jan (in die tijd 39 jaar oud) en zijn vrouw. Hij was nooit gevaccineerd en besloot toen de epidemie uitbrak ook geen noodvaccin te halen. Zijn dochter raakte eerst besmet, maar knapte weer op. Hij niet: hij hield er verlammingsverschijnselen aan over en is voor zijn leven gehandicapt. Tijdens die epidemie stierven twee mensen; de eerste dode was een baby van vier weken oud.

Geen spijt

Spijt van zijn beslissing om geen noodvaccin te halen, heeft Jan nooit gehad. 'God handelt uit liefde, hij heeft het beste met ons voor', is zijn standpunt.

Ik merkte tijdens het journalistieke spitwerk dat ik veel meer begrip op kan brengen voor mensen die om zo'n principiële reden niet vaccineren, dan voor mensen die er allerlei wilde – en onbewezen – theorieën op nahouden. (Voor de geïnteresseerden: dit artikel uit 2016 waarin alle onzinargumenten met wetenschappelijk bewijs onderuit worden gehaald, is nog helemaal up-to-date). Het zal er ook mee te maken hebben dat iemand als Jan anderen nooit het verwijt zal maken dat ze 'klakkeloos een spuit in hun baby laten zetten'.

Kan er in Nederland weer een polio-epidemie uitbreken, zo vroeg ik mij af. Ja, dat kan, zolang het virus nog regelmatig in het buitenland opduikt kunnen ongevaccineerde reizigers ermee besmet raken en het weer naar ons land toe brengen. Een deskundige vergeleek Nederland met een droog bos in de zomer; er hoeft maar een vonkje virus bij te komen, en we hebben hier weer een bosbrand, zo zei hij.

En zo'n grootschalige mazelenepidemie als in Italië, kan dat hier ook? De vaccinatiegraad ligt hier gelukkig hoger dan daar, maar daalt ook bij ons licht.

Ik ben inmiddels een groot voorstander geworden van meer regels rondom vaccineren in Nederland. Het zal ermee te maken hebben dat terwijl ik dit schrijf mijn dochtertje van nog geen jaar in de woonkamer rondkruipt. Zij is nog niet gevaccineerd en het idee dat ze besmet zou kunnen raken terwijl we anno 2018 een prima werkend vaccin hebben, vind ik onverteerbaar.

Op z'n minst een meldplicht

Verplichten dan maar, net als in Italië, maar ook in Frankrijk en België? Ja, graag! Gewoon invoeren die hap, voor de tien gevaarlijkste infectieziekten. Maar dat zal er de komende tijd zeker niet van komen, nu christelijke partijen meeregeren.

Ik vind dat er op z'n minst een meldplicht moet komen bij de kinderopvang; op die manier weet je tenminste of je kind dat jonger is dan 14 maanden een (ook al is het heel klein) risico loopt.

En laten we verder hopen dat er niemand in Nederland op het onzalige idee komt een mazelenparty te organiseren. De kans op een nieuwe epidemie is zo ook al groot genoeg.

Mensje Melchior

Meer over:

Ook interessant