Waarom trekt Samsung de Galaxy Note 7 terug met 'maar' 100 meldingen?

Waarom trekt Samsung de Galaxy Note 7 terug met 'maar' 100 meldingen?

Het verschijnen van een nieuwe smartphone is wel vaker groot, internationaal nieuws. De Galaxy Note 7 van Samsung was deze week echter van een andere orde. De telefoon werd enkele weken na verschijning teruggeroepen, nadat er meerdere meldingen van exploderende accu’s binnenkwamen.

De productie en verkoop werd deze week gestaakt. Hoe leidde zo'n 'klein' aantal meldingen tot  het einde van een nieuwe smartphone, waar miljoenen aan onderzoeks- en productiegeld in zat?

Aantal ongevallen?

Het aantal gemelde problemen leek immers vrij laag. Samsung had in de afgelopen weken ruim twee miljoen exemplaren van de Note 7 verkocht, terwijl er in bijvoorbeeld de VS slechts 96 meldingen van brandproblemen werden gedaan. Bij ruwweg 1 op de 20.000 toestellen is dus het probleem geconstateerd en gemeld bij Samsung. De kans dat je Galaxy Note 7 tot op heden is ontploft, lijkt dus relatief klein.

Laat je echter niet door dat lage cijfer bedotten. Minder dan honderd meldingen klinkt laag, maar dit cijfer staat niet gelijk aan het aantal ongevallen. De kans bestaat altijd dat een aantal Galaxy Note 7-bezitters nog geen contact heeft opgenomen met de fabrikant, ook al is hun telefoon in brand gevlogen of geëxplodeerd.

De cijfers richten zich bovendien op alleen de Verenigde Staten. De Galaxy Note 7 was sinds 19 augustus verkrijgbaar in 10 landen, waardoor het aantal gemelde brandproblemen nog hoger kan liggen.

Tijdsgebonden

Het aantal problemen kan nog hoger komen te liggen, als je rekening houdt met de aard van het probleem. Exploderende smartphones zijn op zich niks nieuws - maar meestal komen de problemen zelden voor. Als een smartphone-accu bij een beschadiging van het toestel openscheurt, komen er soms chemicaliën samen die gesplitst moeten blijven. De batterij blaast hierdoor soms op als een ballon, of kan zelfs in brand vliegen.

Dit soort batterijgebonden problemen vinden meestal bij beschadigingen voor, of bij zeldzame productieproblemen. Wat bij de Galaxy Note 7 precies de telefoons in brand laat vliegen is echter onduidelijk.

We weten daarom niet of het probleem tijdsgebonden is. De eerste meldingen kwamen binnen in de afgelopen twee maanden - maar wie zegt dat andere verkochte telefoons in het komende jaar niet alsnog in brand vliegen? Wellicht zijn deze explosies van vroeg beschadigde accu’s, maar kunnen anderen later ook worden getroffen.

Oorzaak nog niet gevonden

Het aantal Notes dat kan exploderen, kan door het bovenstaande exponentieel hoger liggen. Dat alleen al is reden om een telefoon terug te roepen, maar bij Samsung speelt er nog iets mee. Volgens bronnen heeft Samsung de oorzaak nog steeds niet gevonden. Toen de eerste exploderende toestellen werden vervangen, bleken de nieuwe modellen net zo gevaarlijk te zijn.

Samsung heeft dus een telefoon op de markt gebracht die de komende maanden nog veel vaker kan exploderen, zonder dat daar een snelle, concrete oplossing voor is. Door de Note 7 op de markt te houden loopt het bedrijf groot risico. Op het moment heeft de telefoon al zo'n slechte reputatie, dat luchtvaartmaatschappijen reizigers adviseren om hun Note uit te schakelen. Hoe groter het aantal meldingen van brand, hoe meer imagoschade Samsung oploopt.

Het bedrijf moet dus wel de Galaxy Note 7 van de markt halen, wil het in de toekomst zonder grote risico's telefoons uitbrengen. Het lijkt de enige goede keuze, maar wel een ontzettend pijnlijke. Het bedrijf verwacht in het derde kwartaal van 2016 namelijk flink minder geld te verdienen door de terugroepactie.

Bastiaan Vroegop

Ook interessant