Waarom zit er soms toch alcohol in alcoholvrij bier?

Waarom zit er soms toch alcohol in alcoholvrij bier?

Als je een alcoholvrij biertje bestelt, dan verwacht je dat er nul procent alcohol in zit. Althans, dat dachten mijn zwangere vriendinnen. Toch bleek er nog een klein percentage in te zitten. Hoe zit dat? Waarom heet het dan alcoholvrij? En mag je het dan wel drinken?

De consumptie van alcoholvrij bier groeit al jaren flink, in 2015 was dit nog 27%. Dus wat duidelijkheid erover kan geen kwaad.

Om alcoholvrij (of –arm) bier te maken wordt de alcohol verwijderd na het brouwen of wordt het brouwproces aangepast, zodat er geen alcohol ontstaat.

'Alcoholvrij' is niet per se vrij van alcohol

De term 'alcoholvrij' betekent niet per se nul komma nul procent alcohol. Zo mag alcoholvrij bier maximaal 0,1% alcohol bevatten en alcoholvrije wijn (door de critici ‘druivensap’ genoemd) 0,5 %.

Maar ook in andere dranken is een klein beetje alcohol toegestaan, want alcohol kan ontstaan door natuurlijke gistingsprocessen. Dit is een onbedoeld, maar onvermijdelijk proces en gebeurt bijvoorbeeld bij vruchtensappen. Volgens de Nederlandse Warenwet mag frisdrank (en vruchtensap) om die reden maximaal 0,5% alcohol bevatten.

'In Nederland zijn we streng met het wettelijke percentage van alcoholvrij bier', zegt Cees-Jan Adema, directeur van de brancheorganisatie Nederlandse Brouwers. In andere Europese landen kan alcoholvrij bier meer alcohol bevatten. Bijvoorbeeld: 0,5% in Denemarken en Zweden, 1% in Spanje en zelfs 1,2% in Italië en Frankrijk.

En dan is er ook nog alcoholarm bier, dat mag in Nederland 1,2 % alcohol bevatten. Tot slot zijn er ook nog drankjes met een lager alcoholpercentage (dan normaal bier), zoals 2% of 3,5%.

Eén biertje, verschillende normen

En nu moet je even opletten: een Nederlands gebrouwen biertje van 1,2% wordt in Nederland verkocht als alcoholarm bier, maar een in Italië gebrouwen biertje van 1,2% kan in Nederland verkocht worden als alcoholvrij. Hoe kan dat?

Doordat door Europese regelgeving buitenlandse brouwers hun (naar hun standaarden) alcoholvrije bier gewoon in ons land mogen verkopen, aldus het Kennisinstituut Bier. Maar dit is vooral in theorie. Of in de praktijk buitenlands bier met 1,2% ook als ‘alcoholvrij’ wordt aangeduid, is onduidelijk. Ook Cees-Jan Adema moet het antwoord schuldig blijven.

Foodwatch maakte zich onlangs kwaad over alcohol in alcoholvrij bier, want ook een beetje alcohol is alcohol en moet dus duidelijk vermeld worden.

In Nederland begint wetgeving over alcoholhoudende drank bij 0,5 procent. Dus aan jongeren onder de 18 jaar mag alleen drank met een alcoholpercentage onder de 0,5 verkocht worden.

Wat als je moet rijden of zwanger bent?

Er zijn doelgroepen die gezondheidsvragen hebben over zo’n laag alcoholpercentage. Mag je bijvoorbeeld alcoholvrij bier drinken als je nog moet rijden, of als je borstvoeding geeft? De meningen verschillen.

Volgens het Kennisinstituut Bier mag dat wel. Uit wetenschappelijk onderzoek dat het Kennisinstituut Bier aanhaalt, blijkt dat er nauwelijks effecten zijn van alcohol tot 0,5%: dus geen verhoging van de bloedalcoholconcentratie bij normale consumptie.

Wim van Dalen, directeur van STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, houdt een 0,0 % -grens aan. 'Dan zit je immers altijd goed en kan er ook geen onduidelijkheid over bestaan.'

Dat vindt ook Cees-Jan Adema van Nederlandse Brouwers. 'Alcohol en zwangerschap gaan niet samen.' De Gezondheidsraad pleit eveneens voor de nulnorm.

Check het etiket

Staat er geen 0,0% op de fles (of het blikje), check dan altijd het etiket. Daar staat soms ook een zwangerschaplogo op (of eentje een dikke streep erdoor).

Kortom, je zult je eigen afweging moeten maken. Ben je toevallig zwanger en hou je van (alcoholvrij) bier? Misschien heb je wat aan dit magazine.

Hoe doen ze dat dan in de horeca? 'In de horeca houden ze zich aan de wet', aldus woordvoerder Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland. Dus alcoholvrij bier is eigenlijk bier tot 0,1%.

Willen consumenten 0,0%-bier (of wijn) drinken, dan moeten ze daar specifiek naar vragen. En dat is ook mijn eigen ervaring. Biertjes die (onder Europese normen) als alcoholvrij verkocht worden, kunnen dus nog wel degelijk wat alcohol bevatten en je zult hier dus zelf goed naar moeten vragen en / of het etiket moeten checken.

Iris Böhm 

Ook interessant