Wat kost een kind?

Wat kost een kind?

Over de kosten van kinderen doen de meest wilde verhalen de ronde. Wat je écht kwijt bent, hangt af van allerlei individuele factoren.

Deze week haalde de Belgische Gezinsbond de media met het bericht dat een doorsnee kind, inclusief kinderopvang en onderwijs, €462,17 per maand kost. Uitgaande daarvan zou de hele opvoeding van één kind ruim 170.000 euro vergen! Maar schrik nog niet, want voor de Nederlandse situatie klopt deze bewering van geen kant. Ouders betalen namelijk lang niet alle kinderkosten zelf –denk aan onderwijs. Wat je écht kwijt bent, hang bovendien af van allerlei individuele factoren.

Gemiddelde kosten

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kost één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen (inclusief vakantiegeld, toeslagen en de kinderbijslag) van de ouders. Aan twee kinderen zou je gemiddeld 26 procent van je besteedbaar inkomen kwijt zijn. Drie en vier kinderen kosten respectievelijk 33 en 40 procent van het inkomen. Dus hoe groter je gezin des te hoger de totale kinderkosten, maar hoe lager de gemiddelde kosten per kind. Een gezin met twee kinderen en maandelijks 1.500 euro te besteden, is zo bezien jaarlijks 4.680 euro aan de opvoeding kwijt. Maar een huishouden met één kind en jaarlijks 60.000 euro te besteden, geeft aan dat ene kind jaarlijks gemiddeld 10.200 euro uit.

Ben jij gemiddeld?

Deze cijfers gelden natuurlijk alleen als je zo’n voorbeeldige, gemiddelde burger bent, die precies doet wat alle andere huishoudens doen. Maar ben jij dat? Of beter: wil je dat zijn? Het hoeft niet. Het idee dat kinderen veel geld kosten, is in zekere zin een mode- of tijdverschijnsel. Nog maar een halve eeuw geleden was het doodnormaal dat kinderen het gezinsinkomen deels garandeerden. 

Maar naarmate de welvaart sinds de jaren zestig groeide, is het steeds normaler gaan lijken dat ouders alles betalen en kinderen consumeren. Geen wonder dat ouders hun kroost vooral associëren met uitgaven. Ook onderzoeksinstellingen neigen ertoe het gezin vanuit de kostenkant te bestuderen. We zijn gaan denken in kosten, en vergeten hoe voordelig én leerzaam bijverdienen door kinderen voor een gezin kan zijn.

Bijverdienen 

Volgens het NIBUD verdienen vier op de tien scholieren van 12 tot en met 18 jaar bij met baantjes en/of vakantiewerk. Hiermee beuren ze, inclusief het vakantiewerk, gemiddeld 184 euro per maand. Dat is gemiddeld ruim 2.200 euro per kind per jaar. Bijverdienen door scholieren levert dus serieus geld op, wat de opvoeding stukken minder duur kan maken.

Verdien, maar werk met mate

Toch verdient het merendeel van de scholieren –zes op de tien- niet bij.  Sommige ouders zijn bang dat de schoolresultaten eronder zullen lijden. Geruststellend is het feit dat onze overheid ‘kinderarbeid’ bewust niet helemaal verbiedt. Activiteiten buiten schooltijd kunnen immers leerzaam zijn. Een Amerikaanse studie liet zelfs ooit zien dat kinderen die hooguit tien uur per week bijverdienen, betere schoolresultaten halen dan hun schoolgenootjes die helemaal niet werken. De gulden regel voor bijverdiensten luidt dus : ‘Verdien, maar werk met mate’.

Begin er zelf over

Anderzijds zijn er ouders die zich wanhopig afvragen hoe ze hun (luie) puber aan het werk krijgen. Er is maar één manier: begin er zelf over. Stel je kinderen duidelijk verantwoordelijk voor bepaalde uitgaven, en limiteer hun maandtoelage. Dat kan een bijbaan voor een scholier ineens heel aantrekkelijk maken. En, als prettig bijverschijnsel, de opvoedingskosten aanzienlijk verlagen.

Erica Verdegaal

Ook interessant