toggle menu

Wat kost een huisdier?

Wat kost een huisdier?

Zes op de tien huishoudens hebben minimaal één huisdier. De kosten per maand lopen uiteen van €3,50 voor een vis tot minimaal 85 euro voor een hond.

Ons land telt zo’n 2,9 miljoen katten, 2 miljoen zang- en siervogels, 1,5 miljoen honden en 6,6 miljoen aquariumvissen, blijkt uit onderzoek. Deze huisdieren brengen kosten met zich mee, maar meestal ook plezier. Diverse studies laten zien dat huisdieren de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de eigenaar en zijn of haar kinderen positief beïnvloeden. De prijs die je daarvoor betaalt, verschilt van dier tot dier, en van de aankoopkeuzes die je maakt. Voor elk dier krijg je doorgaans te maken met eenmalige aanschafkosten én met kosten die elk jaar terugkeren . We beginnen met de kosten van een hond.

De aanschafkosten van een hond

De aankoop van een raspup kost al snel 500 euro, en vaak nog meer. Toch is het de laatste jaren populairder geworden om een rashond aan te schaffen. Aan een hond uit het asiel ben je veel minder kwijt. Voor beide soorten hond heb je een hok of mand nodig met toebehoren, plus halsband, riem, etensbak, borstel en speelgoed. Daaraan hangt doorgaans een prijskaartje van 100 tot 200 euro.

Jaarlijks ongeveer 1000 euro voor je hond

Naast die eenmalige kosten zijn er uitgaven voor een hond die jaarlijks terugkomen. Denk aan inentingen (100 euro), ontwormen (50 euro), antivlooimiddel (120 euro), de verzekering (200 euro), voer (600 euro), hondenbelasting (75 euro), soms een hondentraining (200 euro) en voor sommige honden een trimsalon (200 euro). De totale kosten in het eerste jaar van een pup zijn te schatten op gemiddeld 1.200 tot 2.250 euro. Daarna ben je jaarlijks pakweg 1.000 euro kwijt. Dat laatste is gemiddeld 83 euro per maand. Die kosten lopen op als je een hondenuitlaatservice gebruikt en / of je hond tijdens je vakantie laat logeren in een huisdierenhotel. Verder kunnen de kosten van medicijnen, operaties, tandvleesbehandelingen, fysiotherapie en een crematie er enorm inhakken. 

De aanschafkosten van een kat

Een kat is doorgaans goedkoper dan een hond. Het meest voordelig is een kat uit het nest van iemand die je kent. Een asielkat kost pakweg 60 euro, terwijl aan een raskat een prijskaartje van 200 tot 1.000 euro hangt. Dat laatste verklaart mogelijk waarom de populariteit van raskatten de laatste jaren sterk is gedaald. Want bovenop de aanschafkosten komen nog eenmalige kosten zoals die van een krabpaal (20 tot 140 euro), een kattenbak, een halsband, water- en voederbak en speelgoed (80 euro), sterilisatie of castratie (50 tot 100 euro) en mogelijk een kattenluik (tot 60 euro). Reken in totaal op 150 tot 400 euro.

Een kat kost zo’n 400 euro per jaar

Voor de jaarlijkse uitgaven aan een kat moet je rekenen op voeding (200 euro), kattenbakvulling (65 euro), vaccinaties, antivlooienmiddelen en ontwormingskuren (120 euro), een inenting (25 euro) en speelgoed (10 euro). Dus ruim 400 euro per jaar. Dat is pakweg 35 euro per maand. Die kosten kunnen oplopen als je de kat tijdens je vakanties naar een kattenhotel brengt en/of als de kat sukkelt met zijn gezondheid.

Voordelige keus: konijn of kanarie

Voordeliger dan een hond of kat is een konijn of kanariepietje. Een konijn plus onderkomen kost naar schatting eenmalig 200 euro en maandelijks 15 euro. Reken voor de kanarie op eenmalig 120 euro (inclusief kooi) en maandelijks 7 euro.

Nog voordeliger is een vis. Je hebt al een vis vanaf twee euro. En voor een eenvoudig aquarium met filter, verlichting en decoratieve elementen zoals planten een steentjes ben je maximaal 100 kwijt. Jaarlijks kost een vis hooguit 45 euro aan voer en onderhoud van het aquarium. Dat is circa 3,75 per maand. Als je beurs het toelaat, kun je je verzameling vissen voorzichtig uitbreiden.

Erica Verdegaal

Ook interessant